karpik75 Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 Chciałem poinformować, że stałem się pełnoprawnym członkiem Cube Exclusive Club. Jak tylko pogoda się poprawi wstawię zdjątka mojego Reactiona Race 2012
karpik75 Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 kadargo, tak jak mówiłeś... cudeńko jedyne czego mi brakuje do szczęścia pogoda
kadargo Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie ma złej pogody na rower, jest tylko źle ubrany rowerzysta.
karpik75 Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 co prawda to prawda, zapamiętam i zastosuję
Pawe322Krzy380a324ski Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam takie małe pytanko. Czy Cube Acid bardzo ucierpi jak zeskoczę z krawężnika na asfalt, czy szybko przejadę przez leżącego policjanta albo zeskoczę z takiej małej miedzy jadąc dość szybko?
karbeti Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Tak, roztrzaska się totalnie. Rama połamie się w wielu miejscach, obręcze do wymiany a ty po skoku z krawężnika na jezdnię skończysz na intensywnej terapii. A po przejechaniu "leżącego policjanta" to już całkiem kicha i chyba żaden rower tej marki tego nie wytrzyma.
Pawe322Krzy380a324ski Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 A tak bez ironii - szczerze mówiąc nie wiem na ile mogę sobie pozwolić na tym rowerku - nie chce go zabić po 2ch miesiącach jazdy. CO do tego policjanta, chodziło mi raczej o wybicie się na nim i lekki przelot.
Mychu Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 GIZU, mogę zapytać jaki masz typ kierownicy (Flat czy Rizer) i jaką masz długość mostka u siebie? Planuję właśnie zakup mostka i kiery Ritchey WCS w konfiguracji mostek 120 + kiera Rizer. Waham się jeszcze nad mostkiem 110-ką ale przy moich 182 cm i ramie 18" to raczej 120. Teraz śmigam na 120-ce ale jakimś noname z mojego starego Gianta.
GIZIU Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Mychu, mam kierownicę flat o długośći 600mm, mostek ma 100mm. Mam 183cm i rama 20"
Basiq Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Równie dobrze możesz się sugerować się tym co ma w swoim sprzęcie GIZIU, jak również tym jak i tym jaki wpływ ma zorza polarna na życie seksualne pingwinów... bo wasze rowery nijak się do siebie nie mają
Mychu Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Dziękuję Ci Basiq za fachową radę. Problem w tym, że nic mi ona nie dała więc pozwolisz ,że ją zignoruję :] Życzę miłego dnia.
Basiq Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Powinna dać bardzo wiele, problem w tym, że nie potrafisz nic z niej wynieść... masz za mały rower z wycieczkową geometrią - jak się ma to niego sugerowanie tym co jest w rowerze dobrze dobranym rozmiarowo ze sportową geometrią ?
Mychu Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 A po czym wnosisz, że jest źle dobrany? Dobierając wielkość ramy sugerowałem się MOJĄ wygodą. Widać, trzeba było zapytać wszechwiedzącego Basiq'a... Widzę, że masz jakiś problem bo nie jestem pierwszą osobą, którą bezpodstawnie atakujesz. Do tego zabierasz zdanie w temacie, o który nikt się Ciebie nie pytał tworząc sobie jakieś dziwne teorie. Nic Ci do mojej geometrii ani do tego czy sobie kupię mostek 90 czy 130. Lecz swoje frustracje w innym miejscu. Dla mnie EOT
kadargo Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Ale Basiq ma rację. Te rowery mają się nijak do siebie. Równie dobrze możesz porównywać mój rower i nic Ci to nie da.
GIZIU Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Panowie wyluzujcie. Też się zgadzam że rowery zupełnie inne ale skoro kolega potrzebował tych informacji to mu je podałem
Mychu Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Ale czy ja się pytałem o porównanie rowerów lub geometrii ram? Nie mam zamiaru porównywać mojego Analoga do Reactiona kolegi GIZIU. Chciałem wiedzieć jakiej długości jest w nim mostek. Ot wszystko. Nie rozumiem po co są od razu ataki, że mam źle dobrany rower, że ma "wycieczkową" geometrię itp. Z tego powodu mam zaprzestać w doborze odpowiedniej długości mostka? Nic tylko se strzelić w łeb. Zastanawiam się nad sensem takiego podejścia i odechciewa mi się cokolwiek tu pisać...
Basiq Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Piszesz EOTa wcześniej zadajesz pytanie... dlaczego źle dobrany ? Z dwóch powodów - jeśli masz krótką nogę i 18" jest OK w kroczu no nie wyobrażam sobie jaką masz pozycję na tej geometrii (krótka górna rura - i nie pomoże wtedy nawet 130mm mostek); jeśli masz normalną budowę ciała to rower będzie za mały w każdym miejscu i MOŻE pomoże 130mm ale tylko przy płaskiej kierownicy i mostku na minus (biada temu kto będzie dosiadać takiego twora - myślę tutaj o połączeniu tej geometrii i tak długiego mostka); jeśli natomiast masz długą nogę to fakt góra będzie OK, ale 18" to stanowczo za mało. I jak widać powyżej nie jestem odosobniony w takich sądach... Jedyne co widać, to to, że jesteś paranoikiem. Czy ja Ciebie atakuje ? Nie - zwracam uwagę, że jakiekolwiek sugerowanie się innym rowerem w doborze własnych rurek to nieporozumienie zwłaszcza, że GIZIU ma rower o charakterystyce sportowej przy podobnym wzroście o rozmiar większy... więc jaka w tym logika ? Jeśli natomiast nie masz ochoty aby ktokolwiek wrzucał swoje dwa grosze w Twoje pytania pisz wiadomości na PW a nie forum publicznym. PS. Patrząc na wypowiedzi, jedyną sfrustrowaną osobą w tej części wątku jesteś Ty...
carusec Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Panowie, dla zmiany atmosfery. Jeżdżę na Cube Acid od 2 lat, zrobiłem na nim 18 000 km, jedyne co przy nim musiałem zrobić to wymienić łańcuch, kasetę i korbę. Na 18 000 km, każdemu tego życzę, koszt 303 zł. W tym czasie żadnego serwisu, raz tylko musiałem ustawić przednią przerzutkę, co zrobiłem sam na podstawie instrukcji w internecie. Ważę 85 kg, wzrost 170 cm, rama 16". Rower jest bardzo zwrotny, błyskawicznie reaguje, świetnie się na nim jedzie. W większości jeżdżę w terenie 70%, na sosie 30%. Zjazdy z wysokich krawężników czy przejazdy przez leżących policjantów, nie mają żadnego wpływu na jego wytrzymałość. Jedyne nowości i zmiany jakie wprowadziłem to: nowości - błotniki, koszyk do bidonu, rogi, licznik zmiany - łańcuch z CN-HG53 na CN-HG93, poprzedni potrafił rdzewieć, pedały z aluminiowych na SPD Wg mnie rower CUBE Acid jest naprawdę udanym rozwiązaniem z wystarczającym osprzętem nawet dla bardzo wymagających bikerów, kiedyś myślałem o zmianie osprzętu z Deore na XTR, teraz z perspektywy 2 lat uważam, że to bez sensu. Pozdrawiam wszystkich maniaków CUBE Ps. dzień bez roweru uważam za stracony, bez względu na pogodę (chyba, że powyżej -18C, nie idzie jechać ze względu na tylną piastę a właściwie jej smar)
karbeti Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Swój rower również posiadam od dwóch lat ale do twojego przebiegu sporo mi brakuje. Ale pocieszające że jeszcze trochę kilometrów powinien wytrzymać. Teraz masz 18tys? czy przy tym przebiegu wymieniałeś łańcuch, kasetę i korbę. Nie wiem czemu ale nie mogę otworzyć twojego zdjęcia.
carusec Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Swój rower również posiadam od dwóch lat ale do twojego przebiegu sporo mi brakuje. Ale pocieszające że jeszcze trochę kilometrów powinien wytrzymać. Teraz masz 18tys? czy przy tym przebiegu wymieniałeś łańcuch, kasetę i korbę. Nie wiem czemu ale nie mogę otworzyć twojego zdjęcia. Tak teraz mam dokładnie 18 355 km, wymieniałem przy przebiegu ok 18 100 km. Wszystko, kasetę i korbę również Z reguły używam wszystkich przełożeń i wszystkie zęby wyglądały już jak zęby rekina. łańcuch już zaczął przeskakiwać, nie szło normalnie jechać. Zdjęcie załączyłem jako dodatkowy plik, nie wiem dlaczego nie chce się otworzyć, spróbuję teraz inaczej. Uploaded with ImageShack.us
karbeti Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 A jak tam strokery? nie wymieniałeś przy tym przebiegu klocków?
carusec Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 A jak tam strokery? nie wymieniałeś przy tym przebiegu klocków? Nie, nic więcej nie wymieniałem (poza licznikiem km), wytrzymał ok 7 000 km Klocki piszczą przy hamowaniu ale są skuteczne, dźwięk jest jak od autobusu, nie ma siły każdy słyszy i jest bezpiecznie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.