Skocz do zawartości

[Wybór] Cube AMS - pierwszy full czy jednak HT ? Dylemat

nonamed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znaczenie tylko w sensie różnej pracy amora ..., jedyna różnica może być w prowadzeniu roweru, z Foxem był by bardziej "stabilny"

A to ciekawe, myślałem że na odwrót - bardziej cofnięta Reba byłaby bardziej 'sztywna'

• Mod Team
Napisano
bardziej cofnięta Reba byłaby bardziej 'sztywna'

Jaśniej można? Geometria identyczna, trail czy też offset amorka raczej taki sam- zmianie ulegnie tylko charakterystyka pracy amorka.

Napisano

Jaśniej można? Geometria identyczna, trail czy też offset amorka raczej taki sam- zmianie ulegnie tylko charakterystyka pracy amorka.

Myślę że już jako laik nie mam co dalej wdawać się w snucie własnych przypuszczeń :)

To że jest tylu zwolenników RS co FOX-a to już wiem... A jak można by porównać charakterystykę pracy tych obu amortyzatorów ? (pomijam względy serwisowe itd.)

Napisano

I jeszcze jedno pytanie...

Jak przekłada się koszt serwisu takiego roweru z pełnym zawieszeniem ? Czy ten Fox RP23 wymaga jakiejś ingerencji ? To ,że koszt serwisowania roweru na wahaczu jest wyższy to nie wątpię, natomiast co tak naprawdę kosztuje , co podlega eksploatacji w tym zawieszeniu ??

Napisano

kup 29 albo fulla........może nie koniecznie AMSa ale

te konstrukcję dają większy komfort jazdy .

Decyzja już praktycznie podjęta - zakup po świętach .

Czemu nie AMSa ?

• Mod Team
Napisano
Czy ten Fox RP23 wymaga jakiejś ingerencji ?

Teoretycznie raz na pół roku zaleca się wymianę uszczelek komory powietrznej ( możliwe do wykonania samemu koszt zestawu to ok. 75 pln ), raz w roku pełny serwis ( tylko u dystrybutora - ok. 400 pln - można to zlecić nieautoryzowanym serwisom,które są tańsze ,ale nie są w stanie wykonać wszystkich operacji- choćby uzupełnienie azotu w komorze IFP). Co pewien czas warto sprawdzać stan łożysk tylnego zawieszenia ( szczególnie dolnych,najbardziej narażonych na zabrudzenie)

AMS to w miarę dobry sprzęt- trudno wskazać jakieś słabe punkty. Oczywiście można zawsze napisać,że są lepsze rozwiązania tylnego zawieszenia,ale to nie czas i miejsce na takie dyskusje.

Jeśli jesteś zdecydowany to kup, warto jednak się przejechać ,żeby później nie było rozczarowania.

Napisano

W praktyce serwis foxa: uszczelki komory powietrznej wtedy gdy wyczuwalny jest problem ze szczelnością; czyszczenie można wykonać bez problemu samemu. Co do komory tłumienia - w przeciwieństwe do damperów ze sprężyną stalową tłumik powietrznego amora nie ma styczności bezpośredniej z czynnikami zewnętrznymi, jest zamknięty wewnątrz cylindra komory powietrznej. Z praktyki wynika że azot jest dobry ale niekoniecznie niezbędny. Jeśli miałbyś decydować się na serwis u dystrybutora który z przesyłkami kosztuje majątek to w podobnej cenie można upolować taki sam damper w internecie, nowy. :)

Napisano

Dzięki Panowie za szczegółowe informacje. Faktycznie, kompletny koszt serwisu takiego dampera mówiąc delikatnie 'odstrasza'. Też pomyślałem że w tej cenie to pewnie można już kupić całkiem nowy tłumik.

Co do AMS - geometrii, zawieszenia - Robiąc przymiarkę w sklepie i jeżdżąc po płaskim, tak naprawdę nie jestem w stanie ocenić jak to zawieszenie działa. Wcześniej byłem raczej zdecydowany na HT, później zacząłem zgłębiać temat pełnych zawieszeń i oferty Cube-a na tym polu. Szukając informacji w sieci (wertując niemieckie/hiszpańskie/holenderskie fora internetowe, gdzie znalazłem użytkowników tego modelu, nie znalazłem żadnych 'minusów' , uwag co do tego roweru . Tutaj na forum, użytkownik @Basiq ,który ujeżdza AMS 110Pro również poleca . Myślę, że w cenie 6700zł nie znajdę NOWEGO roweru na pełnym zawiasie w takiej wadze i z takim osprzętem jak ten 110 Race. Mam nadzieję, że rower będzie dobrze służył i spełniał swoje zadanie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...