llancer Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Cześć.Kupiłem piaste z tarczą i 2 tarcze nowe. Ta co była z tarcza pasuje,ale te 2 nowe przyszły a tu masakra,gwinty na śruby są dalej od środka niż te na tarczy. Czyli dziury na śruby w tarczach są za blisko środka. tarcze promax 160mm. to te tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jak to mawiał mój były nauczyciel: "dziurę to masz w dupie, to jest otwór" Wracając do tematu to opisz jaśniej, bo nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Poprostu jak nakładam tarcze co przyszła z piastą to moge wkręcić wszystkie śruby.Każdy otwór tarczy pasuje do otworu w piaście. Jak nakładam nową to ona nawet nei przylega do piasty.I otwór w tarczy nie pokrywa sięz otworem w piaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 bo masz piastę starszej generacji ,inaczej są dziury ,ja miałem to samo poprostu piasta jest inna ,trzeba zawsze mierzyc rozstaw śrub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpek Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Tak to już jest jak się kupuje te tarcze z tych Promaxów całych itd. Bo może czasami też mają problem na taśmie produkcyjnej. Albo tak jak kolega mówi wyżej ''że stary typ piasty'' Chyba dużo za nie nie dałeś Nie ? Mogłeś się zapytać jakie tarcze dobre. Ja polecam z Ashimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 wystarczy jak piastę zmienisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpek Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Piasta też nie tanie rzeczy Żeby dłużej pochodziła to lepszą trzeba troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 kupić novateca i mieć spokój ,lub całe koła taniej wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpek Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 O Novatec to śmiało 250zł. ale wtedy jest niezniszczalna ! Chyba że używkę to około 100zł. Ale wtedy te Promaxy nie będą godne jeździć na tych Nocatecach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 ale tył czy przód potrzebujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpek Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Raczej oby 2 bo ma 2 tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Super, a teraz może niech wypowie się jednak autor tematu. Co to masz za piasty? Jaki rozstaw śrub w nich i w nowych tarczach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Co to masz za piasty? Jaki rozstaw śrub w nich i w nowych tarczach? Na tył chce kupić deorke http://www.bikestacja.pl/piasta-tylna-deore-m475-p-2876.html?cPath=296_50_57_83 A na przód sam nie wiem.Jakiś no-name kupiłem niestety. Chyba najlepszym wyjściem jeżeli te tarcze bedą pasować do deore to kupie jakąś shimanowską na przód. Duzo nie wydałem więc przeboleje fakt tej piasty. Bo jeżeli tak to moge komuś za 25zł odstąpić piaste z tarczą pasującą.Piasta wygląda jak nowa ... 36h... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Skąd wy bierzecie te rewelacje o "starym" rozstawie? A tak z ciekawości zmierz ile jest mm między tymi otworami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 to lepiej upolować jakiegoś novateca na tył używkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 To nie jest stary rozstaw, tylko podejrzewam że mocno marketowy Badziewna piasta z rozstawem otworów niepasującym do niczego innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 rzymo no właśnie ,w takich właśnie marketowych tanich szmelcach stosują te piasty i podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Piasty Shimano sobie daruj, chyba że lubisz się bawić w częste serwisowanie . Zainwestuj w Novateca. Tu masz tani przód używany: http://allegro.pl/piasta-przod-novatec-i2857396935.html Na tył: http://allegro.pl/novatec-nt-d042-biala-36ot-xc-mtb-am-enduro-wys-0-i2850557514.html Drożej niż piasty Shimano, no i waży trochę tył, ale montujesz i zapominasz o pieście. Mam taką już 3 sezony, zero serwisu, kręci się jak nowa, zero luzu. Z przodu też mam Novateca, już jakieś 5 sezonów, w dodatku kupiona używana, i też kręci się jak nowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 O tej piaście dowiedziałem się tyle ,że jest na łożyskach maszynowych oraz jest marki SHUNFENG.Czas szykować kase na novateca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Tak jak ktoś pisał powyżej - istnieje w ogóle coś takiego jak "stary" rozstaw otworów? Btw, w końcu co jest koślawe - tarcze czy piasta, bo już trochę błądzę? Mierzyłeś w końcu odległość pomiędzy otworami w piaście i w tarczach? Ciężko tutaj racjonalnie ocenić, co jest nie tak, biorąc pod uwagę, iż nazwy firm obydwóch komponentów do 'uznanych' nie należą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Nie mam jak zmierzyć teraz,Ale poprostu kupie chyba koła. Na piastach joytech pod tarcze i kasete 8rz. Na Firme tą nie narzekam a 160zł to majątek nie jest. Tak ,że sprzedam swoje koła i to będzie najbardziej racjonalne wyjście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 przepraszam że podbijam, ale wyjaśnie tą sprawę wszystkim zainteresowanym bo miałem niedawno ten sam problem. A więc tak, są 2 różne rozstawy otworów, 1-typowy, standardowy dla normalnych piast pod tarcze, począwszy od promaxów na wszelakich xtrach kończąc, 2-mniej typowy, to rozstaw śrub do mocowania marketowego, jaśniej mówiąc, są takie tarcze które nakręca się razem z adapterem na gwint wolnobiegu. Tarcz z tego adapteru idzie odkręcić, stąd ten drugi typ rozstawu srub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 1-typowy, standardowy dla normalnych piast pod tarcze, począwszy od promaxów na wszelakich xtrach kończąc, 2-mniej typowy, to rozstaw śrub do mocowania marketowego, jaśniej mówiąc, są takie tarcze które nakręca się razem z adapterem na gwint wolnobiegu. Tarcz z tego adapteru idzie odkręcić, stąd ten drugi typ rozstawu srub. 3-Mój ,sprzedałem piaste,niech idzie w cholere... To nie jest żaden adapter.2cm między krawędziamy najbliższych siebie dziurek(nei jest to dokładność co do mm ale myśle ,ze do 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 masz foty tej piasty? bo widzę ze fotki tarcz dałeś, ale piast nie widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 masz foty tej piasty? Tylko to http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/75/88/56/2875885645 Piasta zapakowana takze innych nie zrobie.A nazwe jej podałem wyżej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.