Skocz do zawartości

[hydrauliczne] "upuszczenie" płynu hamulcowego

marekgda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Hamulec tylny Formula RX.

Muszę wymienić klocki hamulcowe (bo się zużyły). Tłoczki w zacisku są trochę wysunięte + nowe klocki = tarcza hamulcowa nie wejdzie w szczelinę między klockami.

Układ był napełniony i wyregulowany pod poprzednie klocki (które były nieco starte).

Działania siłowe (rozepchnięcie tłoczków) nie sprawdzają się - klamka robi się strasznie twarda, a klocki blokują tylne koło.

Myślę że upuszczenie płynu hamulcowego byłoby dobrym (choć tymczasowym) rozwiązaniem.

Chcę to zrobić następująco:

- przy klamce wykręcić zaworek / odpowietrznik

- rozepchnąć tłoczki

- wymienić klocki

- zakręcić zaworek / odpowietrznik

- zobaczyć jak działa klamka (skok)

Czy dobrze kombinuję ?

Proszę o opinie i ewentualne wskazówki jak ten problem ugryźć.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli będziesz rozpychał klocki przy zdjętej pokrywce zbiorniczka (czy co tam jest), to uważaj, żeby nie dostać w oko strumieniem płynu - nie żartuję. Ja robiłem tak, że ujmowałem płynu (zanurzając koniec czystej ściereczki, żeby wciągnęła, lub strzykawką jeśli się dało), potem nakładałem uszczelkę pokrywki i przytrzymywałem, wtedy rozpychałem. Bezpieczna opcja to odlać płynu, zakręcić wszystko i wtedy rozpychać.

• Mod Team
Napisano

W RXach ciężko dostać płynem w oko, bo odpowietrznik jest z boku klamki :P

Ja w swoich R1 robiłem tak jak piszesz, odkręcasz śrubkę, rozpychasz tłoczki, zakręcasz upewniając się, że płynu jest 'pod korek' i jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...