Skocz do zawartości

[licznik] Który licznik sigmy wybrać ?

StreetRider

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
Nawet nie termometru :lol:

Faktycznie jak nazwa wskazuje licznik rowerowy powinien mieć również termometr, niedopatrzenie. ;)

Gadżeciarze. ;)

Napisano

Witajcie,

Mam podobne pytanie, więc nie zakładam nowego tematu:

Który wybrać?

SIGMA BC 1009 http://allegro.pl/listing/listing.php?category=16426&offer_type=0&order=d&search_scope=category-16426&string=sigma+1009

SIGMA BL 1200 http://allegro.pl/listing/listing.php?category=16426&offer_type=0&order=d&search_scope=category-16426&string=sigma+1200

Oba kosztują w okolicach 60 zł, BL1200 ma czujnik temperatury, obsługę dwóch rowerów (jakkolwiek to działa, nie będę korzystał), możliwość podpięcia pod soft Sigmy (płatny, nie będę korzystał — używam Endomondo). BC1009 ma z kolei mniej funkcji, ale bardziej podoba mi się z wyglądu. Jest coś znaczącego jeszcze co różni te liczniki?

Napisano

Bierz 1009 :) mam ją rok i sprawuje się super :) chyba, że potrzebujesz tych niezbędnych funkcji typu: termometr ;)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

tak jak pisałem wcześniej

nie interesuje mnie ver. STS, dużo jest opinii negatywnych na temat jakości działania

dlatego interesują mnie jedynie ver. na kabelek

Napisano

Kluska - chyba pomyliles wersje STS z DTS... STS jest OK.

Kurde, chyba mam deja vu, jakbym to już komus pisal...

Napisano

Przeczytałem cały powyższy temat, bo mnie bardzo zaciekawił, bo też jestem na kupnie licznika rowerowego.

Z tego co wywnioskowałem to liczniki SIGMY są jednymi z lepszych liczników. Mam rację czy się mylę, jeśli się mylę proszę mnie poprawić :-).

Ja zastanawiam się nad kupnem SIGMA BC 1009.

Mam jednak pytanie wyczytałem w opisie, że można ten licznik podpiąć pod komputer. W jakim celu można go podpiąć pod komputer? Jakie dane można z niego ściągnąć na komputer?

Możecie mi to wyjaśnić???

Mam jeszcze drugą część pytania.

Oprócz licznika planuję używać smartfona z GPSem (HTC Widefire)aby przenieść przejechaną trasę na mapę w komputerze.

Powiedzcie mi czy są liczniki rowerowe z GPSem oraz czy warto je kupować w powyższym celu?

Czy lepiej używać np GPSu w HTC Widefire (na androidzie) wraz z jedną z polecanych aplikacji do śledzenia ścieżki?

Proszę doradźcie,

Napisano

Oprócz licznika planuję używać smartfona z GPSem (HTC Widefire)aby przenieść przejechaną trasę na mapę w komputerze.

Powiedzcie mi czy są liczniki rowerowe z GPSem oraz czy warto je kupować w powyższym celu?

Czy lepiej używać np GPSu w HTC Widefire (na androidzie) wraz z jedną z polecanych aplikacji do śledzenia ścieżki?

Są urządzenia które spełniają powyższe warunki, np Garmin seria Edge.

W przypadku Garminów można zastosować opcjonalnie fizyczny czujnik do pomiaru prędkości/kadencji.

Inne, tańsze urządenia z reguły tej opcji nie posiadają i pomiar bazuje tylko na podstawie danych z GPS/GLONAS.

Z tańszych alternatyw są takie urządzenia jak:

- igotU (opcja użycia czujnika pracy serca oraz kadencji)

- Holux Gr-245 lub GPSport 260 PRO,

- Atech Gps Speedometer GPS-008-A-P1

- QSTARZ SR-Q2100

...i inne.

Przeczytałem cały powyższy temat, bo mnie bardzo zaciekawił, bo też jestem na kupnie licznika rowerowego.

Z tego co wywnioskowałem to liczniki SIGMY są jednymi z lepszych liczników. Mam rację czy się mylę, jeśli się mylę proszę mnie poprawić :-).

Ja osobiście od bardzo wielu lat korzystam z liczników Trelock i cały ten czas pracują bezawaryjnie - polecam ;)

Napisano
Ja osobiście od bardzo wielu lat korzystam z liczników Trelock

a jak z dostępnością części, opaski, gniazda mocujące, czujniki.

bo sam licznik

na allegro dwie aukcje

w sklepach również ciężko dostępny

przy zakupie warto też sprawdzić w jakich temperaturach dany licznik pracuje

VDO od -15°C do +60°C

Treclock od +5°C do 50°C

oraz do najtańszych nie należą Trelock FC 845

Napisano

no tak jak pisałem, w Polsce bardzo małe wsparcie, ja nie mówię że liczniki te są złe, ale brak wsparcia, dyskwalifikuje je u mnie

na 99% zdecydowany jestem na Sigme 16.12

czy 16.12 ma odliczane do serwisu?

Napisano

no tak jak pisałem, w Polsce bardzo małe wsparcie, ja nie mówię że liczniki te są złe, ale brak wsparcia, dyskwalifikuje je u mnie...

Ja tam na wsparcie techniczne nie narzekam - jak mojej kobiełce skradziono rower,

i nie mogłem nigdzie zakupić podstawki z czujnikiem bo licznik został "w kieszeni", to napisałem do producenta.

Efekt - przysłano mi kompletny zestaw z licznikiem włącznie za friko - nie zażądano ani grosza.

Czasami wsparcie bezpośrednio u producenta jest dużo lepsze niż u polskich sprzedawców czy polskich serwisach.

Ale jak Ci pasuje Sigma, to nic tylko brać Sigmę ;)

Jak ja kupowałem liczniki, to Sigma "raczkowała" i do tej pory nie odpowiada mi jej... design.

Sigma jest bardziej popularna, bo od początku jest w miarę przystępna cenowo,

jak również posiada bogatą ofertę modeli - każdy znajdzie coś dla siebie.

Jednakże różnie bywało w przeszłości z jakością, działaniem i serwisem.

Myślę, że Sigma wyrosła już z większości "chorób wieku niemowlęcego" ;)

Napisano

Dorzucę coś od siebie.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem sigmy bc 1609 w wersji kabelkowej. W porównaniu do mojego poprzedniego profexa, którego kupiłem ponad 5lat temu za około 30zł jest duża przepaść w jakości. Jedynie co nie bardzo mi się podoba to to, iż ekran nie wyłącza się całkowicie tylko cały czas wyświetla godzinę. Zobaczymy jak się będzie sprawować w najbliższym czasie.

Jednak warto doinwestować np w taki bajer jak podświetlenie. Przydatne.

Napisano

Kup ten, który najbardziej przypadł Ci do gustu.

Jak pisałem wcześniej, złego słowa o Trelock nie mogę powiedzieć, wręcz przeciwnie - polecam ;)

Napisano
Efekt - przysłano mi kompletny zestaw z licznikiem włącznie za friko - nie zażądano ani grosza.

hmm, no to producent pokazał klasę, gdyby Trelock FC 845 był na kabelku, bym się zastanowił

wcześniej byłem nastawiony na model SIGMA BC 16.12, ale wezmę BC 1609, w sigmach przeraża mnie ich mocowanie (mocowanie gniazda, oraz mocowanie licznika w gnieździe, wyczytałem że nie jest najlepsze)

a jak wytrzymuje mocowanie w trelock?

@@dziobolek, jaki masz dokładnie licznik

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zawęziłem moje poszukiwania do:

http://www.ceneo.pl/1429119#tab=click

To jest moja złota 5 :-) może z tego grona wycieczcież to co warte jest polecenia oraz to czego nie warto kupować?

Taki Kellys jest w rowerze mojej siostry. Ogólnie działa, ale co mi się nie spodobało — b. łatwo, omyłkowo skasować dystans całkowity. W Sigmach jest to właściwie niemożliwe — trzeba wyciągnąć baterię. W tym Kellysie dłuższe przytrzymanie przycisku na wybranej wartości powoduje jej zresetowanie, dotyczy to także wspomnianego dystansu całkowitego.

I druga powiązana kwestia — w Sigmie po włożeniu baterii masz możliwość ustawienia dystansu całkowitego, tu takiej opcji brak. Więc jeśli skasujesz dystans całkowity, ponowne naliczanie zawsze zaczyna się od zera.

Osobiście kupiłem jakiś miesiąc temu przewodową Sigmę 1009 za ok. 55 zł z przesyłką i na moje potrzeby jest wystarczająca.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...