Skocz do zawartości

[oszustwo internetowe] uwaga na sprytny sposób

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wszystkich bikerów przestrzec przed sprytnym oszustwem

Oto moja historia

Wystawiłem w naszym serwisie sprzedaż masowa rame wheeler 39 pro + dodatki XTR i WCS ogłoszenie wystawiłem też na allegro. Po niedługim czasie dostałem odpowiedź od

Sandry Willans

cyt

hello am very interested with what have seen so.... i want to know

theactual price.here from you latter... REGARD

odpowiedziałem że za granice nie wysyłam odbiór w Warszawie i wyszczególniłem cene komponentów jeszcze raz

dostałem odpowiedź

When it was last serviced, how long have you owned it? and what is

your lowest price for it. I would also like to know about how to pay,

because I'm immediate interest in buying it and I can not come to

their country, I would prefer online bank transfer, because I think

that the easiest way to use credit cards safely and is safe and

reliable method of payment. Let me know your price. I hope to hear

from you soon and I will do all the preparations transportation for

him to be transported to my home in the United Britain. If possible,

you can send me some more recent photo or video element?

odpowiedziałem na wszystkie pytania (po przemyśleniu powiedziałem a co mi tam wyślę do GB ) przesłałem zdjęcia poszczególnych części ale nie podałem ceny dostawy kurierem do GB

o dziwo po 3 minutach sandra odpowiedziała

Thanks for getting back to me but; Here are the details I would be

needing from you and I want you to get back to me with them right

away:

BANK NAME:

ACCOUNT NAME:

ACCOUNT NUMBER:

SWIFT CODE:

Thats all I need to get the money transferred into your account. Thank

you and I await your swift response.

Wydało mi się dziwne że sandra nie interesuje się kosztem przesyłki której jeszcze nie podałem a chce dane do przelewu.

Zacząłem analizować i coś mi się tu wszystko przestało kleić dziewczyna która jest zainteresowana ramą 21 cali nie interesuje ją koszt przesyłki nabrałem poważnych podejrzeń że mam doczynienia z międzynarodowym lub krajowym oszustem.

Wysłałem do sandry maila w którym poprosiłem o dokładny ADRES W GB NR TELEFONU I ADRES NA FACEEBOKU. I zobaczcie jaką dostałem odpowiedź po 30 sek.

Thanks for getting back to me but; Here are the details I would be

needing from you and I want you to get back to me with them right

away:

BANK NAME:

ACCOUNT NAME:

ACCOUNT NUMBER:

SWIFT CODE:

Thats all I need to get the money transferred into your account. Thank

you and I await your swift response.

DOKŁADNIE TAKI SAM!!!!!!! od AUTOMATU (czyli już wiedziałem że oszust chciał pozyskać moje dane)

WNIOSKI:

Oszuści wyłudzają dane bankowe po czym oczyszczają twoje konto podsyłając ci spreparpwane strony www nawet na średnio zabezpieczone kompy

Mając twoje dane i nr telafonu jak masz hasła sms z banku podsyłają ci na smartfona wirusa który przekierowuje sms zwysłanego z banku na twój telefon do swojego numeru i czyszczą ci konto będąc w Rumunii.

Prawdopodobne naiwnie wysłane przezemnie zdjęcia z opisem wykorzystają do dalszych oszustw.

Monitorują aukcje i podszywają się pod kupujących!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisałem to abyście byli bardzo ostrożni komu przesyłacie dane do przelewu na konto i przesyłali innym to ostrzeżenie (admin)

Pozdrawiam wszystkich

Ja co chwilę dostaje takie wiadomości, polega to na tym aby sprzedający wpłacił mu na konto ileś złotych a później niby kupujący przeleje wartość produktu + kwotę jaką sprzedający przelał, a tak naprawdę nic nie przelewają tylko naiwniacy wpłacają.

Ostatnio miałem taką sytuację, że sprzedawałem pojazd za który chciałem ok 100000zł. Też pisali do mnie aby wpłacił 105000zł i wtedy oni przeleją mi całość czyli te 105k bo niby chcą się upewnić czy podaje im prawidłowe dane czy coś takiego.

Są to typowi oszuści z Anglii Szkocji.

Uważajcie na nich.

Ja co chwilę dostaje takie wiadomości, polega to na tym aby sprzedający wpłacił mu na konto ileś złotych a później niby kupujący przeleje wartość produktu + kwotę jaką sprzedający przelał, a tak naprawdę nic nie przelewają tylko naiwniacy wpłacają.

Ostatnio miałem taką sytuację, że sprzedawałem pojazd za który chciałem ok 100000zł. Też pisali do mnie aby wpłacił 105000zł i wtedy oni przeleją mi całość czyli te 105k bo niby chcą się upewnić czy podaje im prawidłowe dane czy coś takiego.

Nie no trochę trzeba mieć nie po kolei aby tak wpłacić kasę. Trzeba jednak uważać gdy wysyłasz towar na podstawie np. "potwierdzenie przelewu". Lepiej poczekajcie na kasę na koncie..

Nie no trochę trzeba mieć nie po kolei aby tak wpłacić kasę. Trzeba jednak uważać gdy wysyłasz towar na podstawie np. "potwierdzenie przelewu". Lepiej poczekajcie na kasę na koncie..

Ja nigdy nic nie wpłacałem dla jasności, opisuje przykładową sytuację. A miałem ich bardzo dużo.

właśnie dostałem od oszusta (sandry) następną wiadomość / nie podał adresu telefonu i kont na face a mimo to napisał przed chwilą !!!!!!!!!!!!

cyt

am waiting for you bank detail......

może warto przesłać mu w załączniku np dane bankowe jakiegoś paskudnego wirusa :icon_cool:

bo chyba się nie kapnął że wiem kim jest

Zawsze można poprosić o wpłatę paypalem, tylko wtedy muisz wysyłać wszystko przesyłkami które są śledzone z podpisem odbiorcy, ewentualnie, że wystawisz na ebay. No ale jeżeli masz wątpliwości to się po prostu nie kontaktuj wiecej z tą osobą. A, i najważniejsza informacja - pisz że zakup jest dokonywany na tertorium RP i podlega prawu RP. W tym momencie to kupujący odpowiada za towar od momentu nadania paczki.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Tak mi się przypomniało, że tutaj w sklepie można sobie kupić kartę VISA. W polsc BZ WBK chyba take coś ma. zamawiasz kartę, podajesz dane do przelewu na ta kartę, jak otrzymasz pieniądze to dobrze, jak nie, to nie mają z czego czyścić konta. Chyba jeszcze jest jest takie coś że ta karta nie ma konta do przelewów tyko mozesz korzystać z niej jak z normalnej karty, ale tu musiał byś się w WBK upewnić.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Ta karta (prepaid) działa tak, że ma numer konta na który dokonuje się wpłat, ale nie można z niego dokonywać innych transakcji. Żeby korzystać z pieniędzy trzeba albo płacić kartą albo wybrać w bankomacie z dużą prowizją. Sama karta w bz wbk kosztowała chyba 20zł.

sprytnym oszustwem

Przed czym przestrzegac, przed wlasna naiwnoscia, ze to akurat moze byc prawdziwe....???

Jak juz przestrzegac to przed glupota tych ktorzy daj sie lapac na takie teksty.

Są to typowi oszuści z Anglii Szkocji.

A moze cwaniacy sa z Walii lub Irlandii Polnocnej, w sumie to rowniez mogliby byc Irlandczycy....

Kolego, jakbys znal angielski w nieco wiekszym stopniu niz "my name is...." to bys takich glupot nie wypisywal!

Witam

Chciałbym wszystkich bikerów przestrzec przed sprytnym oszustwem

Ciekaw jestem ile osób z zagranicy siedzi na polskim forum, żeby kupować w dobrej wierze... Ewidentna próba oszustwa... Aż sie dziwię, że w ogóle podjąłeś korespondencję z kolesiem.

Przed czym przestrzegac, przed wlasna naiwnoscia, ze to akurat moze byc prawdziwe....???

Jak juz przestrzegac to przed glupota tych ktorzy daj sie lapac na takie teksty.

A moze cwaniacy sa z Walii lub Irlandii Polnocnej, w sumie to rowniez mogliby byc Irlandczycy....

Kolego, jakbys znal angielski w nieco wiekszym stopniu niz "my name is...." to bys takich glupot nie wypisywal!

Ten przykład z Anglii i Szkocji podałem z własnych sytuacji, chodzi mi tu konkretnie o samochody. Nie mówię, że nie są gdzieś indziej niż Szkocja Anglia. Tam jest najwięcej oszustów "motoryzacyjnych".

Podałem moją historię dla dobra innych

Nie każdy jest super spostrzegawczy i doświadczony w wychwytywaniu oszustów przykłady są potrzebne człowiek uczy się całe życie. Ja tam się ciesze że choć 1 osoba coś z tego wyniesie + ja i wcale nie oceniam jej jako głupiej (każdy człowiek ma inne priorytety postrzegania w życiu) :thumbsup:

Podałem moją historię dla dobra innych

Nie każdy jest super spostrzegawczy i doświadczony w wychwytywaniu oszustów przykłady są potrzebne człowiek uczy się całe życie.

To jest mniej więcej tak jak z oddzwanianiem na pierwszy lepszy nieodebrany numer... np do Kongo czy Wybrzeża Kości Słoniowej. Trzeba patrzyć co się robi...

Trzeba patrzyć co się robi...

Dobrze też PATRZEĆ co się pisze...

Swoją drogą - dzięki za info, nie miałam pojęcia o takim niebezpieczeństwie ba lepiej! Dlaczego miałabym podejrzewać kogoś o takie rzeczy. Normalny człowiek nie snuje teorii spisku i o ile nie załączy mu się czerwona żarówa, to da się nabrać, bo działa w dobrej wierze - dlatego mondrym hejterom podziękować za słowa "wsparcia".

Ostatnio natrafiłam na akcję typu: zarejestruj się i odbierz sms aktywujący członkostwo.... W treści smsa: każdy sms płatny 6 zł. Żeby nie sprzedawać swojego numeru telefonu akurat skorzystałam z konta dziecka, więc niewiele wygarnęli ale przyszło kilka smsów na raz.

Może nie trzeba PATRZEĆ co się robi, tylko trzeba zacząć częściej zwłaszcza w sieci, zanim się coś kupi, poda dane sprawdzić, przemyśleć i być nieco uprzedzonym :-)

Swoją drogą - dzięki za info, nie miałam pojęcia o takim niebezpieczeństwie ba lepiej! Dlaczego miałabym podejrzewać kogoś o takie rzeczy. Normalny człowiek nie snuje teorii spisku i o ile nie załączy mu się czerwona żarówa, to da się nabrać, bo działa w dobrej wierze

Osobiście jestem daleki od snucia teorii spiskowych, ale w momencie, gdy na polskojęzycznym forum pojawia się obcojęzyczna osoba, która chce kupić coś na giełdzie, to dla mnie jest wystarczający powód, aby zapaliła się co najmniej żółta lampka, bo wydaje mi się, że to jest dość nietypowa sytuacja... Czyż nie? Dodatkowo łamana angielszczyzna... "home in United Britain". Ktoś z UK "stołuje się" na polskim forum rowerowym? Czyżby byśmy stali się rowerowym eldorado? Zwykle to my narzekaliśmy że u nas jest drogo...

dlatego mondrym hejterom podziękować za słowa "wsparcia".

Nie do końca rozumiem intencje Twojej wypowiedzi... Słowa wsparcia nie są potrzebne, bo kolega był na tyle uważny, że zorientował się w odpowiednim momencie. Tu raczej są potrzebne dobitne słowa przestrogi dla innych, żeby uniknąć prawdziwych problemów, gdzie słowa otuchy będą konieczne... Trzeba być ostrożnym i tyle.

A z oszustów internetowych, to kiedyś ktoś próbował podszyć się pode mnie jako sprzedawcę po zakończonej aukcji proponując mojemu kontrahentowi darmową przesyłkę kurierem, w zamian za szybką wpłatę na konto. Na szczęście manewr się nie udał, bo kupujący zorientował się, że coś jest nie tak.

Proponuję adminom, aby przez jakiś czas ten wątek pojawił się na forum jako przyklejony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...