Rulez Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 No więc nie widziałem jak do tej pory rowerów które były by dopuszczone do użytku przez rowerzystów ważących 140 kg, największe dopuszczalne obciążenie ramy jakie widziałem to 130 kg ... wobec tego każdy producent który dowie się o Twojej wadze będzie miał pretekst żeby odmówić reklamacji ...Jeśli nie masz czasu żeby jeździć na kilku rowerach w celu przymiarki, to masz problem, ponieważ każdy biker ma swoje preferencje, jakie masz Ty tego nikt nie wie, i nikt za Ciebie nie wybierze roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ciekawi mnie jak wygladałoby "udowadnianie" że rower dosiadał ktoś tak dobrze zbudowany że połamał go samym tylko ciężarem. Myślę że dobrym rozwiązaniem byłby 29"er z Decathlona - oni przynajmniej nie będą kwękać że rama i koła popękały. Tylko że ten 29er jest tani, ale czy to wada ? No i jaka to byłaby marka ? Moim zaniem to ulubiony przez miliony Polaków VW Golf - rocznik, wyposażenie i silnik trzeba samemu ustalić w zależności od uwielbienia, ale jak czytam np. autkratę i komentarze chyba właścicieli to debeściakiem jest "trójka" z Niemiec za 400 euro i w dieslu bo można na opale jeździć i się nie psuje, bo to przecież w nich najlepszy VW a nie jakiś tam japończyk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Septix Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 10 lat miałem Treka, teraz 5 lat Cuba. A ten cube był na ramie Al czy Cr-Mo? No i czy z nim się coś stało do tej pory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawluk Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Uparcie odnosisz marki samochodów do rowerów co nie do końca ma sens. Z rowerami jest jednak inaczej. Odnoszę wrażenie gdy stale wracasz do tego tematu, że kupując rower zależy tobie na marce w aspekcie własnego wizerunku. W tym przypadku kup scott-a. Wszyscy niedzielni cykliści będą patrzeć z powagą. Jeżeli zależy ci na rowerze, który będzie pod Ciebie nikt na forum nie dopasuje do ciebie przez net. Jak polecił mi Rulez ruszyłem do przymiarki, Bardziej doświadczeni koledzy mają rację, pozycja przy tych samych rozmiarach ramy jest różna. Najbardziej przypasowała mi merida big nine 500, zamówiłem i już jestem po pierwszej jeździe Efekt osiągnięty - mnóstwo satysfakcji. Określ swoje priorytety i rusz do sklepów bo tylko tak dopasujesz coś do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Septix Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 A ewentualnie gdy będziesz miał jakiś dylemat to zapytaj na forum który wybór będzie lepszy i tą drogą na pewno dojdziemy do rozwiązania problemu :-) powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michustudio Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Fajną propozycją jest Trek Excaliber 29 er ,cena trochę wyższa od założonego limitu ale myśle że 10 % rabatu spokojnie wyrwiesz. Limit wagowy dla wszystkich górali Treka to 136 kg i dożywotnia gwarancja na ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areka9 Napisano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 A ten cube był na ramie Al czy Cr-Mo? No i czy z nim się coś stało do tej pory? Szczerze mówiąc, to nie wiem, z czego jest rama. To model Attention sprzed ok 5 lat, podejrzewam, że Alu. Nic się z nim nie stało - ale jest trochę za mały i za wolny. kup scott-a. Wszyscy niedzielni cykliści będą patrzeć z powagą. O ile rozumiem, Scott jest marką, w której przepłacasz za wizerunek? Świetnie - o to mi chodziło. Scotta skreślam. Z drugiej strony skreślam Unibike. Może do wiosny dojdziemy tom gdzie chciałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Septix Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Szczerze mówiąc, to nie wiem, z czego jest rama. To model Attention sprzed ok 5 lat, podejrzewam, że Alu. Z tego co szukałem to ten twój stary cube ma ramę aluminium 7005 i były to jedne z tańszych ram. Teraz ramy Al poddaje się lepszej obróbce co czyni je wytrzymalszymi więc myślę, że nie ma sie czego bać po zakupie. Niby to samo bo też Al ale technologia idzie do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 To chyba jedna z lepszych propozycji w relacji cena-jakość : Canyon | Mountainbikes | Grand Canyon AL 29 7.9 Potwierdzam ...najlepszy stosunek jakości do ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areka9 Napisano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Z tego co szukałem to ten twój stary cube ma ramę aluminium 7005 i były to jedne z tańszych ram. Teraz ramy Al poddaje się lepszej obróbce co czyni je wytrzymalszymi więc myślę, że nie ma sie czego bać po zakupie. Niby to samo bo też Al ale technologia idzie do przodu Też uważam, że z dobrą ramą nie będzie problemu - on mają te 100kg wpisane pewnie tak na wszelki wypadek i przy założeniu, że robie back flilpy na górskich strumieniach. Przy normalnej jeździe wytrzymają ze 3 takich jak ja. Co do technlogii - czasem pojawiają się też oszczędności - i mogą stanowić czynnik odwrotny Potwierdzam ...najlepszy stosunek jakości do ceny Przyjrzę się mu. THX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Kilka linków do Niemiaszków... pooglądaj co mieści się w twojej kieszeni porównaj z rynkiem polskim/cenowo/ a jaki najlepszy /cena -jakość/ Ci się doradzi MTB 29er g�nstig kaufen | H&S Bike-Discount MTB Hardtails - Action Sports-Bike Onlineshop Bike24 - Mountainbikes von Ghost, Scott, Cannondale, Simplon, Centurion, Quantec, Merida und Look Mountainbikes / Hardtail (teilgefedert) 29 Zoll Kompletträder: MTB - BIKE-COMPONENTS.DE Używane Suche - Bikemarkt - MTB-News.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawluk Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Zapędzamy się w aspekt techniczny jaki sprzęt wytrzyma itd., ale nawiązując do wątku motorowego silnik mocno przeciążony... Nie piszę złośliwie, a raczej z racji wykonywanego zawodu. Twoje BMI to prawie 39. To jest otyłość II stopnia! Jazda po nawet niewysokich górach jest dla ciebie niebezpieczna. Naprawdę weź się za siebie a w zakupie roweru koniecznie uwzględnij pulsometr z alarmem HR. Rower jak najbardziej wskazany, ale skonsultuj się z lekarzem sportowym który doradzi bezpieczny pułap tętna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Septix Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Zapędzamy się w aspekt techniczny jaki sprzęt wytrzyma itd., ale nawiązując do wątku motorowego silnik mocno przeciążony... Nie piszę złośliwie, a raczej z racji wykonywanego zawodu. Twoje BMI to prawie 39. To jest otyłość II stopnia! Weźcie dajcie już spokój. Tutaj chodzi o dobór roweru a przestańcie prawić pouczenia o zrzuceniu nadwagi. Kij wam do tego! Rower mu wyjdzie na dobre. O "silnik motorowy" sie nie martw -,- Dr House... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Taaa, a jednak, jeśli nie możesz kupić roweru dostosowanego do wagi dostosuj wagę do dostępnych rowerów - parafrazując pewne powiedzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Trochę się tu co po niektórzy zapędzają w mądrościach na temat wagi. A to co napisał kawluk to już lekkie przegięcie. Chyba zapominacie ile autor tematu ma wzrostu więc przypomnę 190 cm. Nadwaga jest faktem ale da się jeżdzić przy założeniu jazdy spokojnej i bez szaleństw w górach. Co za tym idzie patrz w kierunku dobrego powietrznego amortyzatora i co najważniejsze bardzo solidnych kół. Jak takowych nie będzie to trzeba się pozbyć tych fabrycznych i zmontować nowe. Przy spokojnej a nawet bardzo spokojnej jeżdzie rama wytrzyma. Nie chodzi też o wywody na temat jakości życia przy takiej wadze ale raczej o jakość jazdy na tym co chcesz kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 W tej cenie nie dostanie w rowerze "solidnych" kół ani amora, do ambitniejszej jazdy w terenie przydał by się amor z goleniami przynajmniej 34 mm , więc raczej patrzył bym za ramą na sztywnej ośce ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Dlatego trzeba trochę pokombinować, „uszyć coś pod siebie” ergo spróbować może coś złożyć. Wtedy ma się większe pole manewru aczkolwiek ekspertem w temacie 29-ek nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekkk1986 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 co za ludzie pisza tu o nadwadze?? moze kolega ktory szuka roweru jest kulturysta i ma taka wage! zajmijcie sie rowerem a nie odchudzaniem, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 A co to, nadwaga to temat tabu ? sam zszedłem ze 110 kg do 80 przy 182 cm i bynajmniej 110 kg nie było powodem do chwały, byłem po prostu spaślakiem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawluk Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Trochę się tu co po niektórzy zapędzają w mądrościach na temat wagi. A to co napisał kawluk to już lekkie przegięcie. Chyba zapominacie ile autor tematu ma wzrostu więc przypomnę 190 cm. Nadwaga jest faktem ale da się jeżdzić przy założeniu jazdy spokojnej i bez szaleństw w górach. Co za tym idzie patrz w kierunku dobrego powietrznego amortyzatora i co najważniejsze bardzo solidnych kół. Jak takowych nie będzie to trzeba się pozbyć tych fabrycznych i zmontować nowe. Przy spokojnej a nawet bardzo spokojnej jeżdzie rama wytrzyma. Nie chodzi też o wywody na temat jakości życia przy takiej wadze ale raczej o jakość jazdy na tym co chcesz kupić. Przypomnę, że BMI jest współczynnikiem zależnym nawet od kwadratu wzrostu. Nie chciałem przeginać, ale tylko przestrzegam. Fizjologia jest nieubłagana. Przy większym podjeździe u osoby każdego tętno szybuje, skurczowe ciśnienie rośnie (co zwiększa zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen), a rozkurczowe spada ( a w rozkurczu do naczyń wieńcowych napływa krew). U dobrze wytrenowanej osoby tętno rośnie wolniej i szybciej wraca do normy. Przy otyłości sytuacja wyjściowo jest trudna bo spoczynkowo obciążenie jest duże. Pulsometr naprawdę dla takich osób jest niezbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://2k12.konaworld.com/gravity_hardtail.cfm?content=honzo koła 29", mocna stalowa rama z "wieczystą gwarancją", gruba ośka 20 mm, dobry amor który da radę spokojnie nabić pod 140 kg, sztyca 31,6 a nie cieniutka 27,2 , podstawowe, ale naprawdę mocne hamulce. Rower niby pod am ale to także oznacza, że przeżyje i 140 kg zważywszy także na osprzęt. Ok 5500 pln kosztuje pewność że rower się nie połamie na pierwszej jeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Ta rama powinna być chyba spoko..jak reszta hymmmm http://www.corratec.com/bikes/mountain/bow-hardtail/superbow/superbow-fun-29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areka9 Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Panowie! Wielki dzięki za podpowiedzi. Chciałem kupić rower jeszcze przed Świętami, ale nie wyrobiłem się czasowo Teraz wyjeżdżam na parę tygodni, w drugiej połowie stycznia przeanalizuję i dam znać co wybrałem. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Czyli chcesz powiedzieć, że ten model ma karbonową ramę?? ROSE Mr. Big 2 at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com To by naprawdę tanio było.. Tak to jest karbon. Rower można skonfigurować (wymiana sztycy, siodełka, gripów itd). Niestety teraz konfigurator jest w przebudowie i trzeba chwilę poczekać. Rowery składane są w Bocholt, wysyłka do Polski DHL-em, serwis w Bocholt (odbiór po rozpatrzeniu sprawy także przez kuriera. Wymiary dopasowywujemy pod rozmiary nabywcy. Odnośnie porównania rowerów do aut - ROSE wg szefa firmy aspiruje do bycia takim... Audi. Jeśli ktoś jest zainteresowany rowerami ROSE zapraszam na priva, jestem od stycznia opiekunem klienta Rose na Polskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areka9 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Panowie, Odświeżam temat, Boże Narodzenie już za nami, czas się zastanowić nad kupnem Czy ktos jeszcze mógłby skomentowac poniższe propozycje? I czy w Warszawie znacie sklep, gdzie można się tym przejechać, popróbować? http://2k12.konaworld.com/gravity_hardtail.cfm?content=honzokoła 29", mocna stalowa rama z "wieczystą gwarancją", gruba ośka 20 mm, dobry amor który da radę spokojnie nabić pod 140 kg, sztyca 31,6 a nie cieniutka 27,2 , podstawowe, ale naprawdę mocne hamulce. Rower niby pod am ale to także oznacza, że przeżyje i 140 kg zważywszy także na osprzęt. Ok 5500 pln kosztuje pewność że rower się nie połamie na pierwszej jeździe. Ta rama powinna być chyba spoko..jak reszta hymmmmhttp://www.corratec.com/bikes/mountain/bow-hardtail/superbow/superbow-fun-29 ROSE Mr. Big 2 at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.