Skocz do zawartości

[Lapierre] Nowy czy używany? 6000-8000pln

Piotek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu wiedzy i ciekawostek a teraz, w związku z planowanym zakupem nowego roweru, przyszedł czas na zarejestrowanie się i prośbę o radę :)

Zamierzałem kupić w najbliższym czasie Lapierra X-Control 210 ( Lapierre X-CONTROL 210 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl ) Cena modelu 2013 w sklepie w którym byłem to 6000pln ale nie ma go na miejscu i trzeba sprowadzić go kurierem - dodatkowe 200pln.

Jednak podczas mojej wizyty w sklepie sprzedawca podrzucił mi do rozważenia pewną, dla mnie kuszącą, alternatywę. Jeden ze stałych, ponoć zaufanych klientów sklepu ma do sprzedania model X-Control 710 (http://ww2.bikekatal....X-CONTROL.710/ )w cenie 8000pln. Wartość katalogowa to dwa razy tyle, z tego co się dowiedziałem rower był używany niewiele i serwisowany regularnie w sklepie. Sprzedawca stwierdził że mogą za niego ręczyć.

I tak od paru dni dręczą mnie wątpliwości co zrobić. W tym tygodniu będę miał okazję przyjrzeć się temu używanemu modelowi 710 i chciałbym zapytać na co zwrócić największą uwagę podczas oględzin roweru? Z czego może wynikać aż tak duża różnica między ceną katalogową a zaproponowaną przez sprzedawcę? Trochę się obawiam, że z używanym rowerem mogą być później jakieś przykre niespodzianki a chciałbym tego uniknąć gdyż ta kwota jest dla mnie dość duża. Jednak zakup roweru z tej półki cenowej za 50% wartości kusi niebywale:)

Z góry dziękuję za rady, jeśli wątek w złym miejscu proszę o przepięcie:)

Pozdrawiam.

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu wiedzy i ciekawostek a teraz, w związku z planowanym zakupem nowego roweru, przyszedł czas na zarejestrowanie się i prośbę o radę :)

Zamierzałem kupić w najbliższym czasie Lapierra X-Control 210 ( Lapierre X-CONTROL 210 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl ) Cena modelu 2013 w sklepie w którym byłem to 6000pln ale nie ma go na miejscu i trzeba sprowadzić go kurierem - dodatkowe 200pln.

Jednak podczas mojej wizyty w sklepie sprzedawca podrzucił mi do rozważenia pewną, dla mnie kuszącą, alternatywę. Jeden ze stałych, ponoć zaufanych klientów sklepu ma do sprzedania model X-Control 710 (http://ww2.bikekatal....X-CONTROL.710/ )w cenie 8000pln. Wartość katalogowa to dwa razy tyle, z tego co się dowiedziałem rower był używany niewiele i serwisowany regularnie w sklepie. Sprzedawca stwierdził że mogą za niego ręczyć.

I tak od paru dni dręczą mnie wątpliwości co zrobić. W tym tygodniu będę miał okazję przyjrzeć się temu używanemu modelowi 710 i chciałbym zapytać na co zwrócić największą uwagę podczas oględzin roweru? Z czego może wynikać aż tak duża różnica między ceną katalogową a zaproponowaną przez sprzedawcę? Trochę się obawiam, że z używanym rowerem mogą być później jakieś przykre niespodzianki a chciałbym tego uniknąć gdyż ta kwota jest dla mnie dość duża. Jednak zakup roweru z tej półki cenowej za 50% wartości kusi niebywale:)

Z góry dziękuję za rady, jeśli wątek w złym miejscu proszę o przepięcie:)

Pozdrawiam.

Jesli chodzi o full-a to bym nie ryzykował z uzywka niestety.

Reguły nie ma, pekaja nowe a co do piero uzywki.

Osobiscie jakbym mial coroczny budzet na rower ok 10 000 rocznie, zmienialbym fula co rok :)

Napisano

Nie zainwestował bym w X-Control, w obecnej konfiguracji z widelcem 120 mm nie jest to ani ścieżkowiec ani ścigant ...

Ale poważnie zastanowił bym się nad modelem X-Flow wersja 2013 :

X-Flow 312 | Cycles Lapierre

Jeśli X-Control nie jest ani ścieżkowcem ani ścigantem, czym jest X-Flow? W full-ach jestem laikiem więc może jest tu jakaś oczywista różnica ale proszę o wyjaśnienie:)

Jesli chodzi o full-a to bym nie ryzykował z uzywka niestety.

Reguły nie ma, pekaja nowe a co do piero uzywki.

Osobiscie jakbym mial coroczny budzet na rower ok 10 000 rocznie, zmienialbym fula co rok :)

Obawiam się że póki co jest to życiowy budżet:P

Napisano

fulle to nie mega mocne maszyny:)

zalezy ile wazysz:) i ile masz szczescia.Wiec pamietaj ze to zakup nie na lata.

Ale frajda ogromna, ja sie tym zarazilem:), nie ma nic lepszego

Napisano

Moim zdaniem dysponujesz bardzo fajnym budżetem i sporo jest fajnych fulli za kwotę ok 8000zł które są warte zainteresowania ;)

a jeżeli kiniecznie marka lapierre wpadła Ci w oko to może model zesty ? http://www.pmrider.p...-rower-lapierre

Cenę na pewno da się zbić w dół a moim zdaniem jest to o wiele lepsza propozycja niż x-control....

edit: cena na ten model już jest bardzo atrakcyjna ;)

Napisano

Moim zdaniem dysponujesz bardzo fajnym budżetem i sporo jest fajnych fulli za kwotę ok 8000zł które są warte zainteresowania ;)

a jeżeli kiniecznie marka lapierre wpadła Ci w oko to może model zesty ? http://www.pmrider.p...-rower-lapierre

Cenę na pewno da się zbić w dół a moim zdaniem jest to o wiele lepsza propozycja niż x-control....

edit: cena na ten model już jest bardzo atrakcyjna ;)

Wygląda więc na to że z używką nie ma co ryzykować... Zgadzam się że Zesty to o wiele lepsza propozycja, nie brałem jej pod uwagę bo te modele były poza moimi możliwościami z tego co przeglądałem. A ta oferta rzeczywiście bardzo fajna :) Ciekawe tylko ile dało by się zejść z ceny bo 8k to póki co mój max, a ten Zesty pewnie wiecznie czekał nie będzie. Poza Lapierrem jakie modele w tym przedziale cenowym polecacie? Zależało by mi żeby rower zachowywał się dobrze również na podjazdach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...