Piotek Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Witam, Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu wiedzy i ciekawostek a teraz, w związku z planowanym zakupem nowego roweru, przyszedł czas na zarejestrowanie się i prośbę o radę Zamierzałem kupić w najbliższym czasie Lapierra X-Control 210 ( Lapierre X-CONTROL 210 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl ) Cena modelu 2013 w sklepie w którym byłem to 6000pln ale nie ma go na miejscu i trzeba sprowadzić go kurierem - dodatkowe 200pln. Jednak podczas mojej wizyty w sklepie sprzedawca podrzucił mi do rozważenia pewną, dla mnie kuszącą, alternatywę. Jeden ze stałych, ponoć zaufanych klientów sklepu ma do sprzedania model X-Control 710 (http://ww2.bikekatal....X-CONTROL.710/ )w cenie 8000pln. Wartość katalogowa to dwa razy tyle, z tego co się dowiedziałem rower był używany niewiele i serwisowany regularnie w sklepie. Sprzedawca stwierdził że mogą za niego ręczyć. I tak od paru dni dręczą mnie wątpliwości co zrobić. W tym tygodniu będę miał okazję przyjrzeć się temu używanemu modelowi 710 i chciałbym zapytać na co zwrócić największą uwagę podczas oględzin roweru? Z czego może wynikać aż tak duża różnica między ceną katalogową a zaproponowaną przez sprzedawcę? Trochę się obawiam, że z używanym rowerem mogą być później jakieś przykre niespodzianki a chciałbym tego uniknąć gdyż ta kwota jest dla mnie dość duża. Jednak zakup roweru z tej półki cenowej za 50% wartości kusi niebywale:) Z góry dziękuję za rady, jeśli wątek w złym miejscu proszę o przepięcie:) Pozdrawiam.
Rulez Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Nie zainwestował bym w X-Control, w obecnej konfiguracji z widelcem 120 mm nie jest to ani ścieżkowiec ani ścigant ... Ale poważnie zastanowił bym się nad modelem X-Flow wersja 2013 : http://www.cycles-lapierre.fr/vtt-2013/trail-all-mountain/x-flow/x-flow-312
swimfan Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Witam, Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu wiedzy i ciekawostek a teraz, w związku z planowanym zakupem nowego roweru, przyszedł czas na zarejestrowanie się i prośbę o radę Zamierzałem kupić w najbliższym czasie Lapierra X-Control 210 ( Lapierre X-CONTROL 210 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl ) Cena modelu 2013 w sklepie w którym byłem to 6000pln ale nie ma go na miejscu i trzeba sprowadzić go kurierem - dodatkowe 200pln. Jednak podczas mojej wizyty w sklepie sprzedawca podrzucił mi do rozważenia pewną, dla mnie kuszącą, alternatywę. Jeden ze stałych, ponoć zaufanych klientów sklepu ma do sprzedania model X-Control 710 (http://ww2.bikekatal....X-CONTROL.710/ )w cenie 8000pln. Wartość katalogowa to dwa razy tyle, z tego co się dowiedziałem rower był używany niewiele i serwisowany regularnie w sklepie. Sprzedawca stwierdził że mogą za niego ręczyć. I tak od paru dni dręczą mnie wątpliwości co zrobić. W tym tygodniu będę miał okazję przyjrzeć się temu używanemu modelowi 710 i chciałbym zapytać na co zwrócić największą uwagę podczas oględzin roweru? Z czego może wynikać aż tak duża różnica między ceną katalogową a zaproponowaną przez sprzedawcę? Trochę się obawiam, że z używanym rowerem mogą być później jakieś przykre niespodzianki a chciałbym tego uniknąć gdyż ta kwota jest dla mnie dość duża. Jednak zakup roweru z tej półki cenowej za 50% wartości kusi niebywale:) Z góry dziękuję za rady, jeśli wątek w złym miejscu proszę o przepięcie:) Pozdrawiam. Jesli chodzi o full-a to bym nie ryzykował z uzywka niestety. Reguły nie ma, pekaja nowe a co do piero uzywki. Osobiscie jakbym mial coroczny budzet na rower ok 10 000 rocznie, zmienialbym fula co rok
Piotek Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Napisano 16 Grudnia 2012 Nie zainwestował bym w X-Control, w obecnej konfiguracji z widelcem 120 mm nie jest to ani ścieżkowiec ani ścigant ... Ale poważnie zastanowił bym się nad modelem X-Flow wersja 2013 : X-Flow 312 | Cycles Lapierre Jeśli X-Control nie jest ani ścieżkowcem ani ścigantem, czym jest X-Flow? W full-ach jestem laikiem więc może jest tu jakaś oczywista różnica ale proszę o wyjaśnienie:) Jesli chodzi o full-a to bym nie ryzykował z uzywka niestety. Reguły nie ma, pekaja nowe a co do piero uzywki. Osobiscie jakbym mial coroczny budzet na rower ok 10 000 rocznie, zmienialbym fula co rok Obawiam się że póki co jest to życiowy budżet:P
Eastern Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Broń Cię boże przed używanym Lapierre. Tym bardziej X-Control. Tym bardziej w Polsce.
swimfan Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 fulle to nie mega mocne maszyny:) zalezy ile wazysz:) i ile masz szczescia.Wiec pamietaj ze to zakup nie na lata. Ale frajda ogromna, ja sie tym zarazilem:), nie ma nic lepszego
maroko777 Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Moim zdaniem dysponujesz bardzo fajnym budżetem i sporo jest fajnych fulli za kwotę ok 8000zł które są warte zainteresowania a jeżeli kiniecznie marka lapierre wpadła Ci w oko to może model zesty ? http://www.pmrider.p...-rower-lapierre Cenę na pewno da się zbić w dół a moim zdaniem jest to o wiele lepsza propozycja niż x-control.... edit: cena na ten model już jest bardzo atrakcyjna
Piotek Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Napisano 16 Grudnia 2012 Moim zdaniem dysponujesz bardzo fajnym budżetem i sporo jest fajnych fulli za kwotę ok 8000zł które są warte zainteresowania a jeżeli kiniecznie marka lapierre wpadła Ci w oko to może model zesty ? http://www.pmrider.p...-rower-lapierre Cenę na pewno da się zbić w dół a moim zdaniem jest to o wiele lepsza propozycja niż x-control.... edit: cena na ten model już jest bardzo atrakcyjna Wygląda więc na to że z używką nie ma co ryzykować... Zgadzam się że Zesty to o wiele lepsza propozycja, nie brałem jej pod uwagę bo te modele były poza moimi możliwościami z tego co przeglądałem. A ta oferta rzeczywiście bardzo fajna Ciekawe tylko ile dało by się zejść z ceny bo 8k to póki co mój max, a ten Zesty pewnie wiecznie czekał nie będzie. Poza Lapierrem jakie modele w tym przedziale cenowym polecacie? Zależało by mi żeby rower zachowywał się dobrze również na podjazdach...
maroko777 Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 może Mondraker Foxy przypadnie Ci do gustu http://mondraker.pl/oferta/rowery/all-mountain/foxy.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.