Skocz do zawartości

[Mostek]Jaki kąt wybrać?

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbudowany na:

• Stumpjumper M5 2012 19" alu z karbonową sztycą
  • RS Reba RL
  • Koła: Mavic XM719, Champion 2.0, XT
  • Napęd 2x10: tył XO, przód XT, korba i kaseta XT, łańcuch Connex 10sG
  • Manetki: Trigger XO
  • Hamulce: hydrauliki XT 160/180mm
  • Kierownica: Ritchey WCS Carbon
  • Siodła i mostka brak.

Jak widać ujeżdżam rumaka bez siodełka lecz nie sprawia mi to przyjemności:) Jeżeli o siodło chodzi to wiadomo, że muszę je pod siebie itp, więc odpuśćmy siodło.

Mostek.

Dopóki nie miałem ramy to tuningowałem Krossa A6, w którym było -6 stopni na 100mm mostku lecz długość głównej rury wynosiła 597mm. W Specu długość głównej rury to 615mm (Kross - 18", Spec - 19"). Kłeszczyn. Czy zapodać krótszy mostek? To 20mm różnicy. Apropos - nie mam jak tego sprawdzić, pożyczyć itp.

Angle, kąt, winkiel - zwał jak zwał. Było 6 stopni na minusie. Czy waszym skromnym zdaniem jakbym dał -25 stopni bardzo by mnie bolało? Co mi to da lub czego nie da. Pozycja wiadomo. Jeżdżę głównie z kolegami po osiedlu i wyrywamy panienki na to kto zębami bliżej koła więc może jednak warto? :)

OK. XC z ukierunkowaniem na ambicję typu "wyjadę pod tą hałdę tą stromą ścianą za 20 razem". Prędkości lubię spore a i wy######ać się nie boję. No więc podsumowując ten bełkot chodzi o to, czy zdecydować się na mostek ze skosem 6 czy 25 stopni, i co z jego długością?

http://www.youtube.com/watch?v=MZvew2OFV4w

Koło pierwszej minuty Kuhlavy wymiata na takim mostku.

Napisano

A nie wpadłeś na pomysł że - 25 jest przy 29erze żeby zniwelowac wielkość koła? Dlatego używa się takich dużych kątów i większych, bo są nawet 27. Z tego co czułem to różnicy dużej nie ma przynajmniej dla mnei pomiędzy -27 przy 29er a -5 przy 26 "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...