Skocz do zawartości

[ramy]Węgiel z azji

YgreK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Tak dzisiaj podczas biegu na bieżni zacząłem powoli myśleć o upgarde roweru... A tak właściwie zmianie roweru na 29era. Plany mam dalekie, bo stanie się to prawdopodobnie dopiero na sezon 2014. W tym roku kasa nie pozwala... Chociaż kto wie?

Tak czy siak, mam teraz rower z którego jestem zadowolony, ale chciałbym spróbować 29.

Otóż od samego początku biorę pod uwagę tylko składanie roweru. Część części (masło maślane?) chcę przełożyć z Radona do nowego roweru. Dlatego też zacząłem myśleć o mojej przyszłej ramie. I pojawia się temat węgla z Chin czy innego Singapuru. Co wy o tym myślicie? Kilka osób ma takie rowery. Spisują się? Jak wygląda to cenowo? Jak z przesyłką itp itd.

Byłbym też wdzięczny za linki do danych sklepów. ;)

Dodam, że mam 190cm wzrostu, więc rama w granicach 20"-21". Rowerek oczywiście HT pod maratony i XC :)

Pozdrawiam

Tomek :)

Napisano

Chiński carbon znajdziesz na alibaba.com i ebay.com. Sam też się zastanawiałem nad takimi ramami lecz mi także fundusze nie pozwalają...

Napisano

Chińskie karbony są od 250 dolców za sztukę.

Sprzedawcy oferują często wysyłkę gratis chińską pocztą, jednak z najdłuższym czasem oczekiwania.

Oferowane są różne systemy płatności, przelew tradydycjny, karty kredytowe, Western Union czy też PayPal.

AliExpress oferuje niegłupi system ubezpieczenia transakcji (zapytuję o jego funkcjonowanie w moim temacie) jeśli jest tak rzeczywście to warto skorzystać.

Chińske ramy są oferowane w wielu wersjach wykończenia, 3k, 12k i ud, ramy rdx chyba tylko w wersjach kraciastych.

Patrząc na oferty trzeba dokładnie sprawdzać geometrię ram.

Ramy są najczęściej oferowane w dwóch typach rozmiarówek: 16/18/20 lub 17/19/21 cali, zależnie od manufaktury lub pośrednika.

Geo wększości jest bardzo zrelaksowane, szczególnie tych tańszych, droższe można zlaneźć bardziej usportowione.

Chińczycy oferują takie ramy w pakietach z częściami (siodło, sztyca, mostek, kierownica) lub bez, wielu w gratisie dodaje np stery, ALE trzeba o to zapytać.

Jeśli masz widelec ze standardową sterówką a rama ma główkę tapered to często sprzedawca ramy ma w ofercie redukcje oraz kompatybilne z tym standardem stery.

Moja rama ważyła tyle ile podał sprzedawca, co do komponentów to waga powinna pokrywać się z ofertą.

Co do jakości wykonania i trwałości ramy - nie mam żadnych zastrzeżeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...