Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Numer seryjny/rocznik

moize

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko, jak sprawdzić rocznik amortyzatora? Bo podobno gość który sprzedaje amortyzator z górą Dj 3 2007 i dół z dj comp 06 sprzedaje tak naprawdę górę z 2008 bo nie przypomina wcale 2007...

57268445658448488343.jpg

To numer seryjny goleni górnych a na dolnych jest taki znaczek:

38232184594337633856.jpg

Sprawa gorąca, proszę o szybką odpowiedź ;)

Napisano

Dlaczego ? :) W tym momencie to chyba jedyny w pełni Marzocchi, jest jeszcze opcja na 07 góra i dół qlc, ale to nie wiem. Dodam wracając, że ten model nie ma skręcanych lagów więc to chyba 08 jest...

Napisano

Te numery na pierwszym zdjęciu jak masz T07D0612 to: T to kraj produkcji (Tajwan) te 2 następne, czyli 07 to rok produkcji (2007), a następne to najprawdopodobniej miesiąc i dzień produkcji. I tak jak kolega wyżej napisał nie ma sensu kupować "składanych" amorków.

Napisano

19135015925098576430.jpg To też coś znaczy? Bo jak dla mnie 07 a 2007 to różnica. Dlatego pytam :)Dzięki cameleon :) Jeszcze tylko fajnie by było wiedzieć czemu nie ma sensu kupować składaków :) Słyszałem że to fajne rozwiązanie ale jeśli tu mówicie co innego... ;)

Sprzedawca pisze że ma górę od tego dj comp 04 i też ma na numerze seryjnym z przodu T... a wtedy podobno amorki byly włoskie ;)A może to OEM? Cokolwiek to znaczy?

Napisano

Nie opłaca się kupować składaków ponieważ nigdy nie wiesz czy on jest dobrze poskładany, czy wszystko jest w porządku, czy osoba składająca się dobrze zna na takiego typu robotach itp. :) O wiele lepiej kupić jakiegoś w całości używanego bądź nowego. :)

Napisano

Podobno robił już w wielu marzocchi, najwyżej jeszcze go sprawdzę i złoże jeszcze raz czy coś, czy nawet dałbym do serwisu.

Już chyba wiem o co tu chodzi. Comp pewnie 04 rocznik ale OEM bo tajwan a 07 to może jakaś przejściówka już robiona w tajwanie czy cuś... Bo z tego co widzę to jest z 6 grudnia. Jak zgodzi się na niższą cenę to chyba kupie, bo nie katuje na tyle amorków żeby był mi potrzebny włoski ;) Taką mam bynajmniej nadzieje, a jeździłem na gorszych...

Napisano

http://pl.wikipedia.org/wiki/OEM

OEM to jest wersja bez pudełka i instrukcji i innych takich rzeczy. Czyli np. sam amortyzator. Czasami nawet w serii go nie można kupic tylko jest specjalne malowanie pod konkretny model roweru i ma jakąś tam poza grupowy numer. Np. poza grupowe korby. Na wikipedii podają bardziej komputerowa wersję OEM, ale myślę, że połapiesz się o co chodzi. ;)

Napisano

To co wyżej, w dodatku jest T z przodu serii, a wyczytałem że marzocchi modele OEM powierzali tajwańczykom. Ale sprzedawca nie zgodził się na niższą cenę, mimo że niby był cały montowany we włoszech co jest poprostu kłamstwem/nie znajomością się na swoim sprzęcie ;) Ale pewnie i tak nie poprawi aukcji. Więc jakiś nie znający się na rzeczy kupi i pewnie się nieco rozczaruje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...