Skocz do zawartości

Cube Exclusive Club

jarus220

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

W sumie to jeszcze nie zdążyłem się przywitać bo zarejestrowałem się całkiem niedawno - więc witajcie :)

Już dawno temu podobały mi się rowery cube, można powiedzieć, że taka miłość od pierwszego wejżenia (ciężko mi nadal znaleźć rowery ładniejsze od Cubków).

W lecie dorobiłem się pierwszego, Acid 2011

58b013f719727fcbgen.jpg

naprawdę fajny rower, ale trochę za mało na moje potrzeby, zapragnąłem fulla, chciałem all-mountain, cos do XC/lekkiego enduro, wybór był jasny, seria AMS.

Dość okazyjnie udało się zanabyć AMS 130 Team 2011:

5a03618522c610f5gen.jpg

Coż mogę powiedzieć, świetny rower, pasuje mi w 100%, no i wygląda poprostu świetnie, każdy zakochany wie o co chodzi ;)

A i tu w dniu sprzedaży Acida pamiątkowe historyczne zdjęcie, łezka się w oku kręci na wspomnienie takiej zacnej kolekcji:

75a5bef13e4a6c2cgen.jpg

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy dwóch kółek!

Rower power!

Napisano

Witam Klubowiczów. Od Czerwca 2010 jestem posiadaczem Kubusia AMS Pro Elixir :) Co prawda zawiodłem się zaraz po kupnie (od nowości Fox RP23 gubił olej przy reg. tłumienia i ProPedal) Rower zamawiałem w DE, na uszkodzonym damperze przejechałem wyprawę Trans Alp, po czym w ramach gwar zrobili mi go w Foxie w Warszawie, z czego jestem zadowolony :D

Rowerek świetnie się sprawuje, w miarę możliwości chcę go teraz odchudzać...

Bardzo mi podeszła ta marka, teraz mojej girl spodobał się model Attention white 'n' blue :P

A poźniej zmiana ramy na Cube Stereo Carbon :teehee:

Oto moja maszynka d43e25263cf78e6am.jpg

Napisano

Niestety, z bólem serca opuszczam ten zacny klub wspaniałej marki Cube. Dziś pozbyłem się mojego wysłużonego Cube Acid i przesiadłem się na Treka 8500.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano
Cube Stereo Carbon

Też mi ostatnio chodzi po głowie ten Cube :D Jest śliczny.Ładny ten twój AMS, napisz jak Ci się sprawuje to zawieszenie z platformą.

Napisano
Ładny ten twój AMS, napisz jak Ci się sprawuje to zawieszenie z platformą.

Thx :) Dziś kubusia rozkręciłem prawie całego do ważenia części :teehee: Wydaje mi się, że zawieszenie pracuje ok, wybiera fajnie dziury, na właczonym ProPedal podczas jazdy szosą nie buja, może milimetrowe ugiecia... generalnie nie mam mu nic do zarzucenia.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam,

Również jestem szczęśliwym posiadaczem roweru Cube, model Ltd Pro na rok 2011. I tak wchodząc w lekki offtot... Chętnie wymienię się ramionami mechanizmu korbowego z użytkownikiem jasnej (white metal grey) wersji kolorystycznej, a oto efekt, jaki możecie dzięki tej wymianie uzyskać:

changeaz.png

Oczywiście ramiona mojej korby są w stanie idealnym ;).

Pozdrawiam wszystkich ujeżdżających produkty Cube.

Napisano

Witam

A oto mój nowy Kubuś Acid 2012

d711f697995ede33m.jpg

Ogolnie to miałem przerwę z rowerami około 10 lat . Zastanawialem się nad Cube Natur Pro ale wybrałem HT bo rower ma mi służyć jako uzupełnienie treningów pływackich i chcialem troche poszaleć w terenie.

Jako amator wypowiem się jakie są moje pierwsze odczucia :

1. Cieszę się że nie kupilem LTD bo uważam że na moje potrzeby ACID w 100 % wystarczy przynajmniej na poczatek zreszta tak sprawdzałem modele na 2012 i podstawowy LTD ma tylko lepsze piasty i hamulce.

2. Jeszcze nie wiem jakie zalety ma amor RS Recon Silver TK powietrzny więc mam zamiar go jakoś w terenie wykorzystać - czy sam moge go sobie ustawic bo jakoś tak to rozumiem ze powietrzne mozna ustawić ?

3. naczytalem sie na forum że hamulce shimano br-446 to są jakies podstawowe - napiszę tak nie wyobrażam sobie jazdy na lepszych bo chyba bym się zabił na tych hamulcach koło przednie staje w miejscu wiec problem mam z glowy bo juz planowalem ich wymiane

4. nie za bardzo wiem co to za oznaczenie piast RM-66 i czy jest sens na razie sobie tym głowe zawracać

5.Pozycja na Acid jest dla mnie w 100 % turystyczna poprzedni góral jaki mialem GSR-100 który ma z 17 lat to całkiem inna bajka. Tak chcialem tak mam nie wiem jak na dłuższych odległościach bedzie ale na razie jest ok

6. Siodełko fabryczne jak na moje potrzeby to chyba najwieksza pomyłka. Tyłek boli niemiłosiernie . To jest piwerwsza rzecz którą wymieniam. Co polecacie bo przeczytalem o siodełku Acent Derry że jest ok

7. Następna rzeczą do wymiany sa grippy na bardziej miekkie oraz zastanawiam się czy smart samy nie zamienić z 2.25 na 2.0

8. No i chyba to tyle. Ogolnie mam banana na twarzy bo koszty roweru a samochodu i cześci to rower jest poprostu bajką i chyba mozno się napalilem na ten sezon . Mam tez pytanie czy w takich zawodach XC mogą na takim rowerze startowac kompletni amatorzy do sprawdzenie po prostu swojej kondycji a moze złapię bakcyla ?

Maciej

• Mod Team
Napisano
czy sam moge go sobie ustawic bo jakoś tak to rozumiem ze powietrzne mozna ustawić

Tak,ale musisz zakupić odpowiednią pompkę do amortyzatorów. Zwykła pompka tego nie zrobisz.

nie za bardzo wiem co to za oznaczenie piast RM-66 i czy jest sens na razie sobie tym głowe zawracać

To podstawowe piasty Shimano- kiepskie uszczelnienie, nie najwyższa trwałość. Jeśli nie masz presji związanej z wyścigami, ciężkim terenem, dużą ilością błota lub tez nie musisz mieć napisu XTR to nie zawracaj sobie tym głowy ( na razie).

Siodełko fabryczne jak na moje potrzeby to chyba najwieksza pomyłka. Tyłek boli niemiłosiernie

Jeśli długo nie jeździłeś i nie masz spodenek z dobrą wkładką, tyłek będzie Cię bolał na każdym siodełku. Zanim wymienisz sprawdź ,czy siodełko jest prawidłowo ustawione ( musi być równolegle do podłoża- przyda się poziomica) i kup spodenki z dobra wkładką.

Następna rzeczą do wymiany sa grippy na bardziej miekkie oraz zastanawiam się czy smart samy nie zamienić z 2.25 na 2.0

Zmiana gripów na bardziej miękkie nie musi przynieść pozytywnych efektów. Jesli koniecznie chcesz zmienić to pomyśl o gripach Ritchey'a

http://www.bike-center.pl/index.php?p4051,ritchey-wcs-ergo-locking-true-grips-chwyty

W kwestii opon- jeśli nie jeździsz w trudnym terenie - to tak.

Mam tez pytanie czy w takich zawodach XC mogą na takim rowerze startowac kompletni amatorzy do sprawdzenie po prostu swojej kondycji

Jak najbardziej- ważne chęci i kask na głowie.

Napisano

maxx78t dla mnie rowniez nie odpowiadały fabryczne gripy i po kilku miesiacach wymianiłem na Chwyty Author Griplock ASL 120mm

Link:

http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Chwyty-Author-Griplock-ASL-120mm/1058

Niema co ich porownywac z fabrycznymi, niebo a ziemia jeżeli chodzi o komfort-przynajmniej jak dlamnie lepszych nie mialem ;)

Siodełko roznież wymieniłem na bardziej komfortowe, ale nie znam sie na siodełkach i w sklepie jeździłem raz na takim raz na takim i kupiłem również jakieś "escape" tamto było jak na poczatek zbyt waskie i twarde ale teraz jak zrobilem te 4tys. km to nie wiem czy nie chciałbym jakiegos bardziej sportowego siodełka pozdrawiam. :)

Napisano

durnykocie ??? ;) dzieki za odpowiedzi . bardzo mi się Cuby podobają i następny tez będzie Cube ale najpierw wszystkiego sie naucze na tym.

Oglądalem sobie dokladnie amor i jest tam nawet opis jakie ciśnienie powinno sie zapodać do jakiej wagi - pewnie przy pierwszym przegladzie gwarancyjnym to zrobie. Mam tez pytanie może banalne ale to mój pierwszy amor do czego służy przełocznik przy mocowaniu amora - narysowany jest tam zajączek i żółw - jedyna roznicę jaką zauważyłem do amor bardziej dyszy a po przestawieniu wcale czy tak powinno być i do czego to służy

Druga sprwa czy możliwe aby w nowym rowerze były scentrowane kola ? Tzn mam takie wrażenie że jak kręce tylnim kołem to tak jakby może to tylko opona delikatnie " ruszała " sie na prawo i lewo jak sie mocno rozkręci koło oraz słychac takie dziwne cykanie co 1 sekundei nie chodzi mi otakie cykani normalne tylko jest takie drugie glośniejsze

• Mod Team
Napisano
narysowany jest tam zajączek i żółw

Ten przełącznik ( lub pokrętło) to regulacja tłumienia odbicia- w praktyce oznacza to zmianę szybkości powrotu amortyzatora po ugięciu do pozycji wyjściowej. Ustawienie w skrajnej pozycji " na zajączka" będzie powodowało bardzo szybki powrót amorka - takie ustawienie może powodować podskakiwanie przodu roweru ( oczywiście w określonych warunkach), z kolei " na żółwika" amortyzator będzie wracał bardzo wolno, co przy szybkim pokonywaniu nierówności może spowodować ,że amorek nie będzie nadążał z tłumieniem następnej nierówność. Znalezienie właściwego ustawienia jest możliwa tylko w terenie.

Zresztą w warunkach domowych możesz zobaczyć zmiane w pracy amorka na poszczególnych ustawieniach tłumienia.

amor bardziej dyszy a po przestawieniu wcale

Tak ma być- takie odgłosy wydaje tłumik , w zasadzie olej przepływający przez tłumik. Z drugiej strony,jakby Ciebie ktoś cały czas uginał to tez byś dyszał.

jakie ciśnienie powinno sie zapodać do jakiej wagi

Traktuj te wartości jako wyjściowe. Jeśli będziesz korygował ciśnienie w serwisie , poproś ,aby ustawili ci amorek na ok. 17% SAGu( ugięcie wstępne amortyzatora)

Druga sprwa czy możliwe aby w nowym rowerze były scentrowane kola

Możliwe, aczkolwiek może to być wada opony lub jej nieprawidłowe ułożenie na obręczy.

Napisano

bardzo dziekuje za info

tak jak napisałeś ustawiłem sobie siedzisko nawet z poziomica i jest o wiele lepiej za bardzo mialem siodełko uniesione do gory i mnie piło - podstawowa informacja a pomocna dzieki

adam speed jakie miałeś ori siodełko ? a na co teraz wymieniłeś ?

Napisano

Miałem Scape Active 63 a teraz mam takie cus:

89f3dbd22aa703d6m.jpg

90fc48c28fe4827bm.jpg

Modelu niestety nie znam wisiało w sklepie na scianie a jak znaleźć jakas informacje na siodełku jaki to model nie wiem :/ oglądałem je z kazdej strony i nic nie znalazłem. Mogę jeszcze do wad poprzedniego siodełka dodać,ze było jakies strasznie płaskie i spadałem z siodełka :/ Siodełko odrazu przy zakupie wymieniłem. Fakt,że trzeba sie troszke przyzwyczaic chyba,ze posiada sie jakies takie siodełko hmmm do jazdy turystycznej? Na aktualnym siodełku jestem w stanie teraz zrobic jednego dnia ok 150km 70% teren bez wiekszych przeszkód.

A co do chwytów to mysle,ze jakiej firmy bys nie kupił to wazne aby były z "gąbki" z moich obserwacji każdy "droższy" rower takie posiada jeżdże bez rekawiczek i jak wczesniej mialem odciski tak teraz juz nie mam

Napisano

Heh pomyślełem czas na jakis koszyk do bidonu i zamówiłem

http://allegro.pl/koszyk-specialized-rib-cage-s-works-carbon-i2062257312.html

Oczywiscie troszke taniej jak na tej akcji, myśle,ze kolorystycznie bedzie jako tako teraz pytanie czy taki bidon bedzie pasowac do całosci? Troszke ta czerwień mnie niepokoi ale mozebedzie ok i niepotrzebnie sie tu zastanawiam czy zamawiac?

http://www.centrumrowerowe.pl/Cube-bidon-Team-500ml-czarno-czerwony/016387/Product.aspx

Rower Cube i chciałem kupic cos od cube :P na stronie producenta jest rowniez szaro biały-lepiej by pasował ale pojemnosc 750 chyba niebedzie mi potrzebna :/

Napisano

Widzialem,ze jest on na allegro i jest to ten sam sprzedawca :P ten na allegro niby unikat itd...ale z tego co widze chyba niczym sie nie rozni? Wyslalem wiadomosc do sprzedajacego czy sa to takie same bidony jednak nie odpisuje juz od dluzszego czasu wiec pewnie sa takie same,wiec zainwestuje w ten za 15zl-drogi nie jest wiec zawsze mozna wymienic na inny ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...