Skocz do zawartości

[stery] zintegrowane

marnon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam! potrzebuję kupić nowe stery zintegrowane do mojego xtc3, szukam czegoś dobrego i wytrzymałego w cenie ok100zł. Lepsze będą na łożyskach maszynowych? i czy montując nowe mógłbym zostawić stare miski w ramie?chyba tak ale do końca nie wiem :( proszę o pomoc

Napisano

lepsze beda na lozyskach maszynowych, a co do misek to na 100% nie wiem, ale raczej sie je wybija, w kazdym badz razie jesli zmieniasz z maszynowych na kulkowe badz odwrotnie to na pewno :( niech jeszcze ktos sie wypowie na temat wybijania misek.. :D pozdr.

Napisano

Maszynówki oczywiście lepsze. Co do misek to na pewno przy zmianie z kulkowych na maszynówki lub odwrotnie czeka ich (misek) wymiana. W maszynówkach w sumie "troche" inny mechanizm :(

Pozdro

Napisano

no tak ale te miski się do główki ramy wkręca czy wbija , te stare nie uszkodzą główki ramy przy wyciąganiu? na pewno sam się tego nie podejmę ...

Napisano

Wbija... Wbić jest łatwo - kawałek deski czy sklejki, młotek i z wyczuciem uderzamy kilka razy aż miski "schowają" się w ramie. Z wybiciem gorzej, bo jak cięzko wchodzą tak i cięzko wychodzą albo inawet ciężej. Płaski śrubokręt może pomóc i młotek. Ale jeśli boisz sie tego ryzyka to lepiej dać to komuś, kto już to robił.

Pozdro

Napisano

Zmieniając stery wymienia sie z reguły wszystko jak miski tak i dolną bierznię sterów znajdującą się na widelcu.Jeśli tego nigdy sam nie robiłeś to proponuję ci samemu tego nie robić ;)

Napisano

Fazi twój link nie działa, napisz co to za model a ja już sie skontaktuje z arnikiem ;) ano i nie mam zamiaru bawić się z tym sam , poprosze zaprzyjaźniony serwis :(

Napisano

Jeżeli do tej pory miałeś łożyska maszynowe (z tego co piszesz, to nie wydaje mi się), to możesz zostawić miski w ramie- nie są one narażone na zużycie tak, jak w łożyskach kulkowych (dobrze założone stery przenoszą cały nacisk i przeciążenia na łożyska). Jeżeli zmieniasz stery na maszynowe, to zmiana misek obowiązkowa. Do zdejmowania misek BEZ ich katowania służy specjalny wybijak w kształcie rurki i rozciętym jednym końcem na 4 części i te części są odgięte na zewnątrz, żeby zahaczyć o miski, ale...tutaj trzeba posłużyć się przykładem Faziego :( , że nie każda miska lubi wystawać poza średnicę wewnętrzną główki ramy i wtedy robią się WIELKIE problemy :D Innymi słowy- jak ktoś ma to zrobić (być może i popsuć :D ), to lepiej niech to będzie KTOŚ inny, niż Ty :D Co do sterów, to polecam VP A45AC lub któreś z oferty CaneCreek. Pozdrowerek ALL :)B)

Napisano

To o czym piszecie to nie są stery zintegrowane, tylko wewnętrzne. Zintegrowane nie mają żadnych misek wbijanych w ramę, a łożysko umieszcza się bezpośrednio w główce ramy.

Napisano

To o czym piszecie to nie są stery zintegrowane, tylko wewnętrzne. Zintegrowane nie mają żadnych misek wbijanych w ramę, a łożysko umieszcza się bezpośrednio w główce ramy.

Bendus widzę, że wiesz, że dzwonią, tylko jeszcze nie wiesz, w którym kościele- zgadzam się z Tobą, że stery o których piszesz, też są zintegrowane i nazywają się dokładnie DROP-IN, ale to o czym my tutaj piszemy z Fazim nazywa się również sterami zintegrowanymi, tak więc mam nadzieję, że krótka lektura powyższych odpowiedzi da Ci trochę szerszą wiedzę. Co do sterów CANE CREEK'a, to polecam ZS-2- naprawdę przyzwoite stery lub TIOGĘ NS- to są naprawdę konkretne stery- lekkie i dobrze uszczelnione z maszynowymi łożyskami- pracują świetnie. Pozdrówko FORUMOWICZE :PB)

Napisano

bendus dobrze pisze - stery zintegrowane nie mają misek dlatego są zintegrowane z ramą - a stery wewnętrzne mają miski które nie wystają z główki ramy (a wystają miski w sterach klasycznych) !!!

Napisano

Nie , poprostu opisy są źle robione.

Napisano

Dokładnie Semi-integrated (półzintegrowane) u nas - wewnętrzne !!!

Napisano

Moze jest jakas racja w tym co piszecie

Bez wątpienia ;)

W większości popularnych ram opisanych jako "przystosowane do sterów zintegrowanych" montuje się w rzeczywistości stery wewnętrzne - z wbijaną do główki ramy miską. Średnica osadzenia to 44mm.

Typowe zintegroeane mają średnicę ok. 41.2mm i są stosowane głównie w szosówkach (choć nie tylko)

Dokładniej o tym poczytacie w BikeBoard #9/2005 albo TUTAJ

Napisano

a ja mam kulkowe te na 44 mm ( chyba ;P ) bo nie wiem jak to jest w dragu ale wiem ze sa super i jak cos strzeli wymienie tylko kulki ;p :blush:

Napisano

na razie sie wstrzymałem byłem w serwisie i stery mam ok, to niewielki luz na tarczy ponoć tak mnie niepokoi ale wasze porady przydadzą się na poźniej :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie używaj srubokrętu do wybijania misek bo porysujesz rure sterową. Ja do takich rzeczy używalem kawałka rurki pcv i mlotka. Sprawdza się idealnie <_<

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...