Skocz do zawartości

[kaseta szosowa] - współpraca z przerzutkami mtb

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas na forum (nawet teraz) pojawiają się tematy o wykorzystaniu kaset szosowych lub mtb o zakresie szosowym w rowerach mtb z przerzutkami przystosowanymi do pracy z kasetami mtb (32/34/36 zębów) i korbami mtb z 2 i 3 zębatkami.

Można zebrać w jednym temacie informacje na taki temat gdyż nie zawsze taka kombinacja działa bezproblemowo (np opisywane przypadki niekompatybilności shadowa z kasetami 11-28). W razie potrzeby temat można przykleić..

To zacznę ja:

- kaseta sram pg 950 11-26, 9sp, przerzutka shimano xt 9sp, łańcuch sram - napęd pracuje ale jego szybkość i precyzja nie są zadowalające. Przy zmianie czuć że łańcuch "zastanawia się" i przycina, czasami trzeba cofnąć bieg w manetce i kliknąć jeszcze raz. Napęd regulowany wiele razy, zawsze nowe linki, przerzutka sprawna technicznie. Problem rozwiązała kaseta deore 11-32, która przywróciła napędowi bezproblemową i szybką pracę.

Być może jest to wina kiepskiej kasety, ale nie będę kupował 105tki żeby zobaczyć czy to działa :)

U mnie przerzutka SLX długi wózek nie działa poprawnie z kasetą 11-28. Łańcuch zastanawia się, a jak kręcę do tyłu korbami na 3 biegu z tyłu i 2 z przodu, to łańcuch spada na zębatkę niżej. Jak zabiję kasetę, to wracam do 11-32.

Teoretycznie shadow powinien lepiej działać z taką kasetą niż klasyczne przerzutki, gdyż śruba B decydująca o zbliżeniu górnego kółka do kasety i opasaniu zębatek funkcjonuje dużo efektywniej niż w w klasycznych.

Ja założyłem taką kasetę do przerzutki z długim wózkiem bo taką miałem do dyspozycji, stąd moje doświadczenia, raczej przypadkowe :)

Oczywiście może to też zależeć od jakości kasety, może sztywności zębatek itd. Mój sram 950 to najniższy model kasety 9sp w ofercie producenta.

Jako że z rana odwiedził mnie listonosz z mikołajowym prezentem, w przerwie pikcenia bigosu sprawdziłem przerzutki 9s jakie mam pod ręką, pod kątem kompatybilności :) .Pacjentami byli : SLX M662, XTR M960, Deore M590 . wszystkie przerzutki SGS. Napęd to kaseta LX 11-28 i korba LX M582 44-32-22, w przebiegiem zero km , łańcuch HG 53

SLX-a dało się wyregulować , ale działał strasznie mułowato , jak bieg wszedł do już siedział, ale schodziło mu się i miał problem z trafieniem pod obciążeniem . Trochę jak stara automatyczna skrzynia biegów - zastanawia się co właściwie tam robi, raz zredukuje raz nie, a czesem wyrzuci na luz przy wyprzedzaniu ;] . Przerzutka lepiej pracuje z kasetą 11-32. Dużo lepiej spisała się tańsza Deorka, nie zanotowałem różnicy w jakości pracy w porównaniu do 11-32. Problem z SLX jest tylko przy wrzucaniu biegów na mniejsze koronki, w górę idzie sprawnie. Stary XTR działa znakomicie, wyregulował się bez najmniejszych problemów , biegi wchodzą pewnie i w mgnieniu oka i z góry i z dołu , na brutalne szarpanie pod obciążeniem odpowiada uśmieszkiem politowania dla bikera i dalej robi swoje. Moim zdaniem znakomita przerzutka do zasilania takiego napędu, jak ktoś ma skromniejszy budżet moim zdaniem nie warto pchać się w SLX-a, tylko kupić tańszą M590 - będzie lepiej działać i zostanie pare zł w kieszeni.

Moim zdaniem winę za kiepskie działanie ponosi konstrukcja mocowania SLX-a do haka ramy - na taki przegubowym dynks, przez co nie da się jej dostatecznie wysoko ustawić względem koronek - konstrukcja shadow. Deore i XTR przerzutka jest przykręcana tak jak by bezpośrednio korpusem do haka , wiec jest bliżej kasety i da się ją ładnie opuścić blisko koronek.

Przerzutki były zasilane nową linką i pancerzem, bez przebiegu więc jakiekolwiek zanieczyszczenie nie odegrało roli, oraz manetkami Deore M590. Na wynik być może niewielki wpływ miało zużycie przerzutek, SLX i Deore z przebiegiem ok 2k km, ale w bardzo dobrym stanie , bez wyraźnych luzów poza niewielkim "roboczym", XTR nowy świeżo z pudełka.

pzdr.

@mansua

Dziękuje serdecznie za testy. Stoję właśnie przed wyborem przerzutki do tej kasety SLX 11-28 i teraz wiem że nie będę się pchał w SLX tylko kupię prawdopodobnie deorkę 590 chyba że ktoś tu jeszcze przetestuje działanie XT bo taką też rozważam.

Wesołych świąt.

• Mod Team

Ja nigdy nie miałem problemów z kasetami szosowymi w napędach mtb

X.0 9sp średni wózek + kaseta DA 11-28 = działa idealnie

Napęd 7s , kaseta składak na koronkach 9s z podkładkami od 7s + przerzutka szosowa 105/mtb stx długi wózek + manetki stx + łańcuch 9s= działa lepiej niż oryginał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...