Skocz do zawartości

[kominiarka]Jak do okularnika

hadwaodwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kompletuje ciuchy do jazdy zimowej i brakuje mi już tylko kominiarki na powroty po zmierzchu - czyli spodziewam się nieprzyjemnego wiatru, braku słońca + jakiejś mżawki/wilgoci wzbijanej przez auta. Problem to to, że nosze okulary korekcyjne, bez których wolałbym nie poruszać się po drogach dla bezpieczeństwa swojego i innych ;-)

Znalazłem taką kominiarkę:

http://allegro.pl/kominiarka-maska-neoprenowa-termoaktywna-l-xl-i2845037254.html

Z plusów - ma ona chyba otwór na nos, przy czym sam nos jest nadal zasłonięty. Zastanawiam się jednak jak sprawdzają się takie otwory na usta - czy przy próbie ich używania para nie będzie szla do góry na okulary? Widzę, że jest to popularne rozwiązanie więc może macie z czym takim do czynienia.

Jako alternatywę rozważam coś takiego:

http://allegro.pl/hit-termoaktywna-oddychajaca-kominiarka-oczy-usta-i2838681709.html (lub wycięcie otworu na usta w tej wyżej)

Wtedy przy wydechu przez usta nic nie powinno parować.

Jak myślicie - która lepsza?

Ja czysto teoretycznie (nigdy nie stosowałem żadnej kominiarki, do tej pory jeździłem tylko 2-3 razy z chustą, ale też trochę parowało), myślę, że rozwiązania są dwa:

- albo kominiarka musi mieć naprawdę dobrze przylegający materiał na górze, tak żeby powietrze uciekało tylko przez otwory (nie wiem czy jednak jest to wykonalne

- albo trzeba mieć otwór na usta i wydechy robić tylko prze usta - ewentualnie w tej kominiarce robić i wdechy i wydechy przez nos (tak jeszcze nie próbowałem jeździć) - zdaje się, że tu nos nie jest od dołu "podszyty".

Chyba spróbuję z tą pierwszą i po prostu wytnę sobie otwór na usta + dam do obszycia żonie. Poza brakiem otworu ta kominiarka wydaj się być tym czego szukam.

Ktoś jeszcze w innym temacie doradzał płyny przeciw parowaniu - nie wiem, czy są skuteczne, ale może też warto wypróbować. Minus jest taki, że przynajmniej takie do okularków na basen są okrutnie drogie - mała buteleczka kosztuje 20-30zł.

od zeszłej zimy jeżdże w kominiarce Hornhill'a wykonanej bodajże z Coolmax i pomimo braku wycięć/perforacji na ustach i nosie praktycznie nie zauważam parowania a jeżdże w okularach sportowych. Oczywiście przy niewielkiej prędkości mgiełka nachodzi na szkiełka. Jak dla mnie nie ma problemu z parowaniem :)

Ja jeżdże w takiej:

http://allegro.pl/kominiarka-balaclava-termoaktywna-brubeck-jony-i2827409546.html

Zakładam jąpod nos, jak założę na nos to okularki łapiatrochę pary, ale w sumie nie dużo, mógłbym tak jeździć. Jednak wolę pod nos :)

Polecam w każdym razie. Zawsze możesz się gdzieś przejść i przymierzyć, bo ja kupowałem w stacjonarnym sklepie i zapłaciłem tyle samo ile na aukcji.

Widziałem tą kominiarkę w Go Sport - zastanawiałem się, czy ta siatka daje jakąś ochronę czy nie. Ostatecznie się nie zdecydowałem, a szkoda skoro polecasz.

Kupiłem już tą z pierwszą z mojego pierwszego posta. Tak jak pisałem najpierw spróbuję taką jak jest, a jeśli się nie sprawdzi, to wytnę otwór na usta.

Widziałem tą kominiarkę w Go Sport - zastanawiałem się, czy ta siatka daje jakąś ochronę czy nie. Ostatecznie się nie zdecydowałem, a szkoda skoro polecasz.

Kupiłem już tą z pierwszą z mojego pierwszego posta. Tak jak pisałem najpierw spróbuję taką jak jest, a jeśli się nie sprawdzi, to wytnę otwór na usta.

Szczerze powiem że gdyby nie ta siateczka na usta to z oddychaniem byłoby bardzo kiepsko, raz, że bez tego by pewnie zaraz cały przód był mokry a dwa bardzo dobrze to chroni przed zimnym powietrzem, także na rower kominiarki z całkowitym otworem na usta to też nie jest dobry pomysł.

Jedynie co mi nie pasuje w tej kominiarce to siateczka na uszach, bo jak mocniej przywieje od strony uszu to troszkę zimnawo, ale to tylko się ujawnia wtedy kiedy nasze nieszczęsne ucho jest skierowane równolegle to kierunku wiania wiatru ;)

Tak od serca, czy po damsku ? :laugh:

Tak, żeby białko zawarte w ślinie przyczepiło się do suchego szkła i w konsekwencji nie pozwoliło na kondensowanie się na nim pary wodnej. Technika jest dowolna, można nawet z półobrotu jak ktoś potrafi :-) W sumie robię tak tylko z okularami do pływania, zanim założę przemywam oczywiście wodą, ale nie dokładnie (nie dotykać palcami) tylko tak, żeby wypłukać wnętrze okularów ze śliny nie zmywając jednocześnie "powłoki ochronnej". Nie wiem jak to się sprawdza w okularach, których nie używamy pod wodą (zgaduję, że mogą trochę przeszkadzać pomazane szkła, pod wodą nie ma to znaczenia).

Ewentualnie są jeszcze dostępne do kupienia preparaty antifog.

• 2 tygodnie później...

Hej!

Pierwszy rok jeżdżę zimą rowerem i wszytko byłoby ok, gdyby nie nos. Marznie mi niesamowicie, wystarczy jakieś -3. Najgorszy jest wiatr, a u mnie wieje....No i kupiłam chustke z mikrofibry, bo te maski to wybaczcie,ale wyglądu nie mają :laugh: .

Cos w tym stylu, no inny wzorek, ale swojego nie znalazłam :

http://www.4f.com.pl/it,szaliki,90.html

No i to nic , a nic nie działa. Cała chustka paruje i jest mokra, więc juz lepszym rozwiązniem jest nasmarowac sie mega tłustym kremem. Dobrze, że z tej chustki można zrobić opaskę, bo tak na nic by się zdała.

Jadę rowerem ok. 6km, w tym 3 km to otwarta przestrzeń, kilka domów.

Przeglądając strony internetowe zauważyłm coś takiego jak maska narciarska. Ma ona otwory nosowe, a przy ustach chyba siatkę. Ja moge oddychac przez nos. Jakoś tak nauczyłam się, żeby nie bolało mnie gardło. U mnie odpadaja usta, ale musze miec otwory na nos. Ta siatka w kominiarkach na nosie trochę mnie nie prekonuje. Wydaje mi się, że nos mi "przewieje". Nie jeżdzę szybko ani jakos wysiłowo, jak zaczynam sapać to zwalniam :sweat: , no i niestety tez nosze okulary. P

Moje pytanie: próbował ktos takich masek narciarskich albo cos poza tymi kominiarkami pomaga???

No cóż, jak nic nie pomoże, to wezmę tę kominiarkę, bo bardzo chcę jeździć.

Hej,

kupiłem tą kominiarkę z neoprenową maską i się niestety nie sprawdziła - parowanie występuje. W GoSport przymierzałem tą Brubecka - myślę, że ta kominiarka nie będzie parować ale:

- siatka jest raczej przewiewna

- dodatkowy minus to siatka na uszach (bardzo nie lubię jak mi wieje zimny wiatr do uszu)

Z tego wszystkiego jest to chyba jednak i tak najlepsza opcja dla osoby w okularach.

Można by jeszcze rozważać coś takiego:

http://allegro.pl/hit-termoaktywna-oddychajaca-kominiarka-oczy-usta-i2838681709.html

Z moich obserwacji jednak parowanie nie będzie występowało tylko jeśli kominiarka dość dobrze przylega do twarzy i powietrze i ciepło wydostaje się tylko przodem a nie górą. Ta kominiarka Brubecka właśnie tak ma, co do tej drugiej to trudno powiedzieć bez przymierzenia.

Do kominiarki uzyj opaski na uszy, pomaga.

To na pewno pomoże - zwłaszcza, że odniosłem wrażenie, że kominiarka jest bardzo cienka i w związku z tym nie wiem czy będzie ciepła (chociaż to trudno ocenić bez testów, bo różne materiały różnie się zachowują).

• 2 tygodnie później...

Najlepiej kominiarkę z pojedynczym dużym otworem, żeby oczy, nos i usta wystawały.

Najlepsza jest taka, na tyle elastyczna, żeby dało się ją zaciągnąć na nos i usta. W trakcie jazdy mi nie paruje, na postoju ściągam ją z nosa, wdycham ustami a wydycham nosem.

Ja mam pełną kominiarkę z materiału (pozostałości po ASG) mam otwór na usta i 2 na oczy. Okulary parują tylko jak stane, bo zgrzeje się jak biała na święta, a to tylko dlatego że kominiarka jest bardzo ciepła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...