kresowiak Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Witam! Ostatnio będąc w szkole natrafiłem na ciekawe zjawisko. Otóż chodząc z nudów po korytarzach wszedłem na ni mniej ni więcej tylko Ostre koło. Okazało się że jest to praca magisterska studenta ASP w Krakowie, która została wystawiona wraz z innymi mniej lub bardziej ciekawymi do publicznego oglądania. Rama roweru jest wydrukowana przez drukarkę 3D. Jednak przyglądając się dokładniej można stwierdzić pewne niezbyt trafione pomysły tego ziomka. 1. Korba od górala 2. Cranki (chyba candy?) 3. Linia łańcucha. Chyba jest tu przekos; łańcuch trze o ramę. BTW: czy to jest półogniwo? bo nie wiem 4. Suport Hollowtech II, też od górala. generalnie to fajna ta rama, ale reszta dość biedna. Z przodu piasta novatec, z tyłu shimano, ale modelu nie znam
elberet Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 studenci mający zaliczenie i ich koncepcyjne rowery to koszmar. nie powinno to wychodzić poza fazę renderu, taka sztuka dla sztuki,
magik2208 Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Aj tam przekos, taki mały A co nie tak z suportem mtb? to idealny pomysł akurat w ostym!
Michauuu Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Przecież to ma wyglądać a nie jeździć... A cranki to egg beater a nie candy
Tad3k Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Mi tam się podoba, tyle że mógłby dać na luz z tą kierą... Ciekaw jestem jakby ją trzymał, to trochę takie projektowanie na siłę, żeby tylko było inaczej, nie ważne, że z dupy, niewygodne, niefunkcjonalne... hipsterka troszkę
madmanpl Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 ja osobiście uważam że Hollowtech II to dobry pomysł. Mam taki w szosie i teraz składając kolejne ostre też będę wstawiał korbę na Hollowtech II. Co do samej korby, myślisz że jest duża różnica między nią a np 105 po za wyglądem ?
Hablababla15 Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Mam takie głupie pytanie, bo pierwszy raz takie coś widzę. Gdyby nie ten przekos, to normalnie można na tym usiąść i pojechać?
dao Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 ładna informacja żeby nie dotykać, a tu nagle rower do góry kołami pewnie coś by się ujechało, pytanie jak szybko ten plastik by pękł w konfrontacji z wagą jeźdźca i łańcuchem
Tofi Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Według mnie bardziej od tego przekosu rzuca się to że łańcuch zahacza o ramę. A przekos to swoą drogą.
adriansocho Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Mi ta korba totalnie nie pasuje (ale 105 też by mi nie pasowała). Tu powinien wsadzić coś high-tech, SRAM Red albo karbonowe Campagnolo. Jeszcze lepiej coś z popularnych kiedyś korb z otworami lub np. FSA Turbine LP. Koła - wolałbym czarne. Tylna piasta - chyba z dynamem? Może to części tylko przełożone z roweru używanego na codzień? Łańcuch z półogniwek - ciężki i łatwo pękający (a przynajmniej warszawscy koledzy grający w bikepolo taką mają o nim opinię). Boję się o wytrzymałość, ten PLA ma chyba wytrzymałość niewiele większą od polipropylenu? Na pewno sztywnością nie grzeszy. Trzeba to raczej rozpatrywać jako dzieło sztuki, projekt wizjonerski do zachęcenia inwestorów, a egzemplarz produkcyjny byłby trochę bardziej "życiowy". Tylko jak patrzę na te srebrne komponenty... uch, jakby mi piasek w zębach zgrzytał!
TaZ Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 A mi się podoba ta idea. Gość zrobił ciekawy prototyp wpisujący się w dzisiejsze trendy i chwała mu za to. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie ten nieszczęsny, krzywy łańcuch szorujący o ramę (,ale dopiero się chłopak uczy, to można wybaczyć). Co do korby, to nie widzę w tym nic dziwnego. Takie rozwiązanie jest lekkie i sztywne, więc do ostrego jest akurat. I jeszcze ten napis "Prosimy nie dotykać..." - 100% Polska; ludzie porobili ciekawe projekty, ale nie da się usiąść na krześle, czy chociażby poruszyć kierownicą roweru, bo sprzątaczka będzie gonić To o co chodzi w tych projektach, żeby były nietykalnymi dziełami sztuki, czy obiektami użytkowymi przedstawiającymi pewne koncepcje, idee i technologie? A co do samego materiału, to może nie pęknie, ale raczej będą problemy ze sztywnością w przypadku bardziej dynamicznej jazdy. EDZIA: Proszę Was, te wypowiedzi "Ja bym tam wsadził [i tu występują nazwy korb za 500, łańcucha za 200 i ew. kół za 1k]". Nie dość, że student, o ile w ogóle, miał ograniczony budżet na ten projekt, to po jakie licho pakować do roweru, który nie jest przeznaczony do jazdy, a na dodatek oglądany głównie przez laików, którym nic nie mówi Sram Red, sprzęt za ciężkie pieniądze, których pewnie autor nie miał. Trochę realizmu by się przydało. To jest prototyp, a nie gotowy produkt.
kresowiak Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Napisano 8 Grudnia 2012 Racja, ale skoro się zabrał za taki ambitny projekt to powinien wpierw (jeśli takiej wiedzy nie ma, a nie ma, co widać) przczytać np. to forum i dowiedzieć się, że do ostrego koła nie daje się byle szrotu, bo się wystawia na pośmiewisko. A skoro to prototyp, to powinien był jako uzupełnienie do ramy, która tu jest głównym punktem programu, dokupić jakieś no-name'y korby, piasty, żeby to wyglądało jakoś w miarę.
piotreeek Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 dowiedzieć się, że do ostrego koła nie daje się byle szrotu, bo się wystawia na pośmiewisko. loool, ja rozumiem że jak mtb czy 'zwykła szosa' to można wsadzić byle co, ale ostre to musi być złozone na dura ace i campach bo inaczej ostra ekipa wyśmieje na ulicy.
elberet Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 przecież to coś nie przejedzie nawet metra. zresztą nie oceniają tego 'eksperci' z forum ale profesorzy sztuki i nie na podstawie suportu ale wartości artystycznej oraz tego co zostało napisane w magisterce. dlatego nie patrzy się na to jako rower w sensie użytkowym bo wychodzi się na głupka.
Tad3k Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 przecież to coś nie przejedzie nawet metra. zresztą nie oceniają tego 'eksperci' z forum ale profesorzy sztuki i nie na podstawie suportu ale wartości artystycznej oraz tego co zostało napisane w magisterce. dlatego nie patrzy się na to jako rower w sensie użytkowym bo wychodzi się na głupka. Trochę bezsensu... Rower to przedmiot użytkowy, nie jakaś waza, czy lampa. Myślę, że na takich studiach nie ocenia się samego wyglądu projektu, ale także funkcjonalność. Czyli jednym słowem, po co komu rower, który nie jeździ
elberet Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 serio? uważasz, że rower z drukarki 3d będący uzupełnieniem pisaniny magistra jakiegoś artystycznego kierunku powinien jeździć? gdybym był właścicielem takiego treka na przykład i projektant który dostaje grube hajsy przyniósł mi coś takiego co nawet nie jeździ to bym go wylał na zbity pysk. ale to jest absolwent państwowej uczelni który zrobił to najpewniej za własne pieniądze i prawdopodobnie nigdy nie twierdził, że to ma jeździć. zrobił coś więcej niż render - spoko.i tak nie zobaczymy nigdy tego na ulicach. swoją drogą niezły projektowy f**kup - od strony napędu jest chainstay a od strony bez jest chainstay i seatstay.ja bym to zrobił na odwrót. kresowiak, masz lepsze foty tych tekstów na temat tego wynalazku naokoło? (tadek - a czy twój rower jest już przedmiotem użytkowym czy wciąż tylko treścią paru postów na forum?)
Tad3k Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Nie mówię o samym materiale i o tym że powinien to być rower gotowy do jazdy, to tylko model wystawowy. Jednakże powinien być zaprojektowany, aby można było z tego projektu coś zrobić. Bo z projektowania byle czego, co wpadnie akurat na myśl nic dobrego nie wyjdzie... Np. łańcuch, kiera itp. Co do mojego roweru, ostrego jeszcze nie ma, jak na razie jest kolara na jaguarze.
magik2208 Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Kresowiak... Temu Panu już podziękujemy Nie ogarniam, ciagle sie przypieprzacie do Tad3k, a tu gdzie nie wejdziesz to "sezon" oznacza 500, w porywach 1000km (nie tyczy sie to tylko ok). A nawet mojemu psu oczy sie tak nie swieca jak zobaczy smycz jak wasze łańcuchy. Znacie Tad3k'a? wiecie czy ma jakis inny rower? A moze ma nawet inne ostre i z tym idzie na spokój? Ale co tam, każdy mądry za kablem i stado rzuca sie jak małpy właściwie często nie wiedząc o co chodzi, no ale... skoro wszyscy to czemu mam byc inny, co nie? To przecież takie lamerskie mieć własne zdanie!
Pr5Rider Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 tak mi się wydaje, że lx to klasa trekkingowa
gombrowitch Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Przeciez to miała być sztuka, a nie coś, co miało jeździć. -__-
Tad3k Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Tak zwana "sztuka użytkowa", a nie obrazek, który wisi na ścianie...
kadargo Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Może najpierw zapoznajcie się z pojęciem Szybkiego Prototypowania, bo do tego głównie służy druk 3d, zamiast bić pianę o osprzęcie.
Tad3k Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Tak żeby nie było, ja nie mówię o sprzęcie, tylko ogólnie o budowie tej ramy.
Tofi Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 gdybym był właścicielem takiego treka na przykład i projektant który dostaje grube hajsy przyniósł mi coś takiego co nawet nie jeździ to bym go wylał na zbity pysk. ale to jest absolwent państwowej uczelni który zrobił to najpewniej za własne pieniądze i prawdopodobnie nigdy nie twierdził, że to ma jeździć. zrobił coś więcej niż render - spoko.i tak nie zobaczymy nigdy tego na ulicach. swoją drogą niezły projektowy f**kup - od strony napędu jest chainstay a od strony bez jest chainstay i seatstay.ja bym to zrobił na odwrót. Doskonale rozumiem jak niski może być studencki budżet, ale pamiętam też pierwsze swoje zajęcia z fotografi i to co tłumaczył profesor, że zdjęcie musi być technicznie dobre bymogło być wysoko artystycznie oceniane, a nawet najbardziej artystyczny przekaz nie będzie wysoko ocniany gdy zdjęcie będzie miało techniczne wady. Tutaj mamy łańcuch haczączy o ramę, więc... Co do tylnego trójkąta to bardzo dobre rozwiązanie - można łatwo założyć pasek klinowy do napędu, odwrotnie było by to niemożliwe.
gombrowitch Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Tak zwana "sztuka użytkowa", a nie obrazek, który wisi na ścianie... Na pewno nocnik w galerii sztuki służy do robienia kupy. Zastanów się przez chwilę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.