SwietyGniew Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Mam do wyboru w tym samym przedziale cenowym: 1. Merida Big Ninety Nine 29' http://www.rowerymerida.pl/produkt496/big-ninety-nine-xt-m-d-rower-merida.html 2. Merida Ninety Nine 26' http://www.rowerymerida.pl/produkt499/ninety-nine-team-issue-d-rower-merida.html Mam wokół siebie przeciwników i zwolenników 29-tek, Jakie jest wasze zdanie? Jestem przywiązany do meridy ale może zasugerujecie coś innego/lepszego waszym zdaniem w tej cenie? Święty.
mansua Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Rozmiar koła dobierz sobie do wzrostu - 185cm w górę to zdecydowanie 29", jak masz mniej jak 180 to do ścigania się chyba nie jest dobry pomysł taka wielka landara i jeszcze z zawiasem. Też jestem fanem Meridy, ale carbonowych sztywniaków , fulla do XC/Maraton, zdecydował bym się na Specialized Epic, ewentualnie Giant Anthem przy mniejszym budżecie.
SwietyGniew Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Napisano 9 Grudnia 2012 187cm, 88kg 65% lasy, 35% szosa, boczne drogi. Od przyszłego sezonu zaczynam przygody rajdowe wraz ze znajomymi. Epic...poczytałem i jest całkiem niezły.
Groniu Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Wybiesz 29er i się nawet nie oglądaj z tematem.
sivydym Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 to powinno jeszcze bardziej przekonać co do wyboru 29" http://banachbrothers.pl/index.php/2-pulpit/133-merida-test
mansua Napisano 11 Grudnia 2012 Napisano 11 Grudnia 2012 Przy kwocie jaką dysponujesz, to bardzo ciężko doradzić. Ramy meridy z FLeX Stay-em, są bardzo wygodne , nawet w wersji 26" - wiem bo mam , wiec przy dużych kołach komfort bedzie jeszcze lepszy. Do tego są bardzo mocne i solidne, przy niewielkim wzroście wagi, wiec mozna się mocno zastanowić nad sensem kupowania amelinowego Fulla z tej stajni (rower cięższy o bite 2kg;/). Z drugiej strony, jeśli jesteś słabszy technicznie i fizycznie, bardziej niż te 2kg wagi odczujesz przewagę zawieszenia w fullu. W takiej sytuacji, ciekawsze są rowery Specialized. Epic, który jeździ jak sztywny przecinak z trakcją fulla, albo Stumpjumper FSR z brainem , rower i na maraton i na górską wyprawę. Cała ta bajka rozbija się o cenę carbonowego fulla z brainem, która jest kosmiczna, a wersja amelinowa też tania nie jest. W przypadku fullów bez braina cały problem polega na tym jaki wsadzisz damper - jak bedzie "pompował" to rower bedzie wygodny ale mało efektywny, jak wsadzisz coś bardziej sportowego to i nie bedzie tak wygodnie, Trzeba dobrać pod swoje preferencje,
vitesse Napisano 11 Grudnia 2012 Napisano 11 Grudnia 2012 · Ukryte przez safian, 11 Grudnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 11 Grudnia 2012 - Brak powodu ameliniowego bym nie kupowal, bo nie pomaluje
SwietyGniew Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Napisano 1 Stycznia 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Miałem okazję wypróbowac kilka rowerów i ostatecznie zdecydowałem się na Meridę Big Ninety Nine XT, czyli 29er i musze przyznać, że duże kółka są rewelacyjne... Napiszę więcej jak będę miał więcej doświadczeń z jazdy. Pozdrawiam Święty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.