Skocz do zawartości

[Manetki] Różnica Deore M590 vs. SLX M660/670

Miner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie tak jak w temacie - czy jest jakaś realna różnica w działaniu czy w technologii, która uzasadnia różnicę w cenie? Czy tak na zdrowy rozum te slx'y różnią się czymś od deorek? :icon_cool:

Napisano

W działaniu nie wyczuwa się różnicy. SLX mają tylko odkręcany wskaźnik i są do kupienia w opcji podłączenia do klamek hamulców hydraulicznych shimano.

Napisano

Wiem tylko, że można kupić manetki od SLX w górę pasujące do nowszych hamulców hydraulicznych shimano SLX, XT i XTR (generacja BR-M666 i nowsze). Zobacz np. w bikestacji.

Chodzi oczywiście o możliwość podpięcia manetek bezpośrednio do klamek

Napisano

Witam użytkowników. Wybaczcie proszę formę i temat, w jakim piszę, jestem nowy ;) Mam pytanie, pewnie dosyć prozaiczne. Nabyłem używany rower z napędem deore lx, zauważyłem, że w osi suportu jest dziura na wylot tak jak by nie było śruby. Ciekaw jestem, czy to jest po porstu cecha tego modelu, czy też brakuje rzeczonej śruby. Dodam, że napęd działa prawidłowo, nie ma żadnych luzów. Pozdrawiam.

Napisano

Tu są opinie podzielone bo sporo ludzi narzeka na szybko padające łożyska. Ja nie pruję po nim myjkami a i błota unikam. Jak na razie moja korba identyczna jak z linku (M-582) po niecałym 1 kkm tylko po górach spisuje się znakomicie.

Napisano

W związku z tym ze różnic nie ma, czy ktoś może przedstawić jednak te różnice między alivio, deore, slx i xt? poza nazwą, ceną i odkręcanymi monitorkami w slx?

Napisano

Wg tych informacji, które znam (źródło to forum) to manetki od Alivio po SLX posiadają ten sam mechanizm. Różnią się tylko obudową.

Dopiero w XT jest inny mechanizm na wzór XTRa. Dlatego można je przerobić tak, aby zrzucały po 2 biegi na raz.

• Mod Team
Napisano

Nowych nie ale jak by ci sie udało wyrwać używki w dobrej cenie to tak. Najlepiej XT lub XTR ale to nie ta liga cenowa :P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...