Skocz do zawartości

[oświetlenie] Test latarkek z zoomem 240lm, 900lm

zlomek43

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz racje :) tylko tak teoretycznie pytam się czy oni testowali to na stałym napięciu czy z aku? Bo w rzeczywistości mamy jakieś tam aku i mamy określone napięcie, i określoną pojemność, a to nie stoi w miejscu przy takim dużym amperażu, po drugie zapewne taka dioda ma wbudowany ogranicznik temperatury i przy wzroście automatycznie obniża moc kiedy się nagrzeje. Także ta moc to jest dobra do pokazania co firma potrafi, ale w używaniu relanym średnio się sprawdzi.

Napisano

To że mj 880 ma realnie 1500 lm wynika nie z tego że dioda jest gorsza niż zapewnienia, tylko z tego w jakich warunkach pozwala jej pracować producent i jaką jakościowo diodę wybiera.

Co z tego że kupujesz klocki hamulcowe do twojego samochodu, skoro oferowane na rynku X nie są tymi samymi które oferowane są na rynku Y, np macieżystym.

Korpus lampy 880 jest miniaturowy, bo takie są wymagania rynku, ma być do tego lekki, bo użytkownicy chcą montować oświetlenie na kasku i na kierownicy. To jakiej jakości są diody w tej lampie - tego też nie wiesz, należy przypuszczać że lepsze niż w chinolku za 100 zł i gorsze niż w markowej lampie znanego producenta - nie musi być to oczywiście pewne. Długi czas pracy, który ładnie "wygląda" w katalogu "napędzany" przez różnej jakości ogniwa.

Napisano

To że mj 880 ma realnie 1500 lm wynika nie z tego że dioda jest gorsza niż zapewnienia, tylko z tego w jakich warunkach pozwala jej pracować producent i jaką jakościowo diodę wybiera.

Nie chodzi mi o budowę, a o podawanie danych. Bo po co pisać bzdury 2200lm skoro i tak tego ta lampka nie osiąga. Jeśli producent stosuje takie praktyki nie jest wiarygodny przynajmniej dla mnie :)

Co innego podłączyć taką diodę pod zasilacz laboratoryjny, a co innego zasilać ją zestawem aku. To dwie różne bajki.

Napisano

O Boszz, żyjesz na tym świecie już jakiś czas i nie rozumiesz dlaczego to co na papierku nie zgadza się z tym co w rzeczywistości.

1. Bo dobrze wygląda.

2. Bo przeciętny nabywca nie jest w stanie w żaden sposób sprawdzić ani nawet nie chce tego robić.

Jeśli producent samochodu podaje że poziom hałasu w kabinie wynosi tyle a tyle a moment obrotowy silnika wynosi tyle a tyle (przy podanych innych parametrach, np prędkość dla wytłumienia, obroty dla silnika) to przecież kupując też tego nie sprawdzasz - bo jak? Możesz w przybliżeniu zdiagnozować spalanie, możesz sprawdzić w jakiej temperaturze zamarza płyn do spryskiwaczy i temu podobne.

Ty się takimi rzeczami interesujesz, z wielu powodów. Przeciętny użytkownik nie.

Napisano

Dlatego dobrze jest poszperać, poczytać, popytać, podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami jeśli posiada się tą czy inną rzecz :) To my użytkownicy powinniśmy sobie ułatwiać wybór, bo producenci mają to w szerokim poważaniu ;)

Napisano

Nieświadomemu użytkownikowi jest kompletnie obojętne czy lampa ma 1457 czy 1629 lumenów. Jeśli ma lampę X i porówna ją do lampy Y i nowa świeci zadowalająco wg niego - problem rozwiązany.

Ja często patrzę na zdjęcia porównawcze, szczególnie gdy zestawienie obejmuje to co mam i inne mnie interesujące produkty.

Widziałem też dwa testy w lokalnej prasie, w obu podane były jako najważniejsze informacje: masa głowicy, zasilania, czas używania w trybie max, czas ładowania i do tego zdjęcia "w polu", w tych samych warunkach i z tymi samymi parametrami wykonania zdjęcia. Mogli dokonać pomiaru i określić realną moc, nie było tego - test nie wydawał mi się jednak przez to oszukany.

To moim zdaniem jest ważniejsze bo często lampy wykonane są w różny sposób jeśli chodzi o wykorzystanie strumienia - jedne mają soczewki inne nie.

Miałem mj 870 i podobną do 868; ta druga teoretycznie słabsza, wiązka mniej "rowerowa" ale jednak wolę ją niż 870, w moim subiektywnym odczuciu 870tce brakuje mocy i zasięgu.

Jeśli czujesz się oszukany przez producenta który podaje wartość nierealną to czuj się oszukany przez wszystkich innych - raczej żadna lampa na rynku nie oferuje w praktyce tego co w zapewnieniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...