Skocz do zawartości

[Amortyzator] Sprężyna powietrzna Solo Air

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ze dwa tygodnie w mojej Torze 302 zepsuła sie sprężyna powietrzna. Objawiło sie wypchnięciem górnej uszczelki na lewej goleni i utratą powietrza. Amor miał ustawiony skok na 120mm. Szybka wysyła do Harfy, reklamacja uznana, sprężyna wymieniona na nową, amor odesłany. I tu zaczyna się moje pytanie. Wg. opisu serwisowego z harfy dostałem sprężynę 80/100. Czy tak być powinno, a skok 120mm uzyskuje sie poprzez jakieś dodatkowe tuleje, czy powinienem jednak odeslać amor do Harfy z prośbą o ponowną naprawę?

• Mod Team

Jak wiadomo sprężyna to dość skompilowane urządzenie w porównaniu do zwykłej stalowej, co sie mogło zepsuć, no wiele rzeczy, od zwyczajnie uszczelek, do pęknięcia, uszkodzenia (bo to prawie wszystko plastik) części komory czego sie nie dało naprawić.

A co było robione to nie wiadomo :P

• Mod Team

Ja mniej więcej kumaty jestem Puklus, i nie raz grzebałem w bebechach amortyzatora powietrznego ale określenie sprężyna powietrzna to sprężony słup powietrza którego naprawić się nie da. Można wymienić te elementy które w/w powietrze trzymają wewnątrz amortyzatora.

Koniec czepialstwa z mojej strony. :wallbash:;)

Tak poza tym to bardzo mnie dziwi, że wylazła uszczelka (chodzi o zespół z uszczelką wargową między golenią górną a dolną?) w wyniku awarii komory - wydaje mi się, że jeśli by puściła uszczelka między komorą negatywną a popychaczem tłoka, to wtedy wzrost ciśnienia wewnątrz goleni dolnej mógłby wypchnąć uszczelkę - ale tutaj jest Solo Air... Więc pewnie uszczelka albo cały tłok pneumatyczny... A z tym skokiem to bardzo mnie dziwi, ale niech im będzie, w końcu skok można samemu przestawić, tylko trzeba zachować ostrożność podczas odkręcania nakrętek u dołu, a najlepiej się posiłkować instrukcją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...