Mod Team IvanMTB Napisano 20 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Kłaniam, Po pierwsze - ale zdecydowanie nie pierwszy raz - musze wyrazić swoja głeboka niechęć do marki Specialized. Za praktyki monopolistyczne, złodziejstwo, wydymywanie ludzi i produkowanie rozpadających się rowerów. Jedyne co ich ratuje to ich buty które mi pasują Ale nie o tym... Przeglądałem sobie dziś Bikerumor a tam arcik o reaktywowanej, małonakładowej i niszowej marce zza Wielkiej Kałuży Hammerhead Bikes. Co przykuło moja uwage to fakt że hamerykancka firma wypuszcza na hamerykancki rynek rower z zawieszeniem 4-ro zawiasowym z Ogniwem Horsta, które w USA chronione jest patentem, którego właścicielem jest właśnie Szpec - FSR to 4-ro zawiast z Horstem. Czytam, czytam a tam: something made possible by the expiration of the patent Specialized purchased from its namesake Horst Leitner ages ago. Czyżby Szpec juz przestał płacić za patent i wysypia się w USA rowery na Horście? Jakoś nie zanotowałem tej wieści, ale moze tez i nie była nagłaśniana... Pewne informacje w każdej branży są ukrywane i znane tylko Wiedzącym i Mającym - lub Majętnym Linkacz do arta, jakby ktuś był zainteresowany: Hammerhear Thumper Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Z tego co piszą wynika, że nie tyle przestał płacić co patent wygasł. Patenty nie są nieograniczone w czasie, więc podobny los - w sensie upływ okresu obowiązywania - musiał też w końcu spotkać Horsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ciekawe czy wygaśnięcie patentu spowoduje to że firmy takie jak Kona czy Cannondale, czyli robiące obecnie czterozawiasy z kinematyką jednozawiasa, przerzucą się na ogniwo horsta. W końcu rozwiązanie jest stare jak świat i nie wypromuje się go jako coś nowatorskiego, na dodatek większość ludzi zdała już sobie sprawę że dobrze zaprojektowany jednozawias, a jest takich sporo na rynku, będzie bujał mniej niż znaczna większość ram z ogniwem horsta (pomijając takie ekstremalne przypadki jak Giant NRS). A co do hejtowania Speca - sam nie przepadam ale nie wiem co w tym złego że korzystają z praw jakie daje im posiadanie patentu na ogniwo Horsta, tym bardziej że to nie jest jakieś jedyne w swoim rodzaju i niezastąpione rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Kłaniam, Pogmerałem trochu w sieci i oczywiście jest kilka wersji. Trzebaby pewnie do źródeł udzerzyć. W zależności od opcji pojawiają się daty od 2011, przez 2012 aż do 2014 jako termin wygaśniecia praw patentowych do HL przez Szpeca. Interesujace także były domysły co nastepne Szpec wykupi i zablokuje na hebernaście lat Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.