Dudi353 Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 na aledrogo jest recon bez blokady za 750 pln z pivotami i waży ok 1750 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witajcie ponownie. @@mrmorty,w sumie to sam nie wiem co mam zrobić... Zrobiłem zdjęcia porównujące obecną geometrie ramy do geometri z widelcem ustawionym jak przy amorach (oś-korona 478mm). Jak widzicie jazdę przy takim ustawieniu? Rama da rade przy takim ustawieniu? Jeśli chodzi o amora to pod uwage biąre Epicona, Manitou Drake (chodź nie wiem o co chodzi z tym zacinaniem się tych egzemplarzy z allegro, opłaca się wogóle to kupić? Czytałem w podwieszonym temacie o jakichs wadach produkcyjnych itp..?), Recon (chodź o tym jeszcze za dużo nie czytałem. Pytanie czy przy tych wielkościach ta rama da rade (patrz foto). Jeśli ma być lipa z jazdą to może lepiej sobie odpuścić i po prostu zbierać na nowy rower? To pytanie do Was... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jak to wg Was się prezentuje? Widelec jest dośc mocno pochylony nie? Może tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 A czy ta rama nie jest za mała (krótka) ?, jakiś bardzo długi mostek założyłeś ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Ta część ramy na górze (ta z czarna naklejką FORCE) ma 53cm długości. Z resztą masz porównanie na tle kół więc można sobie zobrazować jaki ma wymiar. Nie wiem jaki to rozmiar ramy, a nie umiem znowu stwierdzić czy rower jest na mnie mały czy nie Odległlość między osiami kół to 105cm, rama w najwyższym punkcie ma 81cm od ziemi (mogę swobodnie stać nad ramą, wymiar mierzony bez wydłużania widelca jak na zdjęciu 2) Aha, mam 183cm wzrostu. Co do mostka to juz taki był w tym rowerze od zawsze, tzn odkąd go mam. Moją uwagę przykówa trochę kąt widelca przy tym ustawieniu jak przy amorach o skoku 80-100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Ta część ramy na górze (ta z czarna naklejką FORCE) ma 53cm długości. Patrząc na długość górnej rury ( zakładam,ze mierzyłeś w poziomie od środka główki do środka rury podsiodłowej) i Twój wzrost ( 183 cm) można wstępnie stwierdzić,ze masz za małą ramę. Patrząc na drugie zdjęcie widać,że włożenie amorka w miarę nowoczesnego spowoduje: - spore podniesienie kokpitu - dosyć mocną zmianę kąta główki ramy Teoretycznie kokpit można zmienić poprzez założenie mostka z mniejszym wzniosem, ale zmiana geometrii ( którą zresztą widać) może dosyć mocno zmienić właściwości jezdne roweru- rower stanie się bardziej ospały w zakrętach, będzie gorzej podjeżdżał i ( prawdopodobnie) będzie podsterowny . Zmianie ulegnie także Twoja pozycja na rowerze ,co może się przełożyć na zmianę sposobu pedałowania. IMO wkładanie w tą ramę widelca większego jak 80 mm mija się z celem ( a na pewno jakiegokolwiek Manitou ,które są wyższe niż ich odpowiedniki z Rock Shoxa czy Suntour)- warto pomyśleć o zmianie ramy na odpowiednia pod względem rozmiaru i zaprojektowanej pod nowoczesne widelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Moim zdaniem nie warto inwestować w tą ramę ponieważ jest za mała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Dzięki wielkie za pomoc i sugestię. Nie pozostaje mi nic innego jak zrezygnować z apgrejdingu tej ramy... Osobiście to sam bym się chyba bał jazdy na ramie o tak zmienionej geometrii. Niestety nie jest to koniec kłopotów oraz rozważań co dalej Jeśli chodzi o amortyzator to mam już jasność co mogę kupić i za ile pytanie tylko czy... Ogólnie rzecz biorąc jeśli miałbym kupować rower to zamiar był taki by kupić rower używany i przeznaczyć na to około 3500zł. Na daną chwilę nie mogę sobie pozwolić na tak duży jednorazowy wydatek. Czy opłaca mi się kupić ramę oraz widelec, a resztę przełożyć z obecnego roweru? Oczywiście musiałbym odrazu zakupić hamulce tarczowe. Kurcze ale to wychodzi już zakup praktycznie całego osprzętu... dobrze mówię? rama, widelec, tarcze przód i bankowo tył bo z tyłu pewnie piwotów nie będzie, a do tego jeszcze doszły by obie piasty z mocowaniem na tarcze plus obręcze... Opłaca się w ogóle wchodzić w takie składanie? Czy lepiej uzbierać całą kwotę i zgodnie z zamiarem kupić całość czyli używany rower za około 3500zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 ja bym jeździł tym cały czas póki dobrze się sprawuje, a zbierał na nowy, 3500 to całkiem spora kwota i można wygarnąć już coś całkiem całkiem solidnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Złożenie roweru nie musi być aż takie drogie Rama z piwotami ( nowa, gwarancja itd) http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2192 amorek http://allegro.pl/sr-suntour-xcr-rl-blokada-skoku-model-2011-i2875939281.html ewentualnie powietrzny http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2012-super-i2895680358.html Resztę przekładasz, ewentualnie dokupujesz sztycę i krótszy mostek. Oczywiście za 3500 można kupić niezły sprzęt,ale uzbieranie owych 3500 może być niezłym wyzwaniem. Tu masz gotową bazę pod późniejsze upgrejdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Witam, podepnę się pod temat. w przyszłym roku planuję wymianę amorka na jakąś rebę albo manitou i mam pytanie czym się różni reba rl od reby sl? Ceną na pewno, a czym jeszcze? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Z tego co pamiętam to jedna ma Floodgate ustawiany pokrętłem, które znajduje się na mechaniźmie blokady, a druga ma imbusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Złożenie roweru nie musi być aż takie drogie Hmm myślę właśnie nad tą ramą Accent El Nino Czy pod mój wzrost czyli 183cm nada się rozmiarówka 21"? Znalazłem tu niezłą ofertę właśnie na ten rozmiar za 400zł oraz z interesującym mnie kolorem: Rama Accent El Nino biało-czarna 21" (+stery) Problem jest taki, że już 19" są o 100zł droższe... ciężko powiedzieć czemu ale nieważne. 17" na pewno odpada dylemat mam między 19, a 21. Podpowie ktoś? Patrząc na dane to rama 21" ma górną rurę długą na 582mm, a 19" na 574mm nie wiadomo jednak jak dokonywany był pomiar. Różnica jest również w długości rury podsiodłowej. I jeszcze jedno dużo się widzi teraz srebrno-czarnych odmian tej ramy. Możliwe, że ta biało-czarna z mojego linku to jakiś starszy model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Według tego co podaje Velo, to jest to efektywna długość w poziomie. 574mm dla 19" to bardzo rekreacyjna geometria, dziwnie krótka wręcz . 21" będzie dla Ciebie wyraźnie za wysoka. Chyba lepiej dopłacić do Peak-a, ew szukać czegoś dłuższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arki80 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Mam Tormentę w rozmiarze 17" i długość górnej rury mierzona od środka podsiodłowej do środka główki wynosi 557 mm, tak jak podaje velo. Myślę że przy el nino jest tak samo i nie jest to efektywna długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ja bym do tej klasy roweru nie pchał się w jakieś niewiadomo jak drogie amorki w zupełności wystarczy ci Epicon bądź ekonomicznie XCR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Może moje informacje komuś się przydadzą: Troche ciężko było mi ogarnąć roamiary tych ram, ale popytałem użytkowników i mniej więcej wiem co i jak. Wspomniana rama El Nino jest ramą hmm dość krótką z nietypową średnicą rury podsiodłowej. Oczywiście każdy preferuje inne rozmiary, mi osobiście chyba El Nino nie podejdzie bo zmiana ramy w porównaniu do mojej obecnej nie będzie duża jeśli chodzi o długość górnej rury. Pomijam już inne wymiary oraz geometrię ramy przy pracy z amorem o skoku 100mm. Aha... poszczególne rozmiary El Nino nie zmieniają znacząco długości lecz mocno zwiększa się wysokość ramy. PRzy ramie 21 trzeba juz mocno uważać ja dżądra. Peak jest dłuższą ramą, reszta wymiarów jest już podobna oprócz większej długości górnej rury. Zdecydowałem się finalnie na Peak'a. Wydaje mi się, że nie ma sensu wydawać na ramę ALU kwoty przewyższające 1000zł. Mam teraz tylko dylemat czy składać rower 26" Czy kupić Peak'a 29" i składać na spokojnie duże koła. Nie będę więcej pisał tu za dużo o ramach ponieważ założyłem już o tym oddzielny temat, ale wartało zrobić jakieś małe podsumowanie i decyzję. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc przy amortyzatorze oraz propoycję ram, ponieważ to właśnie w tym temacie się o nich dowiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.