Skocz do zawartości

[opona] jaki rozmiar wejdzie w widełki/na felgę?

Wooki13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam mam felgę 19x622 rozstaw widełek w najwęższym punkcie 6cm a długość widełek to max 34cm i nie wiem jaki rozmiar opony dobrać - do tej pory miałem semisliki a chce coś ala trekking/miasto i czy dam rade wsadzić np 700x35c? czy nie będzie obcierać tzn czy widełki nie będą za krótkie (rama wyścigowa, haki torowe) pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

340mm to bardzo krótki tylny widelec jest. Łysa, chuda opona to tam wejdzie, ale nic poza tym. Właśnie zmierzyłem swoje koło od dojazdówki i z papuciem 700x23c koło ma 34.5cm. A felga zwykła, szosowa o szerokości 14mm. Także słabo to widzę, wsadzanie czegoś grubszego. No chyba ze na obreczy 26 cali...

Szacunek...

I.

Napisano

Kłaniam,

340mm to bardzo krótki tylny widelec jest. Łysa, chuda opona to tam wejdzie, ale nic poza tym. Właśnie zmierzyłem swoje koło od dojazdówki i z papuciem 700x23c koło ma 34.5cm. A felga zwykła, szosowa o szerokości 14mm. Także słabo to widzę, wsadzanie czegoś grubszego. No chyba ze na obreczy 26 cali...

Szacunek...

I.

a ja przy gumie 700x25c mam 33cm na feldze 19mm mierzę w linii prostej od osi...

• Mod Team
Napisano

No to wszystko w temacie. Masz zaledwie 10mm tolerancji, czyli teoretycznie nie wejdzie nic wiecej niż 700x35c.

Zawsze możesz od kogoś wypożyczyc koło z odpowiednim paputkiem i przymierzyć. Ostatecznie wizyta w sklepie rowerowym i zapytanie czy pozwolą Ci przypasować kółko/oponę...

Szacunek...

I.

Napisano

No to wszystko w temacie. Masz zaledwie 10mm tolerancji, czyli teoretycznie nie wejdzie nic wiecej niż 700x35c.

Zawsze możesz od kogoś wypożyczyc koło z odpowiednim paputkiem i przymierzyć. Ostatecznie wizyta w sklepie rowerowym i zapytanie czy pozwolą Ci przypasować kółko/oponę...

Szacunek...

I.

na pewno wejdzie 700x35c? to 1cm różnicy do 700x25c?

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

na pewno to po kazdego przyjdzie Dr Piasek :icon_confused:

Tak teoretyzować to sobie można. Musisz sprawdzić bo różne opony maja różne rozmiary rzeczywiste i jeszcze na dodatek na różnej szerokości felg rozmaicie się układają.

Moge sprawdzić co mam i cos tam podpompować i pomierzyć. Przynajmniej da Ci to jakieś - mgliste-bo mgliste - pojecie.

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Jak poniżej:

Obręcz 622x19mm szerokość zewnetrzna, wewnętrznie 14mm.

1. Dębica Gronostaj 700x32c - 343mm, pompowane do rekomendowanych 70PSI max

2. Continental Citycontact 700x42c - 353mm, pompowane do rekomendowanych 65PSI max

3. Continental Citycontact 700x32c - 345mm, pompowane do rekomendowanych 80PSI max

Gronostaj to opona lekko przełajowa, Conti łyse.

Pamietaj że opony przełajowe beda jeszcze szersze/wyższe ze wzgledu na bieżnik.

Szacunek...

I.

Napisano

Psia kostka nie dobrze czyli 28 z jakimkolwiek bieżnikiem większym od semislika to raczej max a i tak bez ząbków bocznych lepiej i ryzyko jest. Nie mam mocy muszę z kołem i miarą do rowerowego pędzić. Dzięki raz jeszcze pozdrawiam i spokojnych świąt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...