hadwaodwa Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 Witam, planuję na dniach rozpocząć dojazdy do pracy na rowerze. Dziennie będę pokonywał około 35km. Potrzebuję torby/plecaka (lub innego sposobu na transport dóbr doczesnych). Do plecaka chciałbym zmieścić: - plastikowe pojemniki z obiadem (1 lub 2 sztuki) - jakieś ciuchy do przebrania (czyli jeansy, koszulę/sweter, jakąś bieliznę) - kurtkę przeciwdeszczową - jakąś rezerwę na inne pierdoły, które od czasu do czasu mogę musieć przewieźć (powiedzmy 2-3 litry) I teraz pytanie co do takich zastosowań będzie najlepsze? Wstępnie zastanawiam się nad plecakiem. Jeśli plecak to ile litrów będę potrzebował, żeby się komfortowo zapakować? Dzięki za pomoc w wyborze.
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 no gdzieś ponad 21 litrów ,masz jakieś plecaki na oku ? do jakiej ceny szukasz ?
dymcio111 Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 Ja ci polecę co sam używam czyli Deuter Trans Alpine 25L pojemny i bardzo wygodny. Teraz w sherpa.pl była propocja na niego 272zł jakoś. Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
hadwaodwa Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Napisano 15 Grudnia 2012 Aż tak duży? Naiwnie myślałem, że będzie to jakieś 10-15l. Na razie nie mam nic na oku, ale nie ukrywam, że będę szukał czegoś po taniości - dopiero co kupiłem rower, ciuchy zimowe, oświetlenie itd. i żonka już krzywo patrzy ;-) Deautery na pewno odpadają, bo to już poza moim zasięgiem.
M1n1s7eR Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 Od jakiegoś czasu szukałem plecaka który nada się i do szkoły i na rower. Znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/super-plecak-campus-horton-30l-oddychajace-plecy-i2845593856.html Dość sporawy, pewnie byłby lepszy jakby miał z 25 litrów - ale z drugiej strony tak mało rzeczy nie masz do zapakowania. Spodnie, sweter, kurtka, pojemniki - pewnie od czasu do czasu coś jeszcze będzie potrzebne. Dużą zaletą jest siatka z tyłu - moim zdaniem jest lepsza niż 'kanały' w większości plecaków. Niezależnie ile zapakujesz to odstęp między siatką, a plecakiem jest taki sam.
hadwaodwa Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Napisano 15 Grudnia 2012 Od jakiegoś czasu szukałem plecaka który nada się i do szkoły i na rower. Znalazłem coś takiego - SUPER PLECAK CAMPUS HORTON 30L ODDYCHAJĄCE PLECY (2845593856) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Dość sporawy, pewnie byłby lepszy jakby miał z 25 litrów - ale z drugiej strony tak mało rzeczy nie masz do zapakowania. Spodnie, sweter, kurtka, pojemniki - pewnie od czasu do czasu coś jeszcze będzie potrzebne. Dużą zaletą jest siatka z tyłu - moim zdaniem jest lepsza niż 'kanały' w większości plecaków. Niezależnie ile zapakujesz to odstęp między siatką, a plecakiem jest taki sam. Dzięki za radę zrobiłem mały wywiad i zastanawiałem się nad tym plecakiem oraz nad Fjord Nansen bikki. Ostatecznie wybrałem ten drugi, bo akurat na znanym portalu aukcyjnym był przeceniony na 139zł niebieski... Kolor na rower średni, ale w końcu nie jestem kobietą ;-) W tym Campus trochę przeraża mnie to 30l - mam w domu turystycznego Campusa 35l i to już kawał plecaka. Tutaj kolega z forum podlinkował zdjęcie "w akcji" z tym plecakiem https://picasaweb.google.com/108040475868168627755/SamotniePrzezMazury2008081020080816?fgl=true&pli=1#5236712007869687730 i wydaje mi się dość duży. Wszystkie opinie na forum mówią, że jest bardzo wygodny ten plecak, ale dopóki nie dotknę to będę miał wątpliwości ;-)
dymcio111 Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 Aż tak duży? Naiwnie myślałem, że będzie to jakieś 10-15l. Na razie nie mam nic na oku, ale nie ukrywam, że będę szukał czegoś po taniości - dopiero co kupiłem rower, ciuchy zimowe, oświetlenie itd. i żonka już krzywo patrzy ;-) Deutery na pewno odpadają, bo to już poza moim zasięgiem. Ja używam na co dzień http://sherpa.pl/race-exp-air i wątpię abyś się pomieścił w te 15L, ja do pracy pomieściłem np spodnie robocze na szelkach + chyba 4 t-shirty, chyba ręcznik i kanapki i nie było już miejsca. Raz na wyprawie zapakowałem 3 banany, 3 kanapki, bluze i kurtke i ledwo plecak zamknąłem. http://sherpa.pl/trans-alpine-25 to już miejsca jest sporo więcej np pomieściłem w nim takie zakupy: Poza deuterem to nie wiem co polecić, bo jedynie po za moimi Deuterami: Trans Alpine 25L, Race Exp Air 12+3L i Compact Exp Air 10+2L, to miałem jedynie takie marketówki Authorn czy jakoś tak, z których po roku rozwalało się wszystko od suwaków po szwy i materiał, w końcu zainwestowałem w deutera i mam spokój
Mod Team mrmorty Napisano 15 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2012 Warto by plecak miał w zestawie pokrowiec - taka luźna porada
Tofi Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 W tym Campus trochę przeraża mnie to 30l - mam w domu turystycznego Campusa 35l i to już kawał plecaka. plecak z wewnętrznym stelarzem ma mniej miejca w środku niż taki sam bez stelaża. Mam Gelert Sernity 25 i też myślałem że 35 l to za dużo. Od kiedy do pracy musze wozić całe ubranie robocze, rzeczy na zmiane, posiłki, wodę itp, to plecak wypchany na maxa, butelki w kieszeniach zewnętrznych, a kurtka przeciwdeszczowa przyczepiona na zewnątrz plecaka uchwytem do kasku rowerowego. Patrząc na listę rzeczy do spakowania to szukasz naprawdę dużego plecaka a nie miejsca na portmonetke. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
zekker Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Czy ja wiem, czy Bikki taki duży. Nie jest to miniaturka, ale to też nie duży turystyczny. Do jazdy wygodny, do chodzenia mniej (potrafi zahaczać o pasek od spodni). Tutaj jeszcze dwa zdjęcia w akcji: https://picasaweb.go...147850767266082 https://picasaweb.go...046727952768290 Jak się zapakuje po brzegi, to robi się duży. Jak jest prawie pusty, to można go ścisnąć i tak nie wystaje Standardowe wyposażenie jakie wożę: -zestaw narzędzi, pompka, dętka, łatki i łyżki -spodnie przeciwdeszczowe i peleryna na plecak (nie jest w zestawie ) -w górnej kieszonce telefon, portfel i inne drobiazgi -w dolnej latarka, apteczka, scyzoryk Jak biorę kurtkę przeciwdeszczową, to daję ją na wierzch. Najciaśniej się robi jak zabieram zwykłe spodnie do przebrania w pracy. Wtedy robi się w środku ciasno razem z 6 kanapkami. Jakbym się postarał, to bym lepiej układał, ale przeważnie nie ma czasu się bawić Jak podasz wymiary tych pojemników, to mogę zobaczyć jak się upcha. Jeżeli potrzeba więcej miejsca, to można zrezygnować z wygody i poluzować paski od wygięcia plecaka. Czasami tak robię jak zrobi mi się za duże zakupy. Jak masz bagażnik, to można się też zastanowić nad sakwami np. http://www.cyklotur....ER-CITY-ORTLIEB Miałem okazję się chwilę pobawić i w kwestii zakładania i zdejmowania bardzo wygodny patent. Po prostu chwyta się za rączkę i zdejmuje, bo pociągnięcie powoduje otwarcie blokady. Jak się jeździ z naładowaną nie wiem.
M1n1s7eR Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 pomieściłem w nim takie zakupy A więc w biedronce już nawet można sobie psa kupić? Z powyższych postów to dla autora najlepiej byłoby 20-30l, w zależności od budowy plecaka.
hadwaodwa Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Napisano 16 Grudnia 2012 A więc w biedronce już nawet można sobie psa kupić? Jeśli w biedronce ma być lekarz to czemu by psów mieli nie mieć ;-) Ale wracając do tematu to zdecydowałem się na Bikki i kupiłem dokładnie ten, http://allegro.pl/plecak-rowerowy-bikki-25l-fjord-nansen-warszawa-i2863728038.html Myślę, że te 25 litrów spokojnie mi starczy bazując po tym co kolega zmieścił do plecaka. Wielkie dzięki za rady - byłem wstępnie zdecydowany na 4f spider, ale chyba faktycznie bym się w nim nie pomieścił. Bikki ma dobre opinie więc pewnie będę zadowolony.
zekker Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Dla wygody warto na dzień dobry wywalić gumki szlufki przy naciągu pleców - przeszkadzają w mocniejszym napięciu. Owszem trochę mocniej plecak wygięty i ciaśniej w środku, ale lepiej działa ten cały AirBridge.
lesieque Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 A to ja Wam zadam pytanie, ale troche z innej beczki, ale widziałem że zekker tego uzywasz (przynajmniej tak napisałes). Co wozisz w apteczce. Szczerze przyznam, że nigdy z sobą nie woziłem nic co mogłoby się przydać, ale mam pracę na wspaniały przedmiot jakim jest PO i muszę napisać trase na wycieczke rowerową+ wymienić wszystkie niezbędne elementy apteczki i tu mam problem... dzięki za pomoc
M1n1s7eR Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Standardowy wkład apteczki samochodowej (DIN 13164): 1. Opatrunek indywidualny G - 1 szt. 2. Plastry 10x6cm - 8 szt. 3. Plaster 5m x 2,5cm - 1 szt. 4. Opaska elastyczna 6 cm - 2 szt. 5. Opaska elastyczna 8 cm 3 szt. 6. Chusta opatrunkowa 40x60cm - 2 szt. (gaza 1/4m^2) 7. Chusta opatrunkowa 60x80cm - 1 szt. (gaza 1/2m^2) 8. Kompres 10x10 cm - 3 szt. 9. Opatrunek indywidualny M - 3 szt. 10. Chusta trójkątna 2 szt. 11. Nożyczki 14,5cm - 1 szt. 12. Rękawice jednorazowe 4 szt. 13. Koc ratunkowy 160x210 cm - 1 szt. 14. Instrukcja udzielania I-ej Pomocy - 1 szt. Do tego maseczka do wdechów ratowniczych i ewentualnie więcej rękawiczek i masz już 'niezbędne' wyposażenie do swojej pracy
zekker Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 A to ja Wam zadam pytanie, ale troche z innej beczki, ale widziałem że zekker tego uzywasz (przynajmniej tak napisałes). A żebym pamiętał dobrze: -woda utleniona (pewnie już przeterminowana) -bandaż elastyczny -gaza opatrunkowa dwa opakowania po 3 5x5cm -zestaw plastrów -rękawiczki lateksowe (częściej wykorzystywane żeby się nie ubrudzić przy naprawach ) -gdzieś obok walają się nożyczki i scyzoryk W sumie takie rozsądne minimum, które może się przydać.
lukas85 Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 A spodni i koszulek nie idzie zostawić w pracy na stałe? Oczywiście będziesz sobie ciuchy wymieniał co jakiś czas, ale przynajmniej nie będziesz tego woził non stop ze sobą. Ja tak robię, a plecak mam 21 L i mi wystarczy.
venom2000 Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Osobiście używam dwóch plecaków w zależności od potrzeb czyli więcej gratów i większa ilość kieszonek plus pokrowiec http://www.zielonysklep.pl/plecaki-taktyczne/120-120.html a na cieplejsze dni i bez opadów chociaż plecak przetestowałem pod prysznicem na wodoszczelność zaopatrzyłem się w takie coś http://www.sportsales.pl/plecaki-i-torby/plecaki/864-merrell-search-red i jest równie pakowny
zekker Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Nie dziwne, że tak samo pakowny jak deklarowana pojemność jest większa (28l vs 32l).
venom2000 Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 muszę cię zaskoczyć ale plecak Merrella jest znacznie mniejszy niż podana wartość chyba że doliczyli jeszcze dodatkowo bukłak bo ma system do zamontowania,HI-TEC jest znacznie pojemniejszy i ma więcej kieszeni i kieszonek do których można sporo upchać
lukaszs Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 ja używam starego campusa około 25l wentylowany kanałem......ale juz nie daje rady. myślę o czyś większym ale ciężko znaleźć coś powyrzej 32l w rozsądnej cenie....... używam plecaka na całodniowe wyprawy...zwłaszcz jesienią i wiosną kiedy pogoda różna dwa banany, kanapka ,baton ,dwa litry wody ,kurtka (czasem spodne przeciw deszczowe)pompka, dętka ,trochę nażędzi mapy, czasem aparat......... i mam pełny plecak też zastanawiam się nad hortonem Campusa
dymcio111 Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 A więc w biedronce już nawet można sobie psa kupić? Nie pies z innego źródła A to ja Wam zadam pytanie, ale troche z innej beczki, ale widziałem że zekker tego uzywasz (przynajmniej tak napisałes). Co wozisz w apteczce. Szczerze przyznam, że nigdy z sobą nie woziłem nic co mogłoby się przydać, ale mam pracę na wspaniały przedmiot jakim jest PO i muszę napisać trase na wycieczke rowerową+ wymienić wszystkie niezbędne elementy apteczki i tu mam problem... dzięki za pomoc ja jeżdżę na rowerze z taką w dalsze trasy http://kursyratownictwa.pl/apteczki-pierwszej-pomocy/?category=0&product_id=1 dołożyłem do niej nożyczki, plastry, 4 opatrunki, żel na rany i pogryzienia Rivel o ile dobrze pamiętam, opatrunek żelowy chłodzący na oparzenia, płyn 100ml dezynfekujący, chusteczki LEKO do czyszczenia np ran, paczkę 2 tabletek ibupromu. Z tego co pamiętam z PO to nauczyciel mówił, że nie powinno być w apteczce żadnych leków, czy wody utlenionej, bo jak ktoś nieumiejący udzielać pomocy nam coś poda nieodpowiednio to może i nas odrazu do ziemi posłać lub wywołać dodatkowy ból, np przy polaniu dużej rany wodą utlenioną... ale jak napiszesz np chusteczki dezynfekujące to będzie myślę ok A wracając do tematu to na rower dobrze myślę mieć plecak z pasem piersiowym i na brzuch, wtedy plecak fajnie się stabilnie trzyma.
venom2000 Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Pas piersiowy to mus bo na hopkach plecak wpada na głowę i skacze nam po plecach co mocno irytuje mnie
lukaszs Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 Pasy muszą być . . . kiedyś po postoju ruszyłem ostro i na hopce plecak przeleciał mi nad głową i mało się nie rozbiłem poza tym jest wygodniej. . .
Tofi Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 Za to, że plecak nie lata bardziej odpowiada pas biodrowy (fizyka - większe ramię dżwigni niż w przypadku pasa piersiowego), a te pasy to wogóle służą czemu innemu, a dokładniej do odciążenia ramion. Po ich zapięciu większość ciężaru spoczywa w okolicach krzyża. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.