tobo Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Co jakiś czas na forum (nawet teraz) pojawiają się tematy o wykorzystaniu kaset szosowych lub mtb o zakresie szosowym w rowerach mtb z przerzutkami przystosowanymi do pracy z kasetami mtb (32/34/36 zębów) i korbami mtb z 2 i 3 zębatkami. Można zebrać w jednym temacie informacje na taki temat gdyż nie zawsze taka kombinacja działa bezproblemowo (np opisywane przypadki niekompatybilności shadowa z kasetami 11-28). W razie potrzeby temat można przykleić.. To zacznę ja: - kaseta sram pg 950 11-26, 9sp, przerzutka shimano xt 9sp, łańcuch sram - napęd pracuje ale jego szybkość i precyzja nie są zadowalające. Przy zmianie czuć że łańcuch "zastanawia się" i przycina, czasami trzeba cofnąć bieg w manetce i kliknąć jeszcze raz. Napęd regulowany wiele razy, zawsze nowe linki, przerzutka sprawna technicznie. Problem rozwiązała kaseta deore 11-32, która przywróciła napędowi bezproblemową i szybką pracę. Być może jest to wina kiepskiej kasety, ale nie będę kupował 105tki żeby zobaczyć czy to działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 ja miałem kasete szosową 11-23 przerzutka xtr(nie shadow) działoło to bezproblemowo ,zrzucało bardzo dobrze ,zero problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 SRAM X.7 (moja) krótki wózek - na pewno działa z kasetami: 12-25, 11-28, 11-27, 12-27, 12-28. X.9 (znajomego) średni wózek - od dawna jeździ z dwiema kasetami: 12-21 i 12-25. Także bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 deore shadow dziala z kasata 11-28 ale xt shadow juz nie, tak jak wspomnial TOBO łancuch sie zastanawia czy zejsc nizej czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 U mnie przerzutka SLX długi wózek nie działa poprawnie z kasetą 11-28. Łańcuch zastanawia się, a jak kręcę do tyłu korbami na 3 biegu z tyłu i 2 z przodu, to łańcuch spada na zębatkę niżej. Jak zabiję kasetę, to wracam do 11-32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Tiagra 11-25 10rzedowa nie dzialala zbyt dobrze z Xt 780 dyna sys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Teoretycznie shadow powinien lepiej działać z taką kasetą niż klasyczne przerzutki, gdyż śruba B decydująca o zbliżeniu górnego kółka do kasety i opasaniu zębatek funkcjonuje dużo efektywniej niż w w klasycznych. Ja założyłem taką kasetę do przerzutki z długim wózkiem bo taką miałem do dyspozycji, stąd moje doświadczenia, raczej przypadkowe Oczywiście może to też zależeć od jakości kasety, może sztywności zębatek itd. Mój sram 950 to najniższy model kasety 9sp w ofercie producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Jako że z rana odwiedził mnie listonosz z mikołajowym prezentem, w przerwie pikcenia bigosu sprawdziłem przerzutki 9s jakie mam pod ręką, pod kątem kompatybilności .Pacjentami byli : SLX M662, XTR M960, Deore M590 . wszystkie przerzutki SGS. Napęd to kaseta LX 11-28 i korba LX M582 44-32-22, w przebiegiem zero km , łańcuch HG 53 SLX-a dało się wyregulować , ale działał strasznie mułowato , jak bieg wszedł do już siedział, ale schodziło mu się i miał problem z trafieniem pod obciążeniem . Trochę jak stara automatyczna skrzynia biegów - zastanawia się co właściwie tam robi, raz zredukuje raz nie, a czesem wyrzuci na luz przy wyprzedzaniu ;] . Przerzutka lepiej pracuje z kasetą 11-32. Dużo lepiej spisała się tańsza Deorka, nie zanotowałem różnicy w jakości pracy w porównaniu do 11-32. Problem z SLX jest tylko przy wrzucaniu biegów na mniejsze koronki, w górę idzie sprawnie. Stary XTR działa znakomicie, wyregulował się bez najmniejszych problemów , biegi wchodzą pewnie i w mgnieniu oka i z góry i z dołu , na brutalne szarpanie pod obciążeniem odpowiada uśmieszkiem politowania dla bikera i dalej robi swoje. Moim zdaniem znakomita przerzutka do zasilania takiego napędu, jak ktoś ma skromniejszy budżet moim zdaniem nie warto pchać się w SLX-a, tylko kupić tańszą M590 - będzie lepiej działać i zostanie pare zł w kieszeni. Moim zdaniem winę za kiepskie działanie ponosi konstrukcja mocowania SLX-a do haka ramy - na taki przegubowym dynks, przez co nie da się jej dostatecznie wysoko ustawić względem koronek - konstrukcja shadow. Deore i XTR przerzutka jest przykręcana tak jak by bezpośrednio korpusem do haka , wiec jest bliżej kasety i da się ją ładnie opuścić blisko koronek. Przerzutki były zasilane nową linką i pancerzem, bez przebiegu więc jakiekolwiek zanieczyszczenie nie odegrało roli, oraz manetkami Deore M590. Na wynik być może niewielki wpływ miało zużycie przerzutek, SLX i Deore z przebiegiem ok 2k km, ale w bardzo dobrym stanie , bez wyraźnych luzów poza niewielkim "roboczym", XTR nowy świeżo z pudełka. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beleg Napisano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 @mansua Dziękuje serdecznie za testy. Stoję właśnie przed wyborem przerzutki do tej kasety SLX 11-28 i teraz wiem że nie będę się pchał w SLX tylko kupię prawdopodobnie deorkę 590 chyba że ktoś tu jeszcze przetestuje działanie XT bo taką też rozważam. Wesołych świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Beleg xt 772 bylo testowane i radzi sobie tak jak xt czyli srednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Alivio rd-m430 11-28 bezproblemowo (klasyczna) X9 SGS 11-28 J/W SLX SGS j/w Przy większym zużyciu kasety żadna z nich dobrze nie Wrzuca, zrzuca nie wiem sam zawsze trzeba "dociągać" manetką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Stoję właśnie przed wyborem przerzutki do tej kasety SLX 11-28 i teraz wiem że nie będę się pchał w SLX Problem występuje chyba tylko długim wózkiem, bierz średni, powinno chodzić normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Problem występuje z szadołem którego jedni wyregulują lepiej jak inni i nawet to działa jednak w porównaniu z klasyczną konstrukcją ... no nie ma porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Ja nigdy nie miałem problemów z kasetami szosowymi w napędach mtb X.0 9sp średni wózek + kaseta DA 11-28 = działa idealnie Napęd 7s , kaseta składak na koronkach 9s z podkładkami od 7s + przerzutka szosowa 105/mtb stx długi wózek + manetki stx + łańcuch 9s= działa lepiej niż oryginał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.