seraph Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam. Sprawiłem sobie wreszcie "prawdziwy" rower, ale chyba poczeka do wiosny z dziewicza jazdą, bo tymczasem chciałem go trochę dostroić pod siebie. Pierwsza zmiana to korba na taką z ramieniem 175 mm i tu moje pytanie. W rowerze mam FC-M491 Acera (170 mm) i jak myślicie zostać przy grupie Shimano Acera/Alivio czy XCR Suntour? Bo wyżej to już trochę trzeba dołożyć czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zdecydowanie Shimano. Suntour robi kijowe korby. Najlepiej bierz Alivio na octalinka, będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ja wiem, czy takie kijowe... na mojej xct v2 zrobilem jak na razie ok 4 tysiecy kilometrow i wyglada na to, ze jeszcze posluzy przyszly sezon. gdyby nie fakt, ze mialem ja w moim rowerze od nowosci, to pewnie sam bym sie na nia nie zdecydowal. a Shimano... na Twoim miejscu chyba bym wzial alivio, jak radzi przedmowca. octalink bedzie w porzadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 W rowerze mam FC-M491 Acera a masz może zdjęcie tej korby bo szczerze pierwszy raz o niej słyszę ... może chodziło ci o FC - M361 ?? Jeżeli to ma być acera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 O rzeczywiście źle napisałem wybacz powinno być FC-M391 Acera, takiej jak podałem to chyba w ogóle nie ma. Ale kupię już Alivio raczej, a co do suportu to Octalink jest sztywniejszy od kwadratu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Miedzy m361 a 410, czy 430 nie za wielka różnica jest ... prawie żadna. Kazda z nich występuje w odmianie na octalink jak i kwadrat, każda jest rozbieralna. Masz przymus wymiany ? Bo jak zębatki nie padły to nie ma to sensu a kupowanie nowej takiej samej też średnio jak chcesz coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Rower jest nowy (nie sprecyzowałem), a wymieniam ze względu na długość ramienia, wziąłbym nawet 180 mm gdyby była. Prosta zamiana cena ta sama więc tylko trochę zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Swego czasu były korby 361 właśnie, puste czyli same ramiona za chyba 20-30zł nowe na allegro czyli chyba idealne dla ciebie jednak teraz tego nie ma. Możesz poszukać sobie pustych ramion po sklepach może będą mieli bo zebatki masz. A jak nie to kup normalną a ta sprzedaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Właśnie taki zamiar mam, aby kupić nową a tę sprzedać jako nową. A co do tych pustych ramion to rozstaw śrub w zębatkach nie różni się miedzy poszczególnymi grupami shimano dla MTB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Nie shimano poza szosami ma wszędzie 104mm wiec teoretycznie każda będzie dobra, teoretycznie bo niektóre ramiona, lub zębatki na skutek specjalnych wyprofilowań wymagają drobnej korekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Rzeczywiście są puste ramiona korb m361 na allegro od 25 zł, nie pomyślałem o tym wcześniej. Nawet ramiona Deore m442 za 40 pare zł. A myślę, że wyżej deore nie podskoczę to obejdzie się bez niespodziewanek. Dzięki, poszerzyły mi się horyzonty, więc temat wydaje się do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Tylko pamiętaj o długości montażowej suportu jaką masz i żeby nowe ramiona miały taką samą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 I tak zawsze taniej niż nowa korba z suportem a obecna na handel wiec akurat różnica sie zwróci m361 ma 113 z tego co mi wiadomo a m391 126mm. Korby znacząco sie różnią pod względem konstrukcji jednak praca czyli sztywność będzie porównywalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.