MokryxD Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Ja przejechałem jeden rajd na makroszeszu i powiem NIGDY WIĘCEJ.
KornFanHead Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Zgodzę się z tym, że rower z marketu potrafi sporo wytrzymać, pod warunkiem, że jeździ się nim na działeczkę lub zakupy. Kilka razy dosiadałem takie sprzęty co wyglądały jak super ekstra maszyny a już przy pierwszym hamowaniu wyliczałem ile części bym w takim sprzęcie wymienił. Starsze rowery z marketów są trochę lepsze bo kiedyś liczyła się jakość. Dziś taki sprzęt nawet na części się nie nadaje. Idę o zakład, że większość marketowego stuffu ma plastikowe manetki, pedały i siodełka. Ostatnio jak byłem u ślusarza gwintować ramę w moim rowerze, to mi koleś powiedział, że przyszedł do niego klient z rowerem z marketu a ten miał w suporcie plastikowy gwint!
lukaspecrh92 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Nie wiem jak inne firmy, ale Shimano robi plastikowe miski w pakietach suportowych. Tak jest w tańszych grupach. I nie tylko w rowerach marketowych. Mój spec sprzed 20 lat też miał suport shimano z plasikowa miską i jakoś jeździł. Sprawdź lepiej czy Ty też nie masz plaskikowego suportu. A konkretni chodzi o suport np. BB-UN26, BB-UN25.
marekw Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Przesadzacie. Na początku lat '90 makrokesze były naprawdę wytrzymałe. Swoją drogą maraton na takim współczesnym to sport ekstremalny
Mod Team Puklus Napisano 10 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2013 Nie wiem jak inne firmy, ale Shimano robi plastikowe miski w pakietach suportowych. Prószę nie mylić miski z pierścieniem, w misce zazwyczaj poruszają sie kulki a pierścień służy do wypełnienia pustej przestrzeni miedzy suportem a mufą i na dobrą sprawę jak zapcha sie tam tektury też będzie dobrze. Tu jest można by rzec pułapka, bo tak jak to nabial stwierdził jazda jeździe nie równa tak samo markeciak markeciakowi. Jakiś czas temu, kilka lat, siostra mojego kumpla wygrała konkurs w pobliskim sklepie w nagrode był rower górski. ot zwykł HT na stalowej ramie. W moim odczuciu to nie było w nagrodę tylko za kare, wyginało w nim sie wszystko od samego stania a jak sie na niego spojrzało gięło sie 2x szybciej. nie sposób było tam wyregulować czegokolwiek, śrubka od sztycy jak to w makro inwestycji urwała sie od razu. koło 8 przypominało po przejechaniu ze sklepu do domu czyli ok 300 metrów ... a z kolei sa makro ścierwa co naprawdę wytrzymują katowanie wdzięcznie służąc właścicielowi tak ze w tej półce nigdy nie wiadomo co sie trafi choć szansa ze trafi sie zacnie jest dość niska.
lukaspecrh92 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Newet nie wiedziałem, że to plastikowe z gwintem nosi nazwę pierściania.
KornFanHead Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Chodziło mi o gwint w ramie. Mój rower to holenderska stara szosówka, wiec rama stalowa i bez problemu można ją było przegwintować. Z plastikiem w środku wątpię by po zerwaniu gwintu można było zrobić coś więcej niż tylko wymienić ramę.
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2013 Rozmawiamy tu o markeciakach, w których wspomniany wyżej suport pakietowy raczej nie występuje w naturalnym środowisku na wolności Kiedyś takie suporty składane ( oś miski kontry etc) jeździły wiele wiele lat, teraz sa jedno razowe, po pierwszej rozbiórce luz powstaje niemal natychmiast. Jak by zainwestować w niezbędne elementy to taki rower mógł by służyć dzielnie osobom które używają go w roli takiego poczciwego woła roboczego, na działkę do roboty i takie tam. Tylko jaki sens dokładać skoro można być mądrzejszym i dołożyć do nowego lepszego.
blasterpl Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Kiedyś dawno temu mój kumpel kupił takiego marketowca a ja jeździłem używanym SCOTT-em i tak pierwszy wyjazd ok. marketowiec przetrwał ,drugi wyjazd i się zaczęło kapec,łańcuch non stop spada,krzywe kolo...Dodam ze "wyjazd" to ok.40km z czego 50% asfalt reszta to szlak od Wangu na szczyt śniezki.Na trzeci wyjazd zakupił już coś normalnego i był koniec z usterkami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.