Skocz do zawartości

[3k - 5kpln] 29er - jaka marka / model

Areka9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Oczywiście przejrzałem to i inne fora. Niestety nie znalazłem odpowiedzi. Pytanie jest z gatunku takich, na które nie ma uniwersalnej odpowiedzi, ale na podstawie kilku, może wyrobię sobie zdanie.

Otóż bardzo proszę o wskazanie Toyoty lub Hondy wśród rowerów. Czyli: nie chcę kupować Mercedesa lub BMki, ale Fiata czy Citroena raczej też nie. Nie mówiąc już o Kia..

Chodzi mi przede wszystkim o markę, model ew też na podstawie poniższych:

Chciałbym bowiem kupić sobie dobrego górla 29era. Takiego, który się pode mną nie połamie, przy moim stylu jazdy, czyli żadnych skoków ani downhillów - po prostu mazowieckie czy mazurskie wertepy lub małe góry (Bieszczady czy Świętokrzyskie po asfaltach, ew. czasem szutrach) przy b. dużej masie i wzroście (145kg i 190 cm) - zwykłe koła się czasem skręcały w 8ki

Obecny rower 26" ma 2 komorowe obręcze i szprychy (jak to określił składacz: trialowe) i sprawdzają się już 4-5 sezon bez zarzutu. Niestety rower jest trochę za mały.

Wydaje mi się, że mogę taki rower kupić z dobrym osprzętem za 3.5 - 4.5k. Czy mam rację? Jeśli tak, to co polecacie, bo ja nie wiem, czy lepszą cenę do jakości ma Specilized, Trek, Giant, czy Author czy też jakaś inna firma. I jak z osprzętem - jakiej klasy ma być osprzęt - bo tego też nie wiem

Będę wdzięczny.

Arek

To chyba jedna z lepszych propozycji w relacji cena-jakość :

Canyon | Mountainbikes | Grand Canyon AL 29 7.9

Świetna propozycja ale canyon to mercedes :P

Ale czy takie rowery nie są czasem przeznaczone do masy max 100kg? niektórzy producenci to zaznaczają.

a im większa średnica koła tym mniejsza wytrzymałość i większa podatność na centry.

To chyba jedna z lepszych propozycji w relacji cena-jakość :

Canyon | Mountainbikes | Grand Canyon AL 29 7.9

Mam podobny dylemat odnośnie 29

Tylko jakbyś mógł Rulez podpowiedzieć czy tańsza opcja:

https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3005

jest alternatywą dla meridy:

"kawluk"

Są na zbliżonym poziomie, na plus można Canyonowi zaliczyć sztywniejszy bocznie amortyzator.

Ale czy takie rowery nie są czasem przeznaczone do masy max 100kg? niektórzy producenci to zaznaczają.

Ten Canyon ma sztywną oś z przodu i z tyłu na pewno lepiej sprawdzi się przy ciężkim rowerzyście.

moze cos z cube np

Rower Cube LTD 29 2013 cena 4399.00 PLN

sam niedawno zakupilem cube analog(tanszy model) na kole 29'', przy mojej masie i wzroscie(100kg, 193cm) spisuje sie swietnie. cube ma spory wybor i szczeze polecam pozdro

Teraz mam qube 26" i właśnie bym chętnie zmienił na coś innego. Zraziłem się do kształtu :) choć wiem, że w 29" będzie inaczej, to jest uraz pozostaje ;)

Teraz mam qube 26" i właśnie bym chętnie zmienił na coś innego. Zraziłem się do kształtu :) choć wiem, że w 29" będzie inaczej, to jest uraz pozostaje ;)

A może Merida?

Ja właśnie zamówiłem big nine tfs 500 2013 za 3,4k.

Wydaje mi się niezłą propozycją w aspekcie wyposażenia, a stylistycznie zdecydowanie bardziej mi się podoba niż cube.

W sobotę go odbieram i już się nie mogę doczekać :w00t:

Tylko jeszcze żeby śnieg dopisał, bo zimóweczki już ostrzę w garażu :033:

No ale nadal nie odpowiedzieliście mi, jak przyrównac markę roweru do samochodu??

Merida - to pewnie troche jak Skoda.

Qube - Volskvagen?

Ja bym nigdy nie kierował się marką. Łatwo zauważyć, że wyrobione marki mają wyższe ceny ale reszta rowerów nie jest przecież produkowana w szopie ze śmieciowych materiałów.

Wg mnie te Meridy, Authory, Cube to to samo. Liczy się osprzęt.

No ale nadal nie odpowiedzieliście mi, jak przyrównac markę roweru do samochodu??

Merida - to pewnie troche jak Skoda.

Qube - Volskvagen?

Merida to największa firma produkująca rowery i ramy dla innych odbiorców, Cube to przy niej manufaktura ...

Ja bym nigdy nie kierował się marką. Łatwo zauważyć, że wyrobione marki mają wyższe ceny ale reszta rowerów nie jest przecież produkowana w szopie ze śmieciowych materiałów.

Wg mnie te Meridy, Authory, Cube to to samo. Liczy się osprzęt.

No dobra - to w cenie 3-5k dla 29er'a - co bys zaproponował?

I pytanie dodatkowe: czy ograniczenie masy do 100 czy 130kg to bajka, czy rzeczywiste ograniczenie?

Merida to największa firma produkująca rowery i ramy dla innych odbiorców, Cube to przy niej manufaktura ...

To trochę tak jak np Spyker i Fiat :)

I pytanie dodatkowe: czy ograniczenie masy do 100 czy 130kg to bajka, czy rzeczywiste ograniczenie?

Musiałbyś się dowiedzieć bezpośrednio u producenta bo pytając w sklepie zawsze będą chcieli coś wcisnąć. Np. na stronie canyon jest opcja dopasowania rozmiaru ramy wg wymiarów ciała i zakres wagi jest taki :

Weight: 40 - 120 kg - waga (więcej się nie da wpisać)

Więc chyba nie przypadkowo dali takie widełki.

Trzeba pytać bezpośrednio u producenta najlepiej drogą mailową. Tylko pytanie brzmi czy ktokolwiek odpisze? -,-

Radony są też wg mnie przyzwoite. Ale niech się też inni wypowiedzą.

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-6-0-SRAM_id_22275_.htm

No właśnie widzę, że sporo osób na forach poleca Niemcy. Tam jest taniej i lepiej? No bo w sumie moja siostra tam pomieszkuje, więc mogę się na wiosnę do niej wybrać. Ale czy jest na tyle tanio, żeby mieć potem problemy z gwarancją?

No właśnie widzę, że sporo osób na forach poleca Niemcy. Tam jest taniej i lepiej? No bo w sumie moja siostra tam pomieszkuje, więc mogę się na wiosnę do niej wybrać. Ale czy jest na tyle tanio, żeby mieć potem problemy z gwarancją?

Ja kupiłem szose z outletu canyon i znajomi mi go przywieźli. Gwarancją postanowiłem się nie przejmować. Mam zamiar kupic ubezpieczenie w PZU 'bezpieczny rowerzysta' czy jakoś tak. A z autopsji wiem, że z pzu nie ma problemów z wypłacaniem odszkodowań.

Wydaje mi się, że można niemcom zaufać ze względu na to, że nie są to takie masówki.

Proponuje też poszukać na ebayu ofert w niemczech bo często zdarzają się tam okazje.

btw. nie słyszałem też nikogo kto by sprowadził sobie auto z niemiec i narzekał :-)

Czyli chcesz powiedzieć, że ten model ma karbonową ramę??

http://www.roseversand.com/article/rose-mr-big-2-583954/aid:583956

To by naprawdę tanio było..

Przy Twoich założeniach nie można porównać: rowery z tego samego przedziału cenowego, między którymi różnice są naczęsciej symboliczne,które bazują na podobnych częściach, próbujesz zestawiać z markami aut z zupełnie innych segmentów jakościowych,

technologicznych czy cenowych np. Audi vs. Toyota Honda.

Porównanie tym bardzie nie ma sensu, że przyjąłeś błędne założenia np. w Twoim mniemaniu Kia jest gorsza od w/w japońskich marek,

a są to produkty dokładnie równorzędne.

:) Akurat ostatnio odwiedziłem sporo salonów samochodowych, i uwierz mi: Kia JEST gorsza od Hondy czy Toyoty :) Dużo gorsza..

A wracając do rowerów: sporo jeżdżę, ale na swoim rowerze. 10 lat miałem Treka, teraz 5 lat Cuba. Nie jestem w stanie ocenić innych marek - poza PRem jaki tworzą. A nie mam czasu, ani możliwości pojeździć na 10-15 rowerach przed kupnem. To co chciałem osiągnąć: budżet mam założony, chciałem więc uzyskać od fascynatów informację na jakich 2-3 markach w tym zakresie cenowym się skupić i wtedy wybrać konkretny model. Tak jak byś powiedział: mam 100k, potrzebuję dobre kombi. To wiadomo: tanie Volvo lub w miarę wyposażoną Honde, ew. nieźle wyposażoną Toyotę. Na Audi Ci nie starczy, a Kie sobie za to "dwie" byś kupił.

Jak wchodzę do sklepu i widzę 30 rowerów w moim rozmiarze na stojaku od 2.3k do 19.9k to co mam zrobić. Wziąć ten za 4.9 (bo mieści się w moim budżecie?) przejechać po podwórku i jak się nie wywrócę to kupić? Przecież to jest bez sensu. Nie wiem, czy ten sklep jest tani - bo nie wiem ile taki rower powinien kosztować. Nie wiem czy ta marka dodaje sobie +30% za PR, bo się nie znam. Etc.

Jestem wysoki (190) i ciężki (140). Jeżdżę po wertepach, ale nie po górach. Na MTB maratonach jeżdżę tylko 1-2 stopień z 6 trudności. Chcę dobry 29er za 3-5k. Dobry - czyli ma się nie złamać pode mną, ale być też w miarę nowoczesny (czyli żaden stalowy czołg :) ). Jakbyś się mnie spytał o smartfona, to bym powiedział: chcesz gadżet - iPhone, chcesz nowoczesny na Androidzie: Samsung, potrzebujesz Windowsa i dobra klawiaturę Nokia E7, etc.

Ecchhhh... ;-)

Czyli chcesz powiedzieć, że ten model ma karbonową ramę??

ROSE Mr. Big 2 at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com

To by naprawdę tanio było..

Tak to jest jak się patrzy tylko na cenę, ten rower ma powaloną geometrię, 590 mm długości ramy przy 19" to jakaś paranoja ...

Tanio to są rowery sprzedawane internetowo bezpośrednio przez producenta takie jak właśnie niemieckie Canyon czy Radon, kupowane w sklepie są z narzutami.No i teraz możesz wybierać, kupować w sklepie z gwarancja na miejscu czy wysyłkowo i liczyć się z dłuższym czasem załatwienia reklamacji (co do samego załatwienia problemu na pewno nie będzie).Jesteś ciężki - ten problem możesz sam rozwiązać bez użalania się nad swoją wagą, wystarczy trochę samozaparcia.

Jesteś ciężki - ten problem możesz sam rozwiązać bez użalania się nad swoją wagą, wystarczy trochę samozaparcia.

Nie przypominam sobie, żebym się użalał... Wręcz przeciwnie.

A cena: mam tyle kasy, ile mam i chcę kupić najlepsze co mogę dostać za te pieniądze. Jak już pisałem: obawiam się, że jak pójdę do sklepu i wezmę rower za 4.999pln, to wcale nie spełnię swojego zamierzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...