Skocz do zawartości

[EuroVelo R9] Poznań - Gdańsk

David93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :)

Nadszedł czas na pierwszą dłuższą wycieczkę rowerową życia.

Aby wszystko było zapięte na ostatni guzik zaczynam z kolegą kupować potrzebne rzeczy i wyznaczyć trasę. Niestety z trasą jest gorzej :/ . Mam problem w wytypowaniu trasy EV9 / R9 zwanej szlakiem bursztynowym. Jak na razie znalazłem tylko taką mapę:

Overview Route Database - EuroVelo - the European cycle route network (EuroVelo 9)

... i przeniosłem ją na mapę google (dołącz dużą mapę):

Mapy Google

Problem jest taki że nie mam pojęcia jak dokładnie idzie ta trasa a wyznaczyłem ją tylko w taki sposób aby przechodziła ona przez miasta, które są wyznaczone na eurovelo.org.

Mógłbym również skorzystać z mapy samego szlaku bursztynowego:

SzlakBusztynowy.pl - Bursztynowy Szlak Greenways

Znalazłem również mapę ale wszystkich tras EuroVelo ale nie wiem czy warto ją kupić:

Die ECF EuroVelo Karte. The ECF EuroVelo Map: Das europäische Fahrradnetzw - krainaksiazek.pl

I w tym momencie proszę was o jakąś podpowiedź, czy może ktoś tą trasą już jechał i wie jak prowadzi trasa EuroVelo 9. Każda informacja będzie dla mnie cenna bo na razie wiem tyle ile wam napisałem. Planujemy jechać w lipcu.

Pozdrawiam

Dawid

Jeśli ma to być parodniowa wyprawa to warto tak dobrać trasę aby po drodze zobaczyć wiele ciekawych miejsc. Na trasie z Poznania do Gdańska jest bardzo dużo atrakcyjnych miejsc.Wystarczy zwykła mapa drogowa. Wymienię tylko najbardziej atrakcyjne miejsca po drodze z Poznania do Gdańska / Trójmiasta /. W internecie znajdziesz informacje co warto zwiedzić ,jak jechać /lokalne szlaki / gdzie spać. Poznań- Lednica, wyspa Ostrów Lednicki Skansen Pierwszych Piastów-Gniezno- Żnin , Biskupin Skansen-Wenecja zamek, słynna kolejka,Bydgoszcz mijasz bokiem- Koronowo,zalew Koronowski /szlak nad Brdą /-Tuchola-Karsin- Park Narodowy Bory Tucholskie, jezioro Wdzydze /skansen wsi kaszubskiej / -Kościerzyna /skansen kolejnictwa/-Kaszuby szlak nad jeziorami Raduńskimi-Kartuzy-Gdańsk- Sopot - Gdynia . Można wybrać równie atrakcyjną trasę przez Toruń -Golub Dobrzyń-Żuławy-Malbork , będzie trochę dalej. Trasy te przejechałem z kilkunastoletnim synem , są w miarę bezpieczne.

Czesc

Bardzo ciekawa planowana trasa ,ja obserwuje Twoj temat a jesli moglbys przed wyprawa podzielic sie gotowa trasa :-) tu na forum,lub seroka@live.com

Ja chetnie podziele sie praktycznym info z Nowej Zelandii,Islandii,Japonii,Afganistanu ,Nepalu ,Chile itp

Poz J

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...