Skocz do zawartości

[przewody] kompatybilnośc z hamulcami

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie wałkowane milion razy, ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. CHODZI MI O PRZEWÓD SHIMANOWSKI BH-90

Po pierwsze składam hamulce powiedzmy docelowe na klmakch shimano 775 do których się już przyzwyczaiłem. Z przodu mam zacisk SLX 665 a z tyłu planuje zacisk XTR 975 (mam mocowanie IS na ramie i postanowiłem, że kupię zacisk w systemie IS aby nie kombinować z adapterem)

I tutaj moje pierwsze pytanie. O ile wiem, że będzie to pasowało z SLX to jaką końcówke potrzebuje do 975. Chciałbym kupić przewód razem z końcówkami i nie wiem one będa pasować czy będę musiał dokupować coś...

Po drugie czy wymieniony przez mnie przewód ma rózne wersje (oprócz kolorystycznej :D ) Znalazłem na allegro taki komplet http://allegro.pl/przod-przewod-hamulca-bialy-sm-bh90-deore-596-1000-i2824315595.html i tu moje drugie pytanie. Jaka jest różnica w tym przewodzie od tego "dedykowanego" XT. średnica przecież jest taka sama.

No i na koniec czy można znaleźć biały BH-59? Szczerze mówiąc to nie wiem czy odczuję różnicę w najwyższej klasie przewodzie po za aspektem.. ekonomicznym

Napisano

Do M975 potrzebujesz zwykłą oliwkę.

Przewody do tych hamulców są dwa: 59 i 90. Ten drugi teoretycznie lepszy, bo sztywniejszy.

Białego 59 chyba nie było, ale nie jestem pewny.

Gość voytec
Napisano

Do SLX'a i XTR idzie ten sam przewód chyba SM-BH90.

Napisano

Przewód bh 90 jest nie tylko teoretycznie ale i praktycznie lepszy od 59tki, szczególnie dla hamulców z dźwigniami pracującymi w systemie servo wave.

Zapiąłem klamkę deore 596 do przewodu 59 i zacisku 486 i niestety klamka była bardzo miękka.

Jeśli klamka jest z poprzedniego modelu xt to też ma servo czyli problem może być identyczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...