Skocz do zawartości
  • 0

Pierwszy rower - 29er?

Gość Tom

Pytanie

Napisano

Przymierzam się do kupna roweru (pierwszego). Swoje lata już mam, a nie umiem jeździć na rowerze. Ok, gdzieś tam przy okazji próbowałem się przejechać. Kawałek drogi potrafię przejechać, z utrzymaniem równowagi bywa różnie, skóry już trochę zdarłem ;)

Biorąc to pod uwagę: czy 29er jako pierwszy rower to dobry pomysł? Dlaczego 29er? Bo taki nieco większy rower bardziej mi się podoba, a dodatkowe cm w stosunku do 28" mogą być przydatne - mam prawie 200cm wzrostu i prawie 100kg wagi. Rower ma służyć głównie rekreacji, jazda po mieście itp. Niemniej jeśli do drodze trafi się ścieżka albo las, to fajnie byłoby przez to przejechać bez problemów. Nie znam się na przerzutkach, amortyzatorach, siodełkach i całym tym osprzęcie. Budżet dosyć ograniczony - do 2.5kPLN, ale w uzasadnionych przypadkach można podnieść do 3kPLN.

Możecie mi polecić coś co sprawdzi się w moim przypadku?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy tym wzroście - koniecznie 29"! Dla wyższych (i cięższych) osób duże koło to jedyny rozsądny wybór, rower lepiej pokonuje przeszkody, podjazdy, grząski teren. Koniecznie zadbaj, żeby miał szersze opony - 2,2" a nie 1,95" (jeśli da radę to jeszcze szersze). Koniecznie zwróć uwagę na to, żeby kupowany sprzęt miał napęd 3x9 (lub 3x10) a nie 3x8 - za rok nie da rady do tego kupić kasety, i będzie trzeba zmieniać manetki na 9 lub 10. To tyle, myślę, że są szanse utrafić coś fajnego w dostępnym budżecie.

Napisano

Dzięki za te wskazówki. Mimo wszystko czy mógłbym prosić w wskazanie kilku modeli, które spełniają te warunki, a poza tym cała reszta jest w miarę dobra? Jak pisałem nie znam się szczególnie na rowerach i nie wiem jakie są różnice pomiędzy podzespołami różnych producentów. Chciałbym coś co będzie w miarę niezawodne, żebym mógł spokojnie poznawać budowę roweru i uczyć się jazdy na nim :-)

Przeglądałem ofertę różnych producentów na 2013 rok i widzę, że budżet w wielu przypadkach znajduje się przy dolnej granicy od której można kupić 29". Z modeli na 2012 podobał mi się Giant (ale nie było odpowiedniej ramy) i Specialized (ale były za drogie jak dla mnie). Z kolei Cube na ten rok wcale mi się nie podobał. Pewnie do tego się sprowadzi kupno roweru - który bardziej mi się spodoba. Chciałbym mieć tylko pewność, że będę miał radochę jeżdżąc na nim zamiast żałować po pół roku, że nie kupiłem tego drugiego, bo miał coś "bardziej". Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi ;-)

Interesuję się tematem teraz, bo np. latem może się okazać, że największych ram już nie ma i nie kupię roweru.

• Mod Team
Napisano
Mimo wszystko czy mógłbym prosić w wskazanie kilku modeli, które spełniają te warunki, a poza tym cała reszta jest w miarę dobra?

Jeśli ma to być 29er dla początkujących, to może ten:

Portal rowerowy: Artykuł: Photon - 29 cali od Medano (ID: 10229) - bikeWorld.pl - Rower, turystyka, maratony, sprzęt | [ZALOGOWANY]

Nie wiem czy jest już w sprzedaży, ale wkrótce pewnie będzie. Jeśli masz zaliczać gleby jako początkujący, to nie będzie szkoda wydanej kasy - rower kosztuje chyba 2399PLN.

Nie rozumiem co Ci się w CUBE nie podobało? Kolor ramy? :) Jeżeli chodzi o Analoga 29'', to trudno dostać coś na rynku, na lepszym osprzęcie w tej kategorii cenowej.

Możesz jeszcze się przyjrzeć nowemu Krossowi: Level B6 (29er) | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie lub któremuś z Kellys-ów.

Napisano

co do kasety 8 rzedowej to miedzy bajki mozna wlozyc teorie, ze za rok znikna one z rynku. na dowod tego, ze tak nie bedzie, niech posluzy to , ze do dzis sa w sprzedazy 6 koronkowe wolnobiegi... zobacz cos takiego - http://allegro.pl/rower-kona-mahuna-2012-rozm-19-40-w-wa-i2848429654.html

pozdrawiam.

kona chodzi w rozmiarze 20 cali plus duze kolo w sam raz dla 2 metrowca...

Napisano

@adamos: z modeli na 2012 rok podobał mi się Giant, bo miał grubą ramę, a Cube właśnie miał ją dosyć wąską - kwestia wizualna. Chociaż jeśli się nie mylę, to Cube miał również węższe opony (nie pamiętam jaki to bym model dokładnie).

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wygląda na to, że w tym przedziale cenowym cudów nie ma i co bym nie wybrał będzie w miarę ok ;-)

Napisano

A wiesz, że pytałem jesienią? Ale ramy nie było dużej. Może jeszcze poszukam i popytam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...