Skocz do zawartości

[Rama] Jak doczyścić? - świeży asfalt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakiś czas temu korzystając z ostatnich ciepłych wybrałem się na rower i niestety trafiłem na drogowców, którzy kładli świeży asfalt. Niestety nie mogłem ich w żaden sposób ominąć i teraz została mi po nich pamiątka. Pod ramą mam pełno "kropek" smoły(?) i nie mam pojęcia czym to wyczyścić, tak żeby rower na tym nie ucierpiał. Zna ktoś z was jakiś sposób na to?

Napisano

Swego czasu miałem taki specjalny specyfik i używałem do samochodu więc na ramie roweru też nie powinno się nic dziać, nie pamiętam jak się nazywał.

Napisano

Benzyną ekstrakcyjną czyscilem progi auta i nie było problemu także wydaje się ze to najprostsze i chyba najtańsze rozwiązanie;]

Napisano

Albo zwykła bezołowiowa z dystrybutora na CPN.Najlepszy srodek do usuwania asfaltu z karoserii moich samochodów.

Swego czasu miałem taki specjalny specyfik i używałem do samochodu więc na ramie roweru też nie powinno się nic dziać, nie pamiętam jak się nazywał.

A tutaj to już mistrzostwo świata.SPECJALNY SPECYFIK ale nie pamiętam ...
  • Mod Team
Napisano

Moja babcia jak wracałem do domu w ciuchach uwalanych smoła to smarowała te plamy masłem lub smalcem. I smoła schodziła. Tłuszcz rozpuszcza smołę. Można spróbować posmarować i zostawić na noc, rano smoła powinna zejść po przetarciu szmatką.

Uwaga na psy domowe co by nie wylizały tłuszczu razem ze smołą.

• Mod Team
Napisano

Miałem podobną przygodę. Większosć smoły, a było jej sporo, mimo że przejechałem tylko kilka metrów po niej, zeszło wilgotną sznatką. Sporo jednak zostało i benzyna nie dawała rady. Smoła jest za gęsta. Z czasem jednak pozbyłem się tego swiństwa z roweru, po prostu zwykłe skrobanie delikatnie paznokciem załatwia sprawę :). Zaraz po ubabraniu roweru smołą próbowałem coś na szybko poradzić, bo miałem szmatkę przy sobie, przy okazji ufajdałem rękawiczki i one poszły w kosz. Niestety, ale jak smoła wniknie w materiał to kaplica.

Napisano

michuuu dobrze prawi :) podkradnij z lodówki troszkę masła na ściereczkę/gąbkę i pocieraj ramę. Najlepiej robić takie rzeczy w pokojowej temp. bo przy obecnych mrozach może być kiepsko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...