michalbike Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Noszę się z zamiarem zakupu klucza Park Tool CNW-2, służącego do odkręcania tarcz mechanizmu korbowego. Konkretnie służy on do przytrzymywania nakrętek (nie śrubek) mocujących drugą oraz trzecią (w trzyrzędowej korbie) zębatkę do korby. Miałem okazję użyć tego klucza już dwukrotnie i niestety, ale żadna z dwóch końcówek nie pasuje tak jak powinna do nakrętek. Śruba przechodząca przez nakrętkę ma na tyle dużą średnicę, że uniemożliwia dokładne przyłożenie klucza do nakrętki. Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją? Może jest to wina zbyt śrub, które blokują dojście dla klucza, bądź źle wyciętego klucza? Zastanawiam się też nad kluczem Shimano 13009700, który ma to samo przeznaczenie. Może jest on lepiej dopasowany? Korba jaką posiadam (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie - nie wiem, może śrubki są różne w różnych modelach) to FC-M770. Z góry dzięki za pomoc!
Schwefel Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Mam klucz Shimano i bez problemów odkręcam śruby od Alivio do XTeka, do tego stare Gipiemme i Dura Ace.
michalbike Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Napisano 18 Grudnia 2012 Dzięki za błyskawiczny odzew. Wiemy zatem, że Shimano będzie na pewno odpowiednim kluczem. Jak sprawa wygląda w przypadku Park Tool'a CNW-2 - wypowie się jakiś posiadacz? Może trzeba by go trochę podszlifować? Naciskam na CNW-2, ponieważ kosztuje 15zł, a nie 25zł i jest łatwiej dostępny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.