Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Problem z wyborem

krris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem z wyborem przedniej przerzutki do "świeżo" składanego roweru. Wszystkie części już mam - tak na marginesie - problem dotyczy jedynie przedniej przerzutki.

Krótko o napędzie który posiadam:

- wersja 3x10,

- manetki Sram x7 Trigger

- przerzutka tylna Sram x7

- ilość zębów największej zębatki w korbie - 42T.

Rama którą posiadam: Xtension XEZ. Kąt rury podsiodłowej wynosi 73°.

Teraz problem, z którym się borykam i który nie pozwala mi się w pełni cieszyć z nowo poskładanego roweru.

Po złożeniu i zamontowaniu zakupionej (jako pierwszej) przerzutki SRAM x7 3x10 dual pull okazało się, że podczas pracy zawieszenia, ociera o "widełkę" znajdującą się za rurą podsiodłową.

Po zasięgnięciu rad u znajomych dowiedziałem się, że muszę zmienić przerzutkę, gdyż nic się z tym nie da zrobić. Postanowiłem zakupić przerzutkę Shimano SLX FD-M66- E-typ Top Swing sądząc, że mocowanie do suportu rozwiąże problem ocierania przerzutki o "widełkę" - i się nie myliłem - po zamontowaniu i sprawdzeniu przed przejściem do dalszej części (regulacji itp.) okazało się, że przerzutka - podczas pracy zawieszenia - tym razem obija się o złoty wahacz u dołu ramy.

I tutaj prośba w Waszą stronę.

Jaką przerzutkę - powiedzmy do 130zł - mogli byście mi polecić, która rozwiązała by mój problem i pozwoliła mi się w pełni cieszyć rowerem?

Wiem, że teoretyczne nakreślenie problemu, nie widząc roweru, może niewiele dać. Mimo wszystko liczę na Waszą pomoc, gdyż nie mam już pomysłów co z tym zrobić.

Przeglądając przerzutki, nie bardzo już wiem którą wybrać, aby znowu nie popełnić błędu. Myślałem nad przerzutką tego typu Shimano Deore FD-M591 Down Swing 42T 3x10 Dyna Sys (2811326892) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lecz w niektórych modelach podany jest kąt rury podsiodłowej dla której jest ona dedykowana i wynosi max 69°, a w mojej ramie, jak już wspominałem, wynosi on 73°.

Nie posiadam jeszcze zdjęć złożonego roweru (chciałem go uwiecznić jak już będzie wszystko działało w 100%), więc podeślę zdjęcie które znalazłem, obrazujące jak wygląda "widok z góry" na przednią przerzutkę: widok z góry . Jeśli będzie trzeba, to zrobię dokładniejsze zdjęcie i wrzucę do tematu.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S.

Jeśli uporam się z problemem, to obiecuję tym, którzy pomogli mi w wyborze części i byli ciekawi co z tego "wyszło", jakiś "teścik" w założonym wątku dot. roweru (w garażu) :icon_wink: .

Nikt nie pomoże?

Czy kąt rury podsiodłowej ma duże znaczenie, czy raczej sie tym zbytnio nie kierowac?

Jak sądzicie, czy przerzutka tego typu o którą pytałem w pierwszym poście powinna pasować?

A może dać dokładniejsze (swoje) zdjęcia aby lepiej zobrazować problem?

Tak, prawidłowo - bez pokładek, gdyż mufa suportu ma 73mm. Próbowałem też dokładać jedną, a nawet i dwie (co jest raczej niezalecane) podkładki i przy sprawdzaniu przerzutka nadal dotykała wahacza podczas uginania dampera.

Co do łańcucha, to nawet go jeszcze nie zakładałem, gdyż nie miało to sensu.

Witam ponownie.

Napisałem do niemieckiego dystrybutora, od którego kupiłem ramę i dowiedziałem się, że powinna to być przerzutka Top Swing (Shimano) lub "low clamp" (SRAM).

I tu jeszcze pytanie do Was, odnośnie przerzutki SRAM: czy wersja "low clamp" to to samo co Top Swing w Shimano? - google translate twierdzi, że "low clamp" - "niski zacisk".

Pytam, ponieważ już totalnie zgłupiałem, odnośnie wyboru przerzutki, mimo że dostałem takie informacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...