Skocz do zawartości

[klamki, hamulce] Szosowe klamki + v-brake / mini v-brake

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar do mojego mieszczucha (stalowy sztywniak) wrzucić baranka, a co za tym idzie zmienić klamki na szosowe. Tylko, że czytałem, że mają one inny ciąg linki i podobno dość słabo to współpracują z v-kami. Chociaż niektórzy uważają, że to jakoś działa.

Są klamki szosowe do V, ale one są u nas nie do dostania (chodzi o tektro aero rl-520 Tektro Aero RL-520 V-brake Road Brake Levers - TK-RL520 )

Za to dostępne są tektro rl-340 (http://allegro.pl/no...2850561387.html). Tylko, że nie ma żadnej informacji, czy miałyby współpracować z v-kami. Zatem pytanie - czy na pewno nie da rady żeby to działało? Klamki szosowe + V?

Jeśli nie, to znalazłem coś takiego jak mini v-brake. Chodzi o tektro mini (http://allegro.pl/v-...2841482032.html). Podobno mają one taki ciąg linki jak szosowe. Tylko czy na 100% by to działało? Z kasą u mnie cienko, więc wolałbym kupić coś co będzie współpracować.

Proszę o niezamykanie tematu, bo nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji. Gdybym taką znalazł na pewno nie byłoby tego tematu.

Pozdrawiam.

Niestety masz racje. przekonałem sie o tym na własnej skòrze. Klamki szosowe nie dzialaja z v-kami. U mnie mimo bardzo blisko ustawionych klockow nie bylem w stanie zatrzymac sie z predkosci 10km/h. Ile masz kasy na ten... zestaw? Moze taniej wyjda Ci stare klamki szosowe i uzywane hamulce. Chyba ze masz wiecej kasy to widzialem kiedys na aalegro za chyba 180zl klamki do przelaju z mozliwoscia montowania v-ek.

180 zł za klamki do mieszczucha na pewno nie dam. Ogólnie to im mniej tym lepiej, bo i cały napęd muszę w nim wymienić bo już zajechany do granic możliwości.

Niby te klamki tektro to koszt 7 dych.

Mini v brake (tektro), które podobno działają normalnie z klamkami szosowymi to koszt następne 7 dych za komplet.

Gdyby mi się udało kupić taniej jakieś sensowne klamki to zestaw wyniósłby mnie <140zł. Przeboleję to. Najwyżej coś się opóźni.

Także dzięki wielkie kolego za informacje. Już wiem, że czekają mnie troszkę większe wydatki ;)

Gdyby ktoś używał tych tektro mini z klamkami szosowymi to prosiłbym o info czy to na pewno działa jak należy :)

Ja kupilem taki zestaw.

Uzywane EXAGE motion za 30zl z przylka

komplet hampli szosowych mach 3 za 25zl

w widelcu sztywnym powinienes miec ta.. dziure na mocowanie hamulca a w przypadku ramy ja odwazylem sie ja przewiercic tylko tyle ze przy ramie zrobielm uszczelki z detki aby przy srubie nie wciekala mi do ramy woda... Jak bedziesz chcial zdjecia to w weekend/w przyszlym tyg moge Ci wyslac

Dzięki za podsunięcie pomysłu. W sumie to taki zestawik ma sens (nawet przy nowych klamkach tektro). W stówce dałoby radę się zmieścić.

Dziury owszem są, tylko jest inny problem - nie wiem czy ramiona nie będą za krótkie. Te dziury są dość daleko od obręczy. Jutro zmierzę, porównam z wymiarami podawanymi na aukcjach i najwyżej poszukam czegoś z dłuższymi ramionami.

Tylko jak z mocowaniem błotnika? Nie miałeś problemów? (o ile używasz). Bo ma być to w mieszczuchu, a wiadomo - od jesieni do wiosny założone mam pełne, dość szerokie błotniki. Chociaż jakby się uprzeć to da radę coś tam podpiłować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...