MlodyBarney Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam wszystkich, ostatnio od mojej dziewczyny i jej ojca dostałem od nich z szopy starego Diamant'a rower w opłakanym stanie co widać na zdjęciach... Ogólnie chciałbym stworzyć z niego kolarzówkę na której nie będę bał się długich dystansów, dalekich od domu... Mam natomiast parę pytań Mianowicie: 1. Czy suport w tej ramie jest jakiś znormalizowany? z tego co zmierzyłem to długość ośki to 125mm coś około tego a mufa ma chyba 34mm jest taki suport? 2. Z tyłu widełki mają 12cm czy to jest normalny rozmiar szosowy czy niestety nie? Chciałbym ogólnie z niego poskładać kompletny rower na niezawodnych częsciach Czy lepiej kupić starego RX'a albo Golden Arrow lub inne epokowe 600? czy raczej wpakować nowszą sorę po sezonie? Lepiej manetki w miejsca wyznaczone na ramie czy kupić klamkomanetki? nie będę ukrywał, że głównie zależy mi na niskich kosztach odbudowy roweru... na razie rozebrałem go do gołej ramy i zacząłem szlifowanie rdzy i starej farby:) Prosiłbym o pomoc każdego kto w miarę ogarnia temat starych polskich szosówek:) link do zdjęć https://plus.google.com/u/0/photos/113027117425313384784/albums/5822292453216097697 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 helou, pomyliles daty - do pierwszego kwietnia jeszcze czasu a czasu... a juz serio - stan tego roweru jest D-R-A-M-A-T-Y-C-Z-N-Y ; czy wylowiles go z pobliskiego jeziora? (swierklanca? remont pochlonie dziesiatki godzin pracy, jesli w ogole uda Ci sie odkrecic po-zapiekane sruby, kliny, konusy, miski lozysk itd... nawet nie mowie o pieniazkach... a po remoncie wkladac do tak wiekowego (szacunkowo poczatek lat 60tych) roweru nowe szpeja wrecz nie przystoi (inna sprawa ze jest niekompletny)... poza tym trzeba tez sie liczyc z tym, ze geometria wskazuje na podwyzszona stabilnosc, wiec nie licz na jakas super szybka wyscigowke... za to gdybys jednak sie podjal - dawaj znac;) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Cześć. Tanio, to na pewno nie będzie- sam się przekonałem odnawiając Romka Co do suportu nie pomogę, ale jeżeli chodzi o rozstaw tylnych widełek: to u mnie też jest 12 cm (dokładnie 12,2 cm). Kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MlodyBarney Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Wszystko porozkręcane jutro jadę szukać gdzie wypiaskować ramę ponieważ nie wyszlifuje w zakamarkach... Mam już cała koncepcje jak skończę dam znać;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Mam już cała koncepcje jak skończę dam znać;] Uchylisz nieco tajemnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolinii Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Hej, jeśli będziesz się pozbywał wolnobiegu to ja go bardzo chętnie przygarnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Tylna przerzutka jest nieziemska a gdzie przednia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MlodyBarney Napisano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 przednia gdzieś wyparowała:P Ogólnie rama już przygotowana pod szpachlowanie podkład itp itd;] razem z widelcem... Najchętniej marzenie to kompletna grupa Shimano z serii Gold Arrow... Rower i tak nie będzie w orginalnym malowaniu więc nie musi też mieć orginalnych części, a chce by był w miarę komfortowy i niezawodny ogólnie po świętach zacznę kompletować, co znajdę w niezłej cenie na allegro to kupie okolice starych komponentów 105 manetki zostawiam na ramie z orginału zostaje rama, widelec, i może ale to może korba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubik89 Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 przednia gdzieś wyparowała:P Ogólnie rama już przygotowana pod szpachlowanie podkład itp itd;] razem z widelcem... Najchętniej marzenie to kompletna grupa Shimano z serii Gold Arrow... Rower i tak nie będzie w orginalnym malowaniu więc nie musi też mieć orginalnych części, a chce by był w miarę komfortowy i niezawodny ogólnie po świętach zacznę kompletować, co znajdę w niezłej cenie na allegro to kupie okolice starych komponentów 105 manetki zostawiam na ramie z orginału zostaje rama, widelec, i może ale to może korba... Witam, to mój pierwszy temat na tym forum. Jestem ciekaw jak tam postępy prac w ww. Diamancie. Sam też jestem w trakcie odrestaurowywania Diamanta z podobnych lat, ale postanowiłem w miarę możliwości trzymać się oryginału. Zawodowo zajmuję się rowerami i mam dostęp do wielu używanych części więc jestem otwarty na wymianę częściami no i oczywiście służę radą i dobrym słowem:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zefir15 Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Odrestaurowany na oryginalnych czesciach wygladalby szalowo z ta tylna przerzutka i blatem, niegorzej a nawet lepiej niz niektore wspolczesne rowerki, a mieszaniec to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.