Skocz do zawartości

[koła] jakie koła wybrać panowie?

joasiasta

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie jestem na etapie składania, no i przydałaby mi się wasza rada co do kół.

Z czego takie koło najlepiej sobie zrobić,zeby działało bez zarzutów i nie było za drogie?

Co wy sobie sądzicie o manewrze przód 26" a tył 24" ? No i o vueltach w kombinacji z shimano? :angry2:

Przepraszam.. już nie będę.. dzięki za upomnienie :):P

Na koła chciałabym wydać ok 300 zł,jeśli to możliwe,oczywiście bez ogumienia. Ważę ok 55 kg,więc z tego co czytam, nie będą musiały one znosić zbyt dużo :P Interesuje mnie DH i FR :P

nie będą musiały one znosić zbyt dużo tongue.gif Interesuje mnie DH i FR smile.gif
no to rzeczywiście lajt, FR i DH co to jest dla kółek :) 300zł za komplet kół do DH FR... Specjalistą to ja nie jestem ale wydawało mi się że właśnie w tych dyscyplinach rowerowych kółka dostaja najbardziej w dupę. Za 300zł myślę że ciężko Ci będzie komplet złożyć. 1 sztukę owaszem, myślę że by się dało coś na początek ale komplet to chyba przesadzony optymizm...ale mogę się mylić:P

Co do twojego pytania o 24calowe tylne kółko. Owszem to fajny pomysł. Czy stosowany w FR czy DH nie wiem, w tzw streecie owszem. 24 calowe kółko jest mocniejsze. Są też wersje na 48szprych i to jest panzer dopiero. Tylko pomyśl jakie będziesz mieć heble bo chyba do 24clówek to tylko tarcze... przynajmniej jak ja szukałem to ramy maja pivoty pod 26 rczej. Ale tutaj także mogę się mylić :P

Hihi mój 100post :P :P :P :P :P

maćq istnieją koła 24 cale pod V-brake'i (klik) a co do ramek z takimi pivotami to oczywiście northshore. Poza tym przy takiej wadze riderki ;) koła mogą być mniej wytrzymałe nawet do DH/FR.

Osobiście radziłbym Ci pozbierać i kupić koła złożone w http://www.rowerowy.com/skladak/kola.html, gdzie złożenie koła przód + tył na obręczach vuelta rodi DH 26" i 24", piastach novatec na maszynach(przednia na zwykła oś) i 72 szprychach srebrnych DT champion wyniosłoby 489,78zł

Istnieje również możliwość kupna kół na http://www.extreme-shop.com.pl/ na obręczach sun rims single track i piastach deore i czarnych szprychach DT champion za podobną sumę( w tym wypadku lepsze obręcze i gorsze piasty).

Również Witam nową użytkowniczkę na naszym forum i dobrze jakbyś się z nami podzieliła swoimi zamierzeniami co do sprzętu(rama, amor itp), chętnie doradzimy, i dobrze jakbyś powiedziała, czy na przód masz zamiar mieć ośkę 20mm, bo to nieco zwiększa koszty.

Co do pomysłu posiadania tylnego koła w mniejszym rozmiarze to ma to swoje plus i minusy. W DH raczej widzę więcej minusów, bo takie koło obniża tył, a co za tym idzie także puszkę suportu co zwiększa szansę uderzenia, poza tym koło 24" jest mniejsze więc częście może wpadać w jakieś doły, czy przestrzenie między korzeniami, za to na takim kole lepiej się przyspiesza i hamuje, czasem także poprawia geometrię i zwrotność w czasie jazdy.

Pozdrawiam.

P.S. Co do piast shimano(masz na myśli deore?) to podstawową ich wadą jest brak łożysk maszynowych, co w przyszłości będzie skutkowało wymianą całych piast, a nie tylko łożysk.

Ten post edytował Ecia 15.04.2006, 23:04 ;):) :)

Ecia ja myslalem ze jestes kobieta :P:P hehe

o kurcze :P faktycznie myslalem ze to kolejny napalony rajder a tu dziewczyna :D

no to nie wiem jakby tu doradzic :P moze single track lub dm24 na 24" i powinno byc cool :P tzn 26" przod i 24" tyl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...