goldbloom Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Jak wyżej. Proszę o pomoc, ponieważ mam zamiar kupić rower na wiosnę Początkowo chciałem sformułować bardziej konkretne i szczegółowe pytania w kilku tematach, ale doszedłem do wniosku, że nie ma sensu zbyt komplikować sprawy i lepszym pomysłem jest założenie wątku bardziej ogólnego, w myśl założenia: "wszystkie przemyślenia mile widziane, a im więcej, tym lepiej dla mnie" Moje podejście jest takie, że właściwie tylko własne doświadczenie ma znaczenie, no ale, co szkodzi zapytać... Widać więc, że mój problem polega na tym, że waham się między carbonowym hardtailem a małoskokowym fullem i między 29 a 650b - na razie doszedłem do tego, że zamierzam przerzucić się z 26'' na większy rozmiar koła, wychodząc z założenia, że 29er bardziej mi leży niż 26er. Przymierzyłem się w tym tygodniu do fs 29 - Epica, pojeździłem trochę i ok, mam w końcu porównanie do fs 29 (ogólnie do fulli miałem wcześniej; przy okazji, miałem i HT, i traila ze 120/120 skoku), ale powiedzmy, że nie jestem do końca przekonany czy tego potrzebuję. Dochodzi jeszcze kwestia 650b, z którym kontaktów żadnych nie miałem, ani fs, ani ht... Liczę na wiele konstruktywnych odpowiedzi, z góry dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Zależy od twojego wzrostu niemniej jednak 650b bym odpuścił - jeszcze nie dopracowana - mało części - trudno dostępne - do tego drogie Ja śmigam od tego roku na 29er - przesiadka z 26 i już do tych ostatnich nie wrócę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 A do czego potrzebujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 @Greg00 Uważam, że rozmiar koła powinien być dopasowany do wzrostu, ale nie chcę za bardzo się na tym skupiać tutaj, bo ustaliłem już, że 29 jest dla mnie lepsze niż 26, więc to mi wystarczy. BTW, jestem dosyć wysoki. @Sol Roweru będę używał głównie do treningów/jazdy po Mazowszu, no i do wyścigów, bo się wkręcam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Mazowsze i wyścigi = 29" lekki ht, przynajmniej jak tak postawiłem testujac w czasie sezonu "kilka" rowerów. FS 29" to konstrukcja trochę na wyrost biorąc pod uwagę co dostajesz w 29" ht z lekkimi kołami (to podstawa). Chyba że masz problemy z kręgosłupem to możesz pomysleć o fs, ale wtedy jaki jest sens pakować się jeszcze w maratony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Jestem zdrowy, to, na szczęście, nie ma znaczenia. Mniejsza waga to oczywiście plus HT. O właśnie, skoro też miałeś podobny problem, to fajnie się składa. Jakbyś mógł coś jeszcze napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Jeżeli maratony po płaskim to imo tylko carbonowy HT 29. Z resztą na takim idzie też przejechać Golonkę, bo dużo ułatwia w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 O właśnie, skoro też miałeś podobny problem, to fajnie się składa. Jakbyś mógł coś jeszcze napisać. Nie będę zanudzać co było po czym itd. W każdym razie na Mazowszu lekki ht 26" jest szybszy od fulla. Miałem kiedyś fs w karbonie i wydawało mi się że to bedzie to. Łapałem się jednak wiele razy na tym że całą trasę przejechałem na zablokowanym zawiasie. Na kolejnym 26" ht przelatałem z pół sezonu i byłem bardzo zadowolony. Rower ważył 8,6 kg i naprawdę aż fruwał - przyspieszenia , łatwość prowadzenia, podjazdy ale czegoś wciaż brakowało. Przesadłem się na "identyczny" rower ale w 29" i na początku byłem przerażony - to nie jedzie... Niby waga startowa lekko powyżej 10 kg ale koła 2 kg i tak do 30 km/h można było jechać prawie odpoczywając czy to asfalt czy to las, ale rozkręcenie tego już do 35 km/h wymagało naprawdę wysyłku. Jedno od razu było na plus - piach i podjazdy pod ścianki o których mogłem wcześniej jedynie pomarzyć. Polecam na treningi "tajemniczą" trasę xc pod Jabłonną, która brutalnie weryfikuje umiejetności typowych "mazowieckich" maratończynów. Wracając po wymianie wszystkiego oprócz framesetu waga to 9,3 kg i dopiero teraz 29" zbiliżył się osiągami i prędkościami do 26" ale bije go za to w zjazdach, piachu, komforcie i takim ogólnym poczuciu bezpieczeństwa, a podjazdy wyglądają tak że z siodła mieli się w miarę równo i rower prawie buksując, ale wciąż idzie w górę - czysta abstrakcja. Czyli jeśli 29" na maratony to niestety trzeba dużo zainwestować bo inaczej można się zrazić momentalnie, 26" w tym wypadku wybacza więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Wielkie dzięki za to, naprawdę mi pomogłeś. Właśnie takie przemyślenia z autopsji miałem nadzieję przeczytać. I będę wdzięczny za więcej, więc jeśli je macie, to śmiało piszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Pytanie nadal aktualne A ja coraz bardziej jestem przekonany do 29'' HT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Jak jesteś przekonany to daj jakiś przedział cenowy i preferencje np osprzet shimano, pozycja na rowerze, rozmiar ramy itd. W tej chwili można wybierać, a za miesiąc i tym bardziej wiosną będzie już pozamiatane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Nie chcę tego robić, z doświadczenia wiem, że zaraz temat by się rozmył, zbyt długo czytam fora, żeby tego nie wiedzieć. Wiem, że będzie pozamiatane, ale nic nie poradzę na to, że kasę będę miał w marcu. Z bólem przeglądam ebaya, hehe... Generalnie, jeśli chodzi o szczegóły, wiem czego chcę, poza tym pewnie idealnie nie uda mi się trafić. Chodzi tylko (a raczej aż) o wybór między HT a FS, a zawęża mi się on coraz bardziej do 29'' raczej niż 650b. Ale przekonany "coraz bardziej" nie znaczy jeszcze, że w 100%, a nawet nie w 90% Zależy mi po prostu na wypowiedziach osób, które miały jedno i drugie i chcą podzielić się wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nie chcę tego robić, z doświadczenia wiem, że zaraz temat by się rozmył, zbyt długo czytam fora, żeby tego nie wiedzieć. Wiem, że będzie pozamiatane, ale nic nie poradzę na to, że kasę będę miał w marcu. Z bólem przeglądam ebaya, hehe... Generalnie, jeśli chodzi o szczegóły, wiem czego chcę, poza tym pewnie idealnie nie uda mi się trafić. Chodzi tylko (a raczej aż) o wybór między HT a FS, a zawęża mi się on coraz bardziej do 29'' raczej niż 650b. Ale przekonany "coraz bardziej" nie znaczy jeszcze, że w 100%, a nawet nie w 90% Zależy mi po prostu na wypowiedziach osób, które miały jedno i drugie i chcą podzielić się wrażeniami. witam przymierzałem się w tym roku do zakupu nowego 29" na dwóch troszkę pojeździłem dzięki uprzejmości sprzedawców i doszedłem do wniosku że to nie to a mam 180 cm wzrostu, myślałem już o 26" gdyż ceny 27,5" mnie odstraszały ale trafilem na rowerek Mbike Renegade 27,5 w rozsądnej dla mnie cenie ( oszczędzałem prawie rok aby kupić dobry rowerek) i napisałem do nich aby przysłali mi geometrie tegoż bike i póżniej go zamówiłem. Nie wiem jak będzie mi pasował gdyz nie mam możliwości go dosiąść, mam nadzieję że będzie OK może w styczniu jak będę miał czas to umówię się z producentem na krótką przymiarkę przyznaję że kupuję w ciemno no ale cóż jestem dobrej myśli już nie mogę się doczekać realizacji mego zamówienia dopiero od lutego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.