czyzu6491 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam wszyskich forumwiczów , nadeszła pora zimowa, moje dwa kółka stoją w garażu, przyszedł czas na przemyślenia co by tu zmienić na następny sezon. Mój problem polega na tym, że: -posiadam rower cube attention z 2010 roku -cały osprzęt jest deore a amortyzator kupiłem niedawno nowy- axon RLD -rozmiar mojej ramy to 18 cali i powiem szczerze, że przy moich 186cm wzrostu jest ona już za mała -bardzo mi sie podoba jej wygląd natomisat gdy patrzyłem na ramy cube tylko 20 calowe to jest ich naprawdę mało Teraz moje pytanie do Was: Czy ktoś z was może polecić mi jakąś ramę tak do 800-1000zł ?? Jeżdże głównie po lesie, nie skacze po żadnych hopkach ani tym podobnych. teraz może powiem co mi nieodpowiada w ramie marki cube: -rura podsiodłowa jest za krótka i wysunięte siodełko na max wciąż jest za nisko ale poza tym ogólone ułożenie ciała mi odpowiada- nie nadwyrężam zbytnio poszczególnych częsci ciała. Bardzo bym prosił o rade bo nie wiem która firma robi ramy godne uwagi a które omijać z daleka. Z góy dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Piszesz że rama za mała bo sztyca wysunięta na max a i tak za nisko. Ramę dobiera się na długość i jeśli ta odpowiada - kupiłbym dłuższą sztycę. Jaką długą teraz masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tzn jeszcze nie napisalem ze przy delikatnym skręcie zawadzam kolanami o kierownice więc chyba jest za mała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 I nic dziwnego przy 186cm wzrostu , masz nogę ok 88-90cm. Ramy Alu, w zależności od producenta różnią się geometrią oraz wagą, większych rewelacji nie bedzie, może poza jeszcze jakością lakieru. Ja proponował bym Ci jakąś dość długą 19" w stylu M.Bike i sztycę 400mm do tego . Poza tym ramy 20" - 50-51cm pod siodłowa i wymiar TT w granicach 600-620mm będą pasować , ganc pomada. Zwróć uwagę że przy za niskim siodełku, w 18" cuba, pozycja Ci jako tako odpowiada, ale jak kupisz dłuższą sztycę to pozycja na rowerze radykalnie się zmieni - kierownicę bedziesz miał dużo niżej jak siodełko. Generalnie 18" jest przymałe na Twój wzrost, ale nie aż tak żeby nie dało się na tym jeździć. Proponował bym ci poszukać sztycy 400, albo 450mm ze sporym offsetem. Potrzebna też bedzie wymiana kierownicy na giętą do góry, oraz przydał by się dłuższy mostek ze sporym kątem wzniosu. Uda Ci się w ten sposób doprowadzić pozycję do racjonalnej geometri, niestety rower będzie się w dalszym ciągu kiepsko prowadził, ze względu na długi mostek i krótką bazę kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 a może są jakieś ramy ktore by własnie spełnaily te wymagania. Czy ramy kross, merida,trek są dobre ?? I nie wiem jeszcze co to jest baza kół, byłbym wdzięczny za wytłumaczenie. Chyba jestem niewymiarowy bo własnie zmierzyłem noge od stopy do krocza i wyszło mi 95 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Baza kół - odległość kół od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 hmm napisałes że rower będzie się wciąż żle prowadził, dlaczego jesli można spytać? A może zapytam tak: co należałoby zrobić aby rower sie dobrze prowadził ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Na rowerze z małą bazą kół i długim mostkiem nie będziesz wyważony w rowerze, będziesz nadmiernie naciskał na przednie koło, dlatego ramy mają długość dostosowaną do wzrostu. Żeby rower dobrze się prowadził należy dobrać ramę odpowiednią do wzrostu - nie za małą ani nie za dużą, niewłaściwej długości i wysokości ramy nie da się zmienić mostkiem ani bardzo długą sztycą. Ta rama w rozmiarze L powinna być ok : http://www.kross.pl/pl/ramy-rowerowe/kross-level-a8-rozmiar-l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dlatego właśnie osoby doświadczone dogłębnie analizują każdy wymiar ramy i każde odchyły od ich obecnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 no troche włąsnie patrzyłem i tak: -mostek powinien byc troche niżej -rura górna dłuższa i wyżej to tyle co mi przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Czyli jak weźmiesz ramę o rozmiar większą będzie ona dłuższa i wyższa. A niższa pozycję mostka możesz uzyskać po przez jego odwrócenie i/lub usunięcie podkładek na sterówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Czyli jak weźmiesz ramę o rozmiar większą będzie ona dłuższa i wyższa. A niższa pozycję mostka możesz uzyskać po przez jego odwrócenie i/lub usunięcie podkładek na sterówce. no dobra to wiem, teraz żę musze mieć rame większą o rozmiar ale moj głowny problem to firma. Cube mi sie podobaja ale jest ich bardzo mało. Moje pytanie jest teraz takie jakie firmy możecie polecić ze po przesiadce z cuba sie nie zawiodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 merida robi trwałe ramy i są naprawdę godne uwagi, występują w wielu rozmiarach, na pewno znajdziesz coś dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 no właśnie zacząłem czytać troche opinie o rożnych ramach i jak na razie doczytałem sie żę właśnie CUBE robi bardzo dobre ramy i chyba kupię właśnię ramę od tego producenta, będzie to wymagało tylko większego wysiłku przy szukaniu bo jest ich mało. Ale przy okazji bedę miał możliwość kupienia ramy od wyższego modelu co mam nadzieje zaskutkuje obniżeniem masy mojego rowerku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sheiker Napisano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Ramy do CUBE w Polsce znaleźć dość ciężko, natomiast ramy merida chyba nie mieszczą się w twoim przedziale cenowym (z tego co wiem zaczynają się od 1300 zł). Ramy od 800zł produkuje Author, może bardziej ci podpasują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Podczepię się pod temat. Aktualnie mam ramę Author Solution. Musiałem ją dostosować do hamulców tarczowych. Jest ok. ale chciałbym przeskoczyć na nowocześniejszą, lżejszą. Znalazłem taką ofertę: http://allegro.pl/author-versus-21-rama-mtb-disc-promocja-i2864318851.html Co o tym myślicie?? Z góry dziękuję za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Podczepię się pod temat. Aktualnie mam ramę Author Solution. Musiałem ją dostosować do hamulców tarczowych. Jest ok. ale chciałbym przeskoczyć na nowocześniejszą, lżejszą. Znalazłem taką ofertę: Author Versus 21" Rama MTB DISC Promocja! (2864318851) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Co o tym myślicie?? Z góry dziękuję za rady ona chyba jest pęknięta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Też mi się wydaje że jest pęknięta. Jeśli kogoś to interesuje mam rame cuba do sprzedania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Czemu pęknięta ? Albo jestem ślepy albo wy coś wymyślacie . Pzecież wyraźnie pisze NOWA Dla mnie to wygląda na zwykłe uszkodzenie lakieru jak odprysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 może najlepiej będzie zadzwonić i sie zapytać, myślę że to rozwiążę wszelkie wątpliowości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Rama tego Authora jest po prostu zarysowana, jeśli to nie przeszkadza to cena jest niezła. Jedna uwaga, ramy Authorów z niższych grup są krótkie (rekreacyjne) długość tej ramy jest taka jak modelu Egoist 19" ... ja bym wolał Tractiona jest bardziej MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 To uszkodzenie lakieru mogę przeboleć. Zapewne powstało po mocnym skręcie kierownicy i uderzeniu końca kierownicy w rurę. Też mi się to przydarzyło . Ale faktycznie jest dosyć krótka, więc chyba dam sobie spokój. Z tym sprzedawcą jest niestety bardzo słaby kontakt. Poza tym nie piszę całej prawdy o sprzedawanych ramach. Na innej aukcji sprzedaje ramę Egoista ale nie wspomina o uszkodzeniu mocowania hamulców. Widać to tylko na zdjęciach. Dziękuję za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Nadal przeżywam rozterki w kwestii wyboru nowej ramy. Obecnie mam ramę Author Solution 21 cali - rura podsiodłowa 533 mm, górna rura 585 mm (środek-środek). Zastanawiam się nad wyborem jednej z dwóch ram: 1. Accent Peak 26 xl - rura podsiodłowa 530 mm, górna 620 mm (środek-środek); 2. Cube LTD 22 cale - podsiodłowa 540 mm, górna 594 mm. Na moim authorze pod względem wysokości ramy czuję się bardzo dobrze tylko przeszkadza mi "krótkość" ramy. Tak więc ciekawą propozycją jest Peak ale czy to nie za duża róznica w długości górnej rury - 35 mm?? Ewentualnie mogę zastosować krótszy mostek. Teraz mam 100 mm. Słyszałem też o gorszej jakości lakieru w Accentach. Cube zainteresował mnie pod względem wysokiej jakości wykonania i nie tak drastycznej różnicy w długości górnej rury. Tylko to jednak większy rozmiar, a wysokości ramy akurat nie chciałem zmieniać. Mógłbym też rozważyć inne propozycje ale chyba już wszystkie inne obejrzałem. Mam do wydania do 700 zł. Dodam, że jeżdżę raczej płaskie maratony. Co poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.