nonamed Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Napisano 23 Grudnia 2012 Znaczenie tylko w sensie różnej pracy amora ..., jedyna różnica może być w prowadzeniu roweru, z Foxem był by bardziej "stabilny" A to ciekawe, myślałem że na odwrót - bardziej cofnięta Reba byłaby bardziej 'sztywna'
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Napisano 23 Grudnia 2012 Widelec wysunięty do przodu daje większe "wyprzedzenie" , rozdział "trail i offset" : Artykuły - Porady - bikeBoard - magazyn rowerowy Ale nie ma to przełożenia na amortyzację, a praca tych dwóch amorów jest dosyć różna ...
Mod Team durnykot Napisano 23 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 23 Grudnia 2012 bardziej cofnięta Reba byłaby bardziej 'sztywna' Jaśniej można? Geometria identyczna, trail czy też offset amorka raczej taki sam- zmianie ulegnie tylko charakterystyka pracy amorka.
nonamed Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Napisano 23 Grudnia 2012 Jaśniej można? Geometria identyczna, trail czy też offset amorka raczej taki sam- zmianie ulegnie tylko charakterystyka pracy amorka. Myślę że już jako laik nie mam co dalej wdawać się w snucie własnych przypuszczeń To że jest tylu zwolenników RS co FOX-a to już wiem... A jak można by porównać charakterystykę pracy tych obu amortyzatorów ? (pomijam względy serwisowe itd.)
nonamed Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Napisano 25 Grudnia 2012 I jeszcze jedno pytanie... Jak przekłada się koszt serwisu takiego roweru z pełnym zawieszeniem ? Czy ten Fox RP23 wymaga jakiejś ingerencji ? To ,że koszt serwisowania roweru na wahaczu jest wyższy to nie wątpię, natomiast co tak naprawdę kosztuje , co podlega eksploatacji w tym zawieszeniu ??
Fenthin Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 Jak każdy amortyzator, tylny też potrzebuje raz na jakiś czas wizyty w serwisie. I oczywiście łożyska.
lukaszs Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 kup 29 albo fulla........może nie koniecznie AMSa ale te konstrukcję dają większy komfort jazdy .
nonamed Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 kup 29 albo fulla........może nie koniecznie AMSa ale te konstrukcję dają większy komfort jazdy . Decyzja już praktycznie podjęta - zakup po świętach . Czemu nie AMSa ?
Mod Team durnykot Napisano 26 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 26 Grudnia 2012 Czy ten Fox RP23 wymaga jakiejś ingerencji ? Teoretycznie raz na pół roku zaleca się wymianę uszczelek komory powietrznej ( możliwe do wykonania samemu koszt zestawu to ok. 75 pln ), raz w roku pełny serwis ( tylko u dystrybutora - ok. 400 pln - można to zlecić nieautoryzowanym serwisom,które są tańsze ,ale nie są w stanie wykonać wszystkich operacji- choćby uzupełnienie azotu w komorze IFP). Co pewien czas warto sprawdzać stan łożysk tylnego zawieszenia ( szczególnie dolnych,najbardziej narażonych na zabrudzenie) AMS to w miarę dobry sprzęt- trudno wskazać jakieś słabe punkty. Oczywiście można zawsze napisać,że są lepsze rozwiązania tylnego zawieszenia,ale to nie czas i miejsce na takie dyskusje. Jeśli jesteś zdecydowany to kup, warto jednak się przejechać ,żeby później nie było rozczarowania.
lukaszs Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Chodziło mi o to że jest w tej cenie kilka innych ciekawych propozycji. ale to już na inny temat.
tobo Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 W praktyce serwis foxa: uszczelki komory powietrznej wtedy gdy wyczuwalny jest problem ze szczelnością; czyszczenie można wykonać bez problemu samemu. Co do komory tłumienia - w przeciwieństwe do damperów ze sprężyną stalową tłumik powietrznego amora nie ma styczności bezpośredniej z czynnikami zewnętrznymi, jest zamknięty wewnątrz cylindra komory powietrznej. Z praktyki wynika że azot jest dobry ale niekoniecznie niezbędny. Jeśli miałbyś decydować się na serwis u dystrybutora który z przesyłkami kosztuje majątek to w podobnej cenie można upolować taki sam damper w internecie, nowy.
nonamed Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Dzięki Panowie za szczegółowe informacje. Faktycznie, kompletny koszt serwisu takiego dampera mówiąc delikatnie 'odstrasza'. Też pomyślałem że w tej cenie to pewnie można już kupić całkiem nowy tłumik. Co do AMS - geometrii, zawieszenia - Robiąc przymiarkę w sklepie i jeżdżąc po płaskim, tak naprawdę nie jestem w stanie ocenić jak to zawieszenie działa. Wcześniej byłem raczej zdecydowany na HT, później zacząłem zgłębiać temat pełnych zawieszeń i oferty Cube-a na tym polu. Szukając informacji w sieci (wertując niemieckie/hiszpańskie/holenderskie fora internetowe, gdzie znalazłem użytkowników tego modelu, nie znalazłem żadnych 'minusów' , uwag co do tego roweru . Tutaj na forum, użytkownik @Basiq ,który ujeżdza AMS 110Pro również poleca . Myślę, że w cenie 6700zł nie znajdę NOWEGO roweru na pełnym zawiasie w takiej wadze i z takim osprzętem jak ten 110 Race. Mam nadzieję, że rower będzie dobrze służył i spełniał swoje zadanie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.