Skocz do zawartości

[plecak]Ile litrów będzie mi potrzebne

hadwaodwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planuję na dniach rozpocząć dojazdy do pracy na rowerze. Dziennie będę pokonywał około 35km. Potrzebuję torby/plecaka (lub innego sposobu na transport dóbr doczesnych).

Do plecaka chciałbym zmieścić:

- plastikowe pojemniki z obiadem (1 lub 2 sztuki)

- jakieś ciuchy do przebrania (czyli jeansy, koszulę/sweter, jakąś bieliznę)

- kurtkę przeciwdeszczową

- jakąś rezerwę na inne pierdoły, które od czasu do czasu mogę musieć przewieźć (powiedzmy 2-3 litry)

I teraz pytanie co do takich zastosowań będzie najlepsze? Wstępnie zastanawiam się nad plecakiem. Jeśli plecak to ile litrów będę potrzebował, żeby się komfortowo zapakować?

Dzięki za pomoc w wyborze.

Napisano

Ja ci polecę co sam używam czyli Deuter Trans Alpine 25L pojemny i bardzo wygodny. Teraz w sherpa.pl była propocja na niego 272zł jakoś.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Aż tak duży?

Naiwnie myślałem, że będzie to jakieś 10-15l.

Na razie nie mam nic na oku, ale nie ukrywam, że będę szukał czegoś po taniości - dopiero co kupiłem rower, ciuchy zimowe, oświetlenie itd. i żonka już krzywo patrzy ;-) Deautery na pewno odpadają, bo to już poza moim zasięgiem.

Napisano

Od jakiegoś czasu szukałem plecaka który nada się i do szkoły i na rower.

Znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/super-plecak-campus-horton-30l-oddychajace-plecy-i2845593856.html

Dość sporawy, pewnie byłby lepszy jakby miał z 25 litrów - ale z drugiej strony tak mało rzeczy nie masz do zapakowania. Spodnie, sweter, kurtka, pojemniki - pewnie od czasu do czasu coś jeszcze będzie potrzebne.

Dużą zaletą jest siatka z tyłu - moim zdaniem jest lepsza niż 'kanały' w większości plecaków. Niezależnie ile zapakujesz to odstęp między siatką, a plecakiem jest taki sam.

Napisano

Od jakiegoś czasu szukałem plecaka który nada się i do szkoły i na rower.

Znalazłem coś takiego - SUPER PLECAK CAMPUS HORTON 30L ODDYCHAJĄCE PLECY (2845593856) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Dość sporawy, pewnie byłby lepszy jakby miał z 25 litrów - ale z drugiej strony tak mało rzeczy nie masz do zapakowania. Spodnie, sweter, kurtka, pojemniki - pewnie od czasu do czasu coś jeszcze będzie potrzebne.

Dużą zaletą jest siatka z tyłu - moim zdaniem jest lepsza niż 'kanały' w większości plecaków. Niezależnie ile zapakujesz to odstęp między siatką, a plecakiem jest taki sam.

Dzięki za radę zrobiłem mały wywiad i zastanawiałem się nad tym plecakiem oraz nad Fjord Nansen bikki. Ostatecznie wybrałem ten drugi, bo akurat na znanym portalu aukcyjnym był przeceniony na 139zł niebieski... Kolor na rower średni, ale w końcu nie jestem kobietą ;-)

W tym Campus trochę przeraża mnie to 30l - mam w domu turystycznego Campusa 35l i to już kawał plecaka. Tutaj kolega z forum podlinkował zdjęcie "w akcji" z tym plecakiem https://picasaweb.google.com/108040475868168627755/SamotniePrzezMazury2008081020080816?fgl=true&pli=1#5236712007869687730

i wydaje mi się dość duży. Wszystkie opinie na forum mówią, że jest bardzo wygodny ten plecak, ale dopóki nie dotknę to będę miał wątpliwości ;-)

Napisano

Aż tak duży?

Naiwnie myślałem, że będzie to jakieś 10-15l.

Na razie nie mam nic na oku, ale nie ukrywam, że będę szukał czegoś po taniości - dopiero co kupiłem rower, ciuchy zimowe, oświetlenie itd. i żonka już krzywo patrzy ;-) Deutery na pewno odpadają, bo to już poza moim zasięgiem.

Ja używam na co dzień http://sherpa.pl/race-exp-air i wątpię abyś się pomieścił w te 15L, ja do pracy pomieściłem np spodnie robocze na szelkach + chyba 4 t-shirty, chyba ręcznik i kanapki i nie było już miejsca. Raz na wyprawie zapakowałem 3 banany, 3 kanapki, bluze i kurtke i ledwo plecak zamknąłem.

http://sherpa.pl/trans-alpine-25 to już miejsca jest sporo więcej np pomieściłem w nim takie zakupy:

plecakdeutertransalpine.jpg

Poza deuterem to nie wiem co polecić, bo jedynie po za moimi Deuterami: Trans Alpine 25L, Race Exp Air 12+3L i Compact Exp Air 10+2L, to miałem jedynie takie marketówki Authorn czy jakoś tak, z których po roku rozwalało się wszystko od suwaków po szwy i materiał, w końcu zainwestowałem w deutera i mam spokój :)

Napisano

W tym Campus trochę przeraża mnie to 30l - mam w domu turystycznego Campusa 35l i to już kawał plecaka.

plecak z wewnętrznym stelarzem ma mniej miejca w środku niż taki sam bez stelaża. Mam Gelert Sernity 25 i też myślałem że 35 l to za dużo. Od kiedy do pracy musze wozić całe ubranie robocze, rzeczy na zmiane, posiłki, wodę itp, to plecak wypchany na maxa, butelki w kieszeniach zewnętrznych, a kurtka przeciwdeszczowa przyczepiona na zewnątrz plecaka uchwytem do kasku rowerowego. Patrząc na listę rzeczy do spakowania to szukasz naprawdę dużego plecaka a nie miejsca na portmonetke.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Czy ja wiem, czy Bikki taki duży. Nie jest to miniaturka, ale to też nie duży turystyczny. Do jazdy wygodny, do chodzenia mniej (potrafi zahaczać o pasek od spodni).

Tutaj jeszcze dwa zdjęcia w akcji:

https://picasaweb.go...147850767266082

https://picasaweb.go...046727952768290

Jak się zapakuje po brzegi, to robi się duży. Jak jest prawie pusty, to można go ścisnąć i tak nie wystaje ;)

Standardowe wyposażenie jakie wożę:

-zestaw narzędzi, pompka, dętka, łatki i łyżki

-spodnie przeciwdeszczowe i peleryna na plecak (nie jest w zestawie :down: )

-w górnej kieszonce telefon, portfel i inne drobiazgi

-w dolnej latarka, apteczka, scyzoryk

Jak biorę kurtkę przeciwdeszczową, to daję ją na wierzch.

Najciaśniej się robi jak zabieram zwykłe spodnie do przebrania w pracy. Wtedy robi się w środku ciasno razem z 6 kanapkami. Jakbym się postarał, to bym lepiej układał, ale przeważnie nie ma czasu się bawić ;)

Jak podasz wymiary tych pojemników, to mogę zobaczyć jak się upcha.

Jeżeli potrzeba więcej miejsca, to można zrezygnować z wygody i poluzować paski od wygięcia plecaka. Czasami tak robię jak zrobi mi się za duże zakupy.

Jak masz bagażnik, to można się też zastanowić nad sakwami np. http://www.cyklotur....ER-CITY-ORTLIEB

Miałem okazję się chwilę pobawić i w kwestii zakładania i zdejmowania bardzo wygodny patent. Po prostu chwyta się za rączkę i zdejmuje, bo pociągnięcie powoduje otwarcie blokady. Jak się jeździ z naładowaną nie wiem.

Napisano

pomieściłem w nim takie zakupy

A więc w biedronce już nawet można sobie psa kupić? :teehee:

Z powyższych postów to dla autora najlepiej byłoby 20-30l, w zależności od budowy plecaka.

Napisano

Jeśli w biedronce ma być lekarz to czemu by psów mieli nie mieć ;-)

Ale wracając do tematu to zdecydowałem się na Bikki i kupiłem dokładnie ten,

http://allegro.pl/plecak-rowerowy-bikki-25l-fjord-nansen-warszawa-i2863728038.html

Myślę, że te 25 litrów spokojnie mi starczy bazując po tym co kolega zmieścił do plecaka.

Wielkie dzięki za rady - byłem wstępnie zdecydowany na 4f spider, ale chyba faktycznie bym się w nim nie pomieścił. Bikki ma dobre opinie więc pewnie będę zadowolony.

Napisano

Dla wygody warto na dzień dobry wywalić gumki szlufki przy naciągu pleców - przeszkadzają w mocniejszym napięciu. Owszem trochę mocniej plecak wygięty i ciaśniej w środku, ale lepiej działa ten cały AirBridge.

Napisano

A to ja Wam zadam pytanie, ale troche z innej beczki, ale widziałem że zekker tego uzywasz (przynajmniej tak napisałes). Co wozisz w apteczce. Szczerze przyznam, że nigdy z sobą nie woziłem nic co mogłoby się przydać, ale mam pracę na wspaniały przedmiot jakim jest PO i muszę napisać trase na wycieczke rowerową+ wymienić wszystkie niezbędne elementy apteczki i tu mam problem...

dzięki za pomoc ;)

Napisano

Standardowy wkład apteczki samochodowej (DIN 13164):

1. Opatrunek indywidualny G - 1 szt.

2. Plastry 10x6cm - 8 szt.

3. Plaster 5m x 2,5cm - 1 szt.

4. Opaska elastyczna 6 cm - 2 szt.

5. Opaska elastyczna 8 cm 3 szt.

6. Chusta opatrunkowa 40x60cm - 2 szt. (gaza 1/4m^2)

7. Chusta opatrunkowa 60x80cm - 1 szt. (gaza 1/2m^2)

8. Kompres 10x10 cm - 3 szt.

9. Opatrunek indywidualny M - 3 szt.

10. Chusta trójkątna 2 szt.

11. Nożyczki 14,5cm - 1 szt.

12. Rękawice jednorazowe 4 szt.

13. Koc ratunkowy 160x210 cm - 1 szt.

14. Instrukcja udzielania I-ej Pomocy - 1 szt.

Do tego maseczka do wdechów ratowniczych i ewentualnie więcej rękawiczek i masz już 'niezbędne' wyposażenie do swojej pracy :P

Napisano

A to ja Wam zadam pytanie, ale troche z innej beczki, ale widziałem że zekker tego uzywasz (przynajmniej tak napisałes).

A żebym pamiętał dobrze:

-woda utleniona (pewnie już przeterminowana)

-bandaż elastyczny

-gaza opatrunkowa dwa opakowania po 3 5x5cm

-zestaw plastrów

-rękawiczki lateksowe (częściej wykorzystywane żeby się nie ubrudzić przy naprawach ;) )

-gdzieś obok walają się nożyczki i scyzoryk

W sumie takie rozsądne minimum, które może się przydać.

Napisano

A spodni i koszulek nie idzie zostawić w pracy na stałe? Oczywiście będziesz sobie ciuchy wymieniał co jakiś czas, ale przynajmniej nie będziesz tego woził non stop ze sobą. Ja tak robię, a plecak mam 21 L i mi wystarczy.

Napisano

Osobiście używam dwóch plecaków w zależności od potrzeb czyli więcej gratów i większa ilość kieszonek plus pokrowiec http://www.zielonysklep.pl/plecaki-taktyczne/120-120.html

a na cieplejsze dni i bez opadów chociaż plecak przetestowałem pod prysznicem na wodoszczelność zaopatrzyłem się w takie coś http://www.sportsales.pl/plecaki-i-torby/plecaki/864-merrell-search-red i jest równie pakowny

Napisano

muszę cię zaskoczyć ale plecak Merrella jest znacznie mniejszy niż podana wartość chyba że doliczyli jeszcze dodatkowo bukłak bo ma system do zamontowania,HI-TEC jest znacznie pojemniejszy i ma więcej kieszeni i kieszonek do których można sporo upchać

Napisano

ja używam starego campusa około 25l wentylowany kanałem......ale juz nie daje rady.

myślę o czyś większym ale ciężko znaleźć coś powyrzej 32l w rozsądnej cenie.......

używam plecaka na całodniowe wyprawy...zwłaszcz jesienią i wiosną kiedy pogoda różna

dwa banany, kanapka ,baton ,dwa litry wody ,kurtka (czasem spodne przeciw deszczowe)pompka, dętka ,trochę nażędzi mapy, czasem aparat......... i mam pełny plecak

też zastanawiam się nad hortonem Campusa

Napisano

Nie :P pies z innego źródła :D

A to ja Wam zadam pytanie, ale troche z innej beczki, ale widziałem że zekker tego uzywasz (przynajmniej tak napisałes). Co wozisz w apteczce. Szczerze przyznam, że nigdy z sobą nie woziłem nic co mogłoby się przydać, ale mam pracę na wspaniały przedmiot jakim jest PO i muszę napisać trase na wycieczke rowerową+ wymienić wszystkie niezbędne elementy apteczki i tu mam problem...

dzięki za pomoc ;)

ja jeżdżę na rowerze z taką w dalsze trasy http://kursyratownictwa.pl/apteczki-pierwszej-pomocy/?category=0&product_id=1 dołożyłem do niej nożyczki, plastry, 4 opatrunki, żel na rany i pogryzienia Rivel o ile dobrze pamiętam, opatrunek żelowy chłodzący na oparzenia, płyn 100ml dezynfekujący, chusteczki LEKO do czyszczenia np ran, paczkę 2 tabletek ibupromu.

Z tego co pamiętam z PO to nauczyciel mówił, że nie powinno być w apteczce żadnych leków, czy wody utlenionej, bo jak ktoś nieumiejący udzielać pomocy nam coś poda nieodpowiednio to może i nas odrazu do ziemi posłać lub wywołać dodatkowy ból, np przy polaniu dużej rany wodą utlenioną... ale jak napiszesz np chusteczki dezynfekujące to będzie myślę ok :)

A wracając do tematu to na rower dobrze myślę mieć plecak z pasem piersiowym i na brzuch, wtedy plecak fajnie się stabilnie trzyma.

Napisano

Pasy muszą być . . .

kiedyś po postoju ruszyłem ostro i na hopce plecak przeleciał mi nad głową i mało się nie rozbiłem

poza tym jest wygodniej. . .

Napisano

Za to, że plecak nie lata bardziej odpowiada pas biodrowy (fizyka - większe ramię dżwigni niż w przypadku pasa piersiowego), a te pasy to wogóle służą czemu innemu, a dokładniej do odciążenia ramion. Po ich zapięciu większość ciężaru spoczywa w okolicach krzyża.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...