Skocz do zawartości

[rower] ZR Race 29er 7.0 vs Big Curve RC 29"

bwilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Ostatnio 'zachorowałem' na 29'.

Po przejrzeniu kilkunastu modeli na placu boju pozostały dwa rowery:

ZR Race 29er 7.0 rozmiar 20 oraz Big Curve RC 29" rozmiar 48

Mam 184 cm wzrostu i nogę 85.

Rower planuję używać przeważnie na leśnych trasach 60% asfalt 30% i góry 10% na dystansie 50-100km. Czasmi dłuższa wycieczka/maraton 150-200km.

Potrzebuję roweru turystyczno -sportowego, nie chcę żeby po 50km bolały mnie plecy ale też oczekuję od niego sportowego akcentu.

Do tej pory używałem wheelera 4900 pro rama 21' jednak nadszedł czas na wymianę. Posiadam budżet do 5500 zl.

Oczami laika (którym jestem) powyższe modele wydają mi się podobne .

Prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o ocenę i pomoc w dokonaniu wyboru.

Pozdrawiam

A zobacz ten MBIKE RENEGADE 29er.

Niestety linku do strony z rowerem nie można załączyć. Takie ograniczenie administratora foru.

Rozważałem także MBIKe ale ze względu na jego dostępność a raczej jej brak odrzuciłem ten rower.

• 2 tygodnie później...

Jakoś mało ludzi interesuje ten temat - szkoda.

Zrobiłem sam krótkie zestawienie wyżej wymienionych rowerów (obydwa modele 2013) i wyszło mi :

ZR Race 29er 7.0

na plus

- piasty : Shimano HB-M788/FH-M788

- przerzutka przednia: Shimano XT FD-M780

- obręcze ALEX Rims EN24 28

na minus

- cena: rower mógłbym mieć za ok 5500

- hamulce:Formula RX Tune 180/160

(czytając forum odnoszę wrażenie ze jest to gorszy wybór niż Magura - ale ja się nie znam )

-kaseta: Shimano Deore CS-HG62,

Big Curve RC 29"

na plus

- rower mógłbym mieć za ok 5000

-hamulce: Magura MT Custom (sądząc po zdjęciach model MT-6)

-kaseta: Sram PG 1030,

na minus

- piasty: Shimano M 525 disc

- przerzutka przednia: : Shimano Deore M 590

- obręcze: Rodi CC40 disc,

Reszta elementów wydaje mi się taka sama, bądź nie ma większego znaczenia (sztyce,siodełko, kierownica....).

Nadal mam 3v3 i nie wiem co wybrać.

Rozumiem że oba modele są bardzo świeże i jest nikła szansa na opinię z pierwszej ręki, ale może ktoś się wypowie czysto teoretycznie który model będzie lepszy ?

Dzięki za wszystkie opinie.

Wyposażenie obu rowerów w sumie nie wiele się różni, ale na korzyść Radona przemawia to, że ma dwie grube ośki 12mm z tyłu i 15mm z przodu i lepsze piasty. Pozostałe komponenty w zasadzie są porównywalne.

Ja kupiłem najtańsza wersje licząc się z rozbudowa tego roweru, sprawa jest jasna każdy model ma jakieś "haki" żeby producent swoje zarobił moim zdaniem ten model tańszy Radon Bikes » ZR Race 29er 6.0 SRAM

jest lepszy względem cena jakość .

Może przeoczyłeś ale to tez super rower w dobrej cenie http://www.canyon.co...ike.html?b=3013

Ja kupiłem najtańsza wersje licząc się z rozbudowa tego roweru, sprawa jest jasna każdy model ma jakieś "haki" żeby producent swoje zarobił moim zdaniem ten model tańszy Radon Bikes » ZR Race 29er 6.0 SRAM

jest lepszy względem cena jakość .

Może przeoczyłeś ale to tez super rower w dobrej cenie http://www.canyon.co...ike.html?b=3013

Dzieki za odpowiedz i opinie.

Rower Canyona który podałeś w moim mniemaniu nie nadaje się bo ma:

- amortyzator foxa , który podobno (opinia wyczytana) ma gorsza kulturę pracy niż reba

- hamulce porównując z Magura czy Formula RX sa dużo gorsze (kilka razy w roku jeżdżę po górach gdzie potrzebuję sporej siły w hamulcach )

Co do Radona Radon Bikes » ZR Race 29er 6.0 SRAM zastanawiałem się nad tym modelem długo. Cena przystępna i całkiem niezłe wyposażenie, ale ten kolor...

Dzieki za odpowiedz i opinie.

Rower Canyona który podałeś w moim mniemaniu nie nadaje się bo ma:

- amortyzator foxa , który podobno (opinia wyczytana) ma gorsza kulturę pracy niż reba

- hamulce porównując z Magura czy Formula RX sa dużo gorsze (kilka razy w roku jeżdżę po górach gdzie potrzebuję sporej siły w hamulcach )

Co do Radona Radon Bikes » ZR Race 29er 6.0 SRAM zastanawiałem się nad tym modelem długo. Cena przystępna i całkiem niezłe wyposażenie, ale ten kolor...

Fox ma genialną kulturę pracy (opinia użytkownika), na pewno jest czulszy od Reby w początkowym zakresie skoku. CTD na upartego można porównać do "blokady" z RS jednak ta pierwsza (z uwagi na "tryb pośredni") ma nieco mniej wyścigowy charakter. Daje za to możliwość dokładniejszego dopasowania pracy do warunków w terenie.

Nikt nie zwrócił uwagi, że ZR Race 29er 6.0 Sram ma osie 9mm. W Canyon'nie masz 12 mm z przodu i z tyłu, to zauważalnie podnosi sztywność całości. Moim zdaniem ważna sprawa w 29''.

Dzieki Wszystkim za opinie.

Z Waszych postów rozumiem ze oski 12/15mm sa wazne i znaczaco podnosza sztywnosc calego roweru.

Takowe osie posiada Radon 7.0 i canyon al 7.9. Canyona nie bralem pod uwage ale coraz bardziej podoba mi sie ten rower.

Mam jednak kilka pytan i bede wdzieczny za wszelkie opinie.

- ktory z rowerów ma mniej sportowa rame (nie chce odczuwac bolu plecow po kilku kilometrach jazdy), rower ma sluzyc do lykania kilometrow niekoniecznie z najwyzsza predkoscia?

z tego co widze canyon ma kat podsiodłowy 74 co daje nam wyzsza kadencje w porownaniu do radona

z drugiej strony canyon ma krotsza gorna rure: canyon 610 (L) radon 620 (20) czyli cyon wypada nam mniej sportowo, ale wydaje mi sie ze ta rama jest inaczej mierzona

wedlug obrazka w Radonie od mostka do jarzma sztycy, a w canyon od mostka do poczatku sztycy, z tego wynika ze przy tym samym sposobie mierzenia canyon ma dluzsza rure (nie wiem tylko o ile), mam racje, ?

wracajac do osprzetu:

- ktory z widelców ma lepsza prace, doczytalem sie ze fox jest dobry ale system ctd nie koniecznie im wyszedl (praca amortyzatora jest dosc liniowa, nie da wpelni zablokowac, bardziej awaryjny niz reba )

-hamulce: @nabial napisal ze avid elixir 3 bedzie lepszym wyborem niz formula rx, nie mialem okazji zobaczyc dzialania tychze hamulcow, ale o elixirach mozna znalezc duzo negatywnych opini (glosne, szybko sie zuzywaja, brak modulacji )

po co cytować całą poprzedzającą wypowiedź? - regulamin pkt 2i !

1. Sportowa rama

Te rowery mają inne rozmiary. W Radonie masz L to 20 cali a w Canyonie 19 cali. Canyon podaje długość górnej rury mierzoną w poziomie i te wartości porównuj ze sobą. Mierzenie górnej do jarzma jest bez sensu, druga wartość w Radonie to najpewniej pomiar od środka główki do środka podsiodłowej wzdłuż górnej rury. To też jest z dupy bo sloping ramy może być różny. Wracając do pytania - generalnie oba rowery maja sportowego pazura ale bez przesady, to nie czasy gdzie ścigacze XC miały kierownice na wysokości koła. Według tabel (porównuję Canyona 19 i Radona 20) Canyon ma wyższy stack, czyli przy seryjnym ustawieniu mostka i podkładek kierownica jest wyżej co da wyższą pozycję. Oczywiście można to zmienić później. Canyon ma spokojniejszy o jeden stopień kąt główki ale krótsze tylne widełki. Wydaje mi się że oba maja podobny charakter ale Canyon ma seryjnie wyżej kierownicę. Dodatkowo w Canyonie możesz zamówić przy zakupie krótszy mostek.

2. "Lepsza praca" widelca to mało mierzalna cecha. Oba są bardzo spoko sztućcami. Reba ma jedno ustawienie mniej (on/off), Fox - climb, trail, descent. Linowa praca to zaleta. Żadnego z nich nie zablokujesz "na sztywno", Reby również. Tak jak pisałem wcześniej, moim zdaniem charakterystyka działania i filozofia Reby jest bardziej "ścigancka" ale Fox to również bardzo dobry i płynnie działający widelec. Główną różnicą jest działanie ustawienia tłumika, o jedno ustawienie "prostsze" w Rebie, nie ma ona trybu pośredniego, nazwanego w Foxie "trail".

3. Hamulce. Ja z Elixirami mam dobre doświadczenia, problemem była tylko mała odległość klocków od tarczy przez co czasem piszczały. W Shimano tego nie ma bo klocek jest dalej. Na Formulach i Magurach nie jeździłem dłużej więc się nie wypowiem.

Ja bym brał Canyona. Zwróć uwagę, że dostajesz tam również systemowe koła Mavic, Radon ma składaka na piastach XT i obręczach Alex.

A, i jeśli masz około 180 cm to z Canyona brałbym 17,5. Ta 19 to spory rower. Porównując podsiodłówkę patrz na "większą" liczbę w Radonie (C-T), tak jest ta wartość mierzona w Canyonie.

Edytowane przez nabial

A, i jeśli masz około 180 cm to z Canyona brałbym 17,5. Ta 19 to spory rower. Porównując podsiodłówkę patrz na "większą" liczbę w Radonie (C-T), tak jest ta wartość mierzona w Canyonie.

tyle że 17,5 w Canyonie górna rura ma 590 mm i to troszkę kichowato

Edytowane przez RufusBiker

tyle że 17,5 w Canyonie górna rura ma 590 mm i to troszkę kichowato

Że krótko? Czy ja wiem? Taki np. Trek, który generalnie produkuje długie rowery w modelu X-Caliber 17,5 ma górną rurę 600 mm. 590 z Canyona jie jest jakieś ekstremalnie krótkie. Ważny jest również przekrok, sam miałem tego Treka, kupiłem w ciemno 19 cali (183 cm wzrostu) i rower okazał się za duży. Ja osobiście zawsze w przypadku 29 polecam sprawdzić mniejszy rozmiar.

A nawet jak nie trafisz to możesz w Canyonie wymienić na inny rozmiar.

Ale fakt, Radon górna rurę ma dłuższą. Szkoda, że nie napisali, jaki tam jest mostek.

Edytowane przez PawelSteinke

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...