Skocz do zawartości

[prawo patentowe] Szpec nie bedzie juz blokował zawiasu z Ogniwem Horsta?

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kłaniam,

Po pierwsze - ale zdecydowanie nie pierwszy raz - musze wyrazić swoja głeboka niechęć do marki Specialized.

Za praktyki monopolistyczne, złodziejstwo, wydymywanie ludzi i produkowanie rozpadających się rowerów. Jedyne co ich ratuje to ich buty które mi pasują :)

Ale nie o tym...

Przeglądałem sobie dziś Bikerumor a tam arcik o reaktywowanej, małonakładowej i niszowej marce zza Wielkiej Kałuży Hammerhead Bikes.

Co przykuło moja uwage to fakt że hamerykancka firma wypuszcza na hamerykancki rynek rower z zawieszeniem 4-ro zawiasowym z Ogniwem Horsta, które w USA chronione jest patentem, którego właścicielem jest właśnie Szpec - FSR to 4-ro zawiast z Horstem.

Czytam, czytam a tam:

something made possible by the expiration of the patent Specialized purchased from its namesake Horst Leitner ages ago.

Czyżby Szpec juz przestał płacić za patent i wysypia się w USA rowery na Horście?

Jakoś nie zanotowałem tej wieści, ale moze tez i nie była nagłaśniana... Pewne informacje w każdej branży są ukrywane i znane tylko Wiedzącym i Mającym - lub Majętnym ;)

Linkacz do arta, jakby ktuś był zainteresowany: Hammerhear Thumper

Szacunek...

I.

Ciekawe czy wygaśnięcie patentu spowoduje to że firmy takie jak Kona czy Cannondale, czyli robiące obecnie czterozawiasy z kinematyką jednozawiasa, przerzucą się na ogniwo horsta. W końcu rozwiązanie jest stare jak świat i nie wypromuje się go jako coś nowatorskiego, na dodatek większość ludzi zdała już sobie sprawę że dobrze zaprojektowany jednozawias, a jest takich sporo na rynku, będzie bujał mniej niż znaczna większość ram z ogniwem horsta (pomijając takie ekstremalne przypadki jak Giant NRS).

A co do hejtowania Speca - sam nie przepadam ale nie wiem co w tym złego że korzystają z praw jakie daje im posiadanie patentu na ogniwo Horsta, tym bardziej że to nie jest jakieś jedyne w swoim rodzaju i niezastąpione rozwiązanie.

• Mod Team

Kłaniam,

Pogmerałem trochu w sieci i oczywiście jest kilka wersji. Trzebaby pewnie do źródeł udzerzyć.

W zależności od opcji pojawiają się daty od 2011, przez 2012 aż do 2014 jako termin wygaśniecia praw patentowych do HL przez Szpeca.

Interesujace także były domysły co nastepne Szpec wykupi i zablokuje na hebernaście lat :icon_mrgreen:

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...