Skocz do zawartości

[remont] Stary Diamant, drugie życie

MlodyBarney

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, ostatnio od mojej dziewczyny i jej ojca dostałem od nich z szopy starego Diamant'a rower w opłakanym stanie co widać na zdjęciach... Ogólnie chciałbym stworzyć z niego kolarzówkę na której nie będę bał się długich dystansów, dalekich od domu...

Mam natomiast parę pytań

Mianowicie:

1. Czy suport w tej ramie jest jakiś znormalizowany? z tego co zmierzyłem to długość ośki to 125mm coś około tego a mufa ma chyba 34mm jest taki suport?

2. Z tyłu widełki mają 12cm czy to jest normalny rozmiar szosowy czy niestety nie?

Chciałbym ogólnie z niego poskładać kompletny rower na niezawodnych częsciach

Czy lepiej kupić starego RX'a albo Golden Arrow lub inne epokowe 600? czy raczej wpakować nowszą sorę po sezonie?

Lepiej manetki w miejsca wyznaczone na ramie czy kupić klamkomanetki?

nie będę ukrywał, że głównie zależy mi na niskich kosztach odbudowy roweru... na razie rozebrałem go do gołej ramy i zacząłem szlifowanie rdzy i starej farby:)

Prosiłbym o pomoc każdego kto w miarę ogarnia temat starych polskich szosówek:)

link do zdjęć

https://plus.google.com/u/0/photos/113027117425313384784/albums/5822292453216097697

helou, pomyliles daty - do pierwszego kwietnia jeszcze czasu a czasu...

a juz serio - stan tego roweru jest D-R-A-M-A-T-Y-C-Z-N-Y ; czy wylowiles go z pobliskiego jeziora? (swierklanca?;)

remont pochlonie dziesiatki godzin pracy, jesli w ogole uda Ci sie odkrecic po-zapiekane sruby, kliny, konusy, miski lozysk itd... nawet nie mowie o pieniazkach... a po remoncie wkladac do tak wiekowego (szacunkowo poczatek lat 60tych) roweru nowe szpeja wrecz nie przystoi (inna sprawa ze jest niekompletny)... poza tym trzeba tez sie liczyc z tym, ze geometria wskazuje na podwyzszona stabilnosc, wiec nie licz na jakas super szybka wyscigowke... za to gdybys jednak sie podjal - dawaj znac;)

pzdr

przednia gdzieś wyparowała:P Ogólnie rama już przygotowana pod szpachlowanie podkład itp itd;] razem z widelcem...

Najchętniej marzenie to kompletna grupa Shimano z serii Gold Arrow... Rower i tak nie będzie w orginalnym malowaniu więc nie musi też mieć orginalnych części, a chce by był w miarę komfortowy i niezawodny ogólnie po świętach zacznę kompletować, co znajdę w niezłej cenie na allegro to kupie okolice starych komponentów 105 manetki zostawiam na ramie z orginału zostaje rama, widelec, i może ale to może korba...

• 4 miesiące temu...

przednia gdzieś wyparowała:P Ogólnie rama już przygotowana pod szpachlowanie podkład itp itd;] razem z widelcem...

Najchętniej marzenie to kompletna grupa Shimano z serii Gold Arrow... Rower i tak nie będzie w orginalnym malowaniu więc nie musi też mieć orginalnych części, a chce by był w miarę komfortowy i niezawodny ogólnie po świętach zacznę kompletować, co znajdę w niezłej cenie na allegro to kupie okolice starych komponentów 105 manetki zostawiam na ramie z orginału zostaje rama, widelec, i może ale to może korba...

Witam, to mój pierwszy temat na tym forum.

Jestem ciekaw jak tam postępy prac w ww. Diamancie. Sam też jestem w trakcie odrestaurowywania Diamanta z podobnych lat, ale postanowiłem w miarę możliwości trzymać się oryginału. Zawodowo zajmuję się rowerami i mam dostęp do wielu używanych części więc jestem otwarty na wymianę częściami no i oczywiście służę radą i dobrym słowem:)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...