palik Napisano 23 Listopada 2011 Napisano 23 Listopada 2011 Cześć W sumie to jeszcze nie zdążyłem się przywitać bo zarejestrowałem się całkiem niedawno - więc witajcie Już dawno temu podobały mi się rowery cube, można powiedzieć, że taka miłość od pierwszego wejżenia (ciężko mi nadal znaleźć rowery ładniejsze od Cubków). W lecie dorobiłem się pierwszego, Acid 2011 naprawdę fajny rower, ale trochę za mało na moje potrzeby, zapragnąłem fulla, chciałem all-mountain, cos do XC/lekkiego enduro, wybór był jasny, seria AMS. Dość okazyjnie udało się zanabyć AMS 130 Team 2011: Coż mogę powiedzieć, świetny rower, pasuje mi w 100%, no i wygląda poprostu świetnie, każdy zakochany wie o co chodzi A i tu w dniu sprzedaży Acida pamiątkowe historyczne zdjęcie, łezka się w oku kręci na wspomnienie takiej zacnej kolekcji: Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy dwóch kółek! Rower power!
tomassekk Napisano 24 Listopada 2011 Napisano 24 Listopada 2011 Witam Klubowiczów. Od Czerwca 2010 jestem posiadaczem Kubusia AMS Pro Elixir Co prawda zawiodłem się zaraz po kupnie (od nowości Fox RP23 gubił olej przy reg. tłumienia i ProPedal) Rower zamawiałem w DE, na uszkodzonym damperze przejechałem wyprawę Trans Alp, po czym w ramach gwar zrobili mi go w Foxie w Warszawie, z czego jestem zadowolony Rowerek świetnie się sprawuje, w miarę możliwości chcę go teraz odchudzać... Bardzo mi podeszła ta marka, teraz mojej girl spodobał się model Attention white 'n' blue A poźniej zmiana ramy na Cube Stereo Carbon Oto moja maszynka
EpicPoznan Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 jak z gwarancją w cube? ma ktoś doświadczenia pozytywne/negatywne?
supergdynia Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 jA W skiteamie wydałem 3000 i mam 10%
Rocky Napisano 30 Listopada 2011 Napisano 30 Listopada 2011 Niestety, z bólem serca opuszczam ten zacny klub wspaniałej marki Cube. Dziś pozbyłem się mojego wysłużonego Cube Acid i przesiadłem się na Treka 8500. Pozdrawiam
Mod Team Pixon Napisano 30 Listopada 2011 Mod Team Napisano 30 Listopada 2011 Cube Stereo Carbon Też mi ostatnio chodzi po głowie ten Cube Jest śliczny.Ładny ten twój AMS, napisz jak Ci się sprawuje to zawieszenie z platformą.
tomassekk Napisano 1 Grudnia 2011 Napisano 1 Grudnia 2011 Ładny ten twój AMS, napisz jak Ci się sprawuje to zawieszenie z platformą. Thx Dziś kubusia rozkręciłem prawie całego do ważenia części Wydaje mi się, że zawieszenie pracuje ok, wybiera fajnie dziury, na właczonym ProPedal podczas jazdy szosą nie buja, może milimetrowe ugiecia... generalnie nie mam mu nic do zarzucenia.
kadargo Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Nasz klub w sumie ma jeszcze jednego członka.
tomassekk Napisano 16 Grudnia 2011 Napisano 16 Grudnia 2011 Też mi ostatnio chodzi po głowie ten Cube Pixon specjalnie zamówiłem sobie archiwalny numer bB, bo jest w nim recenzja tego Stereo HPC zeskanuję Ci i wyśle na mail jak chcesz.
Mod Team Pixon Napisano 17 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 17 Grudnia 2011 Poproszę luksom88@gmail.com
bigstuff Napisano 18 Stycznia 2012 Napisano 18 Stycznia 2012 Witam, Również jestem szczęśliwym posiadaczem roweru Cube, model Ltd Pro na rok 2011. I tak wchodząc w lekki offtot... Chętnie wymienię się ramionami mechanizmu korbowego z użytkownikiem jasnej (white metal grey) wersji kolorystycznej, a oto efekt, jaki możecie dzięki tej wymianie uzyskać: Oczywiście ramiona mojej korby są w stanie idealnym . Pozdrawiam wszystkich ujeżdżających produkty Cube.
tomassekk Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Tak obecnie prezentuje się Cubuś Zamiast tego siodła SLR (w wersji dla Cub'a) zastanawiam sie na zaożeniem czarnego SLR'a Carbon fibre, które lezy i się marnuje.
Adamspeed Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 To i ja dołaczam sie do klubu Cube z moim Cube Sl Cross Pro Załączam kilka fotek:
maxx78 Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Witam A oto mój nowy Kubuś Acid 2012 Ogolnie to miałem przerwę z rowerami około 10 lat . Zastanawialem się nad Cube Natur Pro ale wybrałem HT bo rower ma mi służyć jako uzupełnienie treningów pływackich i chcialem troche poszaleć w terenie. Jako amator wypowiem się jakie są moje pierwsze odczucia : 1. Cieszę się że nie kupilem LTD bo uważam że na moje potrzeby ACID w 100 % wystarczy przynajmniej na poczatek zreszta tak sprawdzałem modele na 2012 i podstawowy LTD ma tylko lepsze piasty i hamulce. 2. Jeszcze nie wiem jakie zalety ma amor RS Recon Silver TK powietrzny więc mam zamiar go jakoś w terenie wykorzystać - czy sam moge go sobie ustawic bo jakoś tak to rozumiem ze powietrzne mozna ustawić ? 3. naczytalem sie na forum że hamulce shimano br-446 to są jakies podstawowe - napiszę tak nie wyobrażam sobie jazdy na lepszych bo chyba bym się zabił na tych hamulcach koło przednie staje w miejscu wiec problem mam z glowy bo juz planowalem ich wymiane 4. nie za bardzo wiem co to za oznaczenie piast RM-66 i czy jest sens na razie sobie tym głowe zawracać 5.Pozycja na Acid jest dla mnie w 100 % turystyczna poprzedni góral jaki mialem GSR-100 który ma z 17 lat to całkiem inna bajka. Tak chcialem tak mam nie wiem jak na dłuższych odległościach bedzie ale na razie jest ok 6. Siodełko fabryczne jak na moje potrzeby to chyba najwieksza pomyłka. Tyłek boli niemiłosiernie . To jest piwerwsza rzecz którą wymieniam. Co polecacie bo przeczytalem o siodełku Acent Derry że jest ok 7. Następna rzeczą do wymiany sa grippy na bardziej miekkie oraz zastanawiam się czy smart samy nie zamienić z 2.25 na 2.0 8. No i chyba to tyle. Ogolnie mam banana na twarzy bo koszty roweru a samochodu i cześci to rower jest poprostu bajką i chyba mozno się napalilem na ten sezon . Mam tez pytanie czy w takich zawodach XC mogą na takim rowerze startowac kompletni amatorzy do sprawdzenie po prostu swojej kondycji a moze złapię bakcyla ? Maciej
Mod Team durnykot Napisano 22 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2012 czy sam moge go sobie ustawic bo jakoś tak to rozumiem ze powietrzne mozna ustawić Tak,ale musisz zakupić odpowiednią pompkę do amortyzatorów. Zwykła pompka tego nie zrobisz. nie za bardzo wiem co to za oznaczenie piast RM-66 i czy jest sens na razie sobie tym głowe zawracać To podstawowe piasty Shimano- kiepskie uszczelnienie, nie najwyższa trwałość. Jeśli nie masz presji związanej z wyścigami, ciężkim terenem, dużą ilością błota lub tez nie musisz mieć napisu XTR to nie zawracaj sobie tym głowy ( na razie). Siodełko fabryczne jak na moje potrzeby to chyba najwieksza pomyłka. Tyłek boli niemiłosiernie Jeśli długo nie jeździłeś i nie masz spodenek z dobrą wkładką, tyłek będzie Cię bolał na każdym siodełku. Zanim wymienisz sprawdź ,czy siodełko jest prawidłowo ustawione ( musi być równolegle do podłoża- przyda się poziomica) i kup spodenki z dobra wkładką. Następna rzeczą do wymiany sa grippy na bardziej miekkie oraz zastanawiam się czy smart samy nie zamienić z 2.25 na 2.0 Zmiana gripów na bardziej miękkie nie musi przynieść pozytywnych efektów. Jesli koniecznie chcesz zmienić to pomyśl o gripach Ritchey'a http://www.bike-center.pl/index.php?p4051,ritchey-wcs-ergo-locking-true-grips-chwyty W kwestii opon- jeśli nie jeździsz w trudnym terenie - to tak. Mam tez pytanie czy w takich zawodach XC mogą na takim rowerze startowac kompletni amatorzy do sprawdzenie po prostu swojej kondycji Jak najbardziej- ważne chęci i kask na głowie.
Adamspeed Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 maxx78t dla mnie rowniez nie odpowiadały fabryczne gripy i po kilku miesiacach wymianiłem na Chwyty Author Griplock ASL 120mm Link: http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Chwyty-Author-Griplock-ASL-120mm/1058 Niema co ich porownywac z fabrycznymi, niebo a ziemia jeżeli chodzi o komfort-przynajmniej jak dlamnie lepszych nie mialem Siodełko roznież wymieniłem na bardziej komfortowe, ale nie znam sie na siodełkach i w sklepie jeździłem raz na takim raz na takim i kupiłem również jakieś "escape" tamto było jak na poczatek zbyt waskie i twarde ale teraz jak zrobilem te 4tys. km to nie wiem czy nie chciałbym jakiegos bardziej sportowego siodełka pozdrawiam.
maxx78 Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 durnykocie ??? dzieki za odpowiedzi . bardzo mi się Cuby podobają i następny tez będzie Cube ale najpierw wszystkiego sie naucze na tym. Oglądalem sobie dokladnie amor i jest tam nawet opis jakie ciśnienie powinno sie zapodać do jakiej wagi - pewnie przy pierwszym przegladzie gwarancyjnym to zrobie. Mam tez pytanie może banalne ale to mój pierwszy amor do czego służy przełocznik przy mocowaniu amora - narysowany jest tam zajączek i żółw - jedyna roznicę jaką zauważyłem do amor bardziej dyszy a po przestawieniu wcale czy tak powinno być i do czego to służy Druga sprwa czy możliwe aby w nowym rowerze były scentrowane kola ? Tzn mam takie wrażenie że jak kręce tylnim kołem to tak jakby może to tylko opona delikatnie " ruszała " sie na prawo i lewo jak sie mocno rozkręci koło oraz słychac takie dziwne cykanie co 1 sekundei nie chodzi mi otakie cykani normalne tylko jest takie drugie glośniejsze
Mod Team durnykot Napisano 22 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2012 narysowany jest tam zajączek i żółw Ten przełącznik ( lub pokrętło) to regulacja tłumienia odbicia- w praktyce oznacza to zmianę szybkości powrotu amortyzatora po ugięciu do pozycji wyjściowej. Ustawienie w skrajnej pozycji " na zajączka" będzie powodowało bardzo szybki powrót amorka - takie ustawienie może powodować podskakiwanie przodu roweru ( oczywiście w określonych warunkach), z kolei " na żółwika" amortyzator będzie wracał bardzo wolno, co przy szybkim pokonywaniu nierówności może spowodować ,że amorek nie będzie nadążał z tłumieniem następnej nierówność. Znalezienie właściwego ustawienia jest możliwa tylko w terenie. Zresztą w warunkach domowych możesz zobaczyć zmiane w pracy amorka na poszczególnych ustawieniach tłumienia. amor bardziej dyszy a po przestawieniu wcale Tak ma być- takie odgłosy wydaje tłumik , w zasadzie olej przepływający przez tłumik. Z drugiej strony,jakby Ciebie ktoś cały czas uginał to tez byś dyszał. jakie ciśnienie powinno sie zapodać do jakiej wagi Traktuj te wartości jako wyjściowe. Jeśli będziesz korygował ciśnienie w serwisie , poproś ,aby ustawili ci amorek na ok. 17% SAGu( ugięcie wstępne amortyzatora) Druga sprwa czy możliwe aby w nowym rowerze były scentrowane kola Możliwe, aczkolwiek może to być wada opony lub jej nieprawidłowe ułożenie na obręczy.
maxx78 Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 bardzo dziekuje za info tak jak napisałeś ustawiłem sobie siedzisko nawet z poziomica i jest o wiele lepiej za bardzo mialem siodełko uniesione do gory i mnie piło - podstawowa informacja a pomocna dzieki adam speed jakie miałeś ori siodełko ? a na co teraz wymieniłeś ?
Adamspeed Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Miałem Scape Active 63 a teraz mam takie cus: Modelu niestety nie znam wisiało w sklepie na scianie a jak znaleźć jakas informacje na siodełku jaki to model nie wiem :/ oglądałem je z kazdej strony i nic nie znalazłem. Mogę jeszcze do wad poprzedniego siodełka dodać,ze było jakies strasznie płaskie i spadałem z siodełka :/ Siodełko odrazu przy zakupie wymieniłem. Fakt,że trzeba sie troszke przyzwyczaic chyba,ze posiada sie jakies takie siodełko hmmm do jazdy turystycznej? Na aktualnym siodełku jestem w stanie teraz zrobic jednego dnia ok 150km 70% teren bez wiekszych przeszkód. A co do chwytów to mysle,ze jakiej firmy bys nie kupił to wazne aby były z "gąbki" z moich obserwacji każdy "droższy" rower takie posiada jeżdże bez rekawiczek i jak wczesniej mialem odciski tak teraz juz nie mam
Adamspeed Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 Heh pomyślełem czas na jakis koszyk do bidonu i zamówiłem http://allegro.pl/koszyk-specialized-rib-cage-s-works-carbon-i2062257312.html Oczywiscie troszke taniej jak na tej akcji, myśle,ze kolorystycznie bedzie jako tako teraz pytanie czy taki bidon bedzie pasowac do całosci? Troszke ta czerwień mnie niepokoi ale mozebedzie ok i niepotrzebnie sie tu zastanawiam czy zamawiac? http://www.centrumrowerowe.pl/Cube-bidon-Team-500ml-czarno-czerwony/016387/Product.aspx Rower Cube i chciałem kupic cos od cube na stronie producenta jest rowniez szaro biały-lepiej by pasował ale pojemnosc 750 chyba niebedzie mi potrzebna :/
Adamspeed Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Widzialem,ze jest on na allegro i jest to ten sam sprzedawca ten na allegro niby unikat itd...ale z tego co widze chyba niczym sie nie rozni? Wyslalem wiadomosc do sprzedajacego czy sa to takie same bidony jednak nie odpisuje juz od dluzszego czasu wiec pewnie sa takie same,wiec zainwestuje w ten za 15zl-drogi nie jest wiec zawsze mozna wymienic na inny
maxx78 Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 wczoraj do kubusia zamowilem zabezpieczenie http://www.conrad.pl/websale7/?shopid=conrad&act=product&prod_number=860703&ref=Nokaut
Bad4u Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Elo! Mam pytanie. Macie może instrukcję obsługi do amortyzatora Manitou z Cube LTD PRO 2011? Z góry dzięki za info. http://fotofotki.pl/pliki_img/kpxnampy3gdgqbdmcama.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.