Skocz do zawartości

[konkretne modele Treka] 5 Treków i który najsensowniejszy..?

Krezystof

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Do wyboru 5 rowerów Treka i chciałbym, żebyście się o nich wypowiedzieli. 2 to 29er i cały czas o wyborze takiego myślałem, jednak są dużo droższe, dlatego też myślę o pozostaniu ... Chciałbym, żebyście pomogli wybrać który z nich przy tych cenach (są przy nich i te ceny licząc) byłby najbardziej racjonalnym wyborem bo ładny... to żaden nie jest;/

Przysługuje mi nowa rama i mogę wybrać nowy rower też od którego byłaby odliczona wartość ramy (około 1000 zł) a rama to Trek 4900(2013) i co w tej sytuacji najlepiej zrobić? Bo sama rama najciekawsza dla mnie nie jest a sprzedać ją to znów dużo za nią się nie dostanie... Ile można by za nią dostać?

Linki do rowerów:

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_al/?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_al#/pl/pl/model/details

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/29er_race/x_caliber/?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/29er_race/x_caliber#/pl/pl/model/details

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/elite_carbon_9_series/elite_carbon_9_6/#/pl/pl/model/details?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/elite_carbon_9_series/elite_carbon_9_6

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/elite_8_series/elite_8_7/#/pl/pl/model/details?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/elite_8_series/elite_8_7

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/elite_8_series/elite_8_6/#/pl/pl/model/details?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/elite_8_series/elite_8_6

Napisano

Rowery Elite to rowerki z górnej półki. Model 8.6 i 8.7 to ta sama geometria, różnią się jedynie trochę osprzętem te ważniejsze to korba, piasty i przednia przerzutka natomiast model 9.6 to już w ogóle wysoka pólka, rama karbonowa ale geometria praktycznie identyczna jak w poprzednich modelach, osprzęt również podobny. Najwięcej płacisz oczywiście za samą ramę :) Co do geometrii wszystkich trzech rowerów to są to ramy typowo sportowe/wyścigowe z bardzo pochyloną pozycją, bardzo przypominają geometrię Genesis Garego Fischer'a osobiście bardzo polecam :) ale jak wiadomo wszystko jest kwestą przyzwyczajenia i preferencji. Według mnie najciekawiej prezentuje się model 8.7

Co do ramy 4900 to już napisałem Ci na PW ale tu też napiszę iż jest to niski model ramy zrobiony z kiepskiego stopu aluminium dużo gorszego od Big Sur'a którego miałeś a powinni Ci dać lepszą ramę niż miałeś a nie gorszą. Druga sprawa to sama geometria ramy 4900 ma się nijak do ram GF Genesis a to jest już spory problem bo rama 19.5" Trek'a jest o 4,5cm krótsza od ramy 19" Big Sur'a (2008) (efektywna dł. górnej rury) nie wspomnę już o "przekroku" więc radzę jeszcze powalczyć o swoje.

Co do 29er'ów to za bardzo Ci nie pomogę bo nie jestem ich zwolennikiem i tym samym nie mam doświadczenia z dużymi kołami ;)

Napisano

A co byś zrobił; dopłacał i brał któregoś całego (rower) czy brał ramę i próbował sprzedać i kupić cały inny rower/składać rower na niej?

Ile za taką ramę można dostać? Oczywiście będę próbował jeszcze, żeby lepszą dali ale już raz się sklep kontaktował i nie dało to nic...;/

Liczyłem na ciekawą ramę na której bym rower złożył...

Napisano

Po co dopłacać? Przecież masz wszystkie podzespoły aby złożyć cały rower, potrzebna Ci jedynie rama i w tym kierunku bym szedł. To nie z twojej winy pękła rama to oni sprzedają wadliwy sprzęt narażając Cię na uraz zdrowia gdyż pęknięcie ramy mogło spowodować wypadek i na niedogodności spowodowane całą procedurą wymiany ramy itd. Oni nie robią łaski, że Ci wymieniają ramę to ich, że tak powiem psi obowiązek. To ty jesteś poszkodowany a oni muszą dopełnić warunków gwarancji tym bardziej, że jest to już druga taka sytuacja w twoim przypadku. Trzeba po prostu zmienić postawę tak aby im pokazać, że to oni zawinili i to im powinno zależeć na zadowoleniu klienta. Wiem, że może to dziwnie brzmieć w Polskich realiach ale na całym świecie tak właśnie jest. Wiem, wiem łatwo powiedzieć ale trzeba trochę powalczyć. Jeżeli jednak nic nie wywalczysz to sprzedaj w cholerę tą ramę (nie wiem za ile?) dozbieraj do nowej i ciesz się, że do lata jeszcze trochę i hoho :)

aaaa i jeszcze jedno skasuj ten baner spod swoich postów bo nie ma się czym chwalić... ja już to zrozumiałem i mocno się zawiodłem... niestety Face The Fact :(

Napisano

Wrzucenie do niej/innej starych części nie wchodzi w grę ponieważ one już były na tyle dobite i zajechane, że do niczego się nie nadawały poza wyrzuceniem i też wyleciały... Ale te 20tys. km te części zrobiły;)

Więc i tak wszystkie części będę musiał kupić / lub od razu cały rower...

Napisano

W takiej sytuacji lepiej jednak będzie dopłacić do kompletnego bajka, skoro i tak musisz wszystko wymieniać. Ja akurat wszystkie podzespoły mam jak najbardziej w porządku więc tylko przemianka wchodzi w grę. Tylko nie daj się za bardzo naciągnąć na tych dopłatach ;)

Napisano

Z nowości to Trek niestety może sugerować się ramą początkową a nie ostatnią, a więc sprawa nie wygląda ciekawie;/ Trek 4900 zastąpił serie 6xxx (6700), ma w 2013 roku przez to też inną geometrię.

Napisano

No dobra ale twój stary Marlin (2006) ma taką samą geometrię jak Big Sur (2008) czyli totalnie inną od Trek'a 4900. Masz rację teraz serii 6000 do 8000 już nie istieję jest natomiast seria Ellit która to ją zastąpiła, prawdopodobnie... gdyż mają identyczną geometrie i tym samym najbardziej zbliżone do GF i to właśnie taką ramę powinni Ci oddać.

Napisano

Seria 8.x zastąpiła serię 6000 i 8000. Obie różniły się wagą ramy.

Seria 8.x różni się głównie jakością kół od poprzedników, piasty są obecnie na maszynach, w przeciwieństwie do piast shimano niskich serii, które były praktycznie aż do najwyższych modeli. Nowe piasty są też w najnerach.

Karboniak z linka moim zdaniem odpada. Rama ma qpowate rozwiązanie suportu, bez misek. Rama ma dużą szansę się rozkraczyć w tym miejscu.

Napisano

Nowości niestety brak, ale są 3 opcje (przypominam, że stare części zajechane i wywalone):

1) dopłata do całego, tu X-caliber (chcę spróbować tego 29er), od jego ceny odjąć 1000 zł jako wartość tej ramy z wymiany, oto link:

X-Caliber - rower Trek

2) jak się uda ramę za symboliczną dopłatą a dokładniej oby bez dopłaty na 29er, wtedy na niej składać rower - pewnie jak już to Cobie bo ładna:P Geometria i stop ten sam co w X-Caliber

3) brać tą ramę 4900 i raczej sprzedać (tylko obawiam się, że za mało) składać bym nie chciał na niej raczej bo jednak ten 29er mnie ciągnie i kupić jakiś cały innej marki - ta opcja wydaje mi się najmniej korzystna - co o tym sądzicie, budżet ograniczony więc co najkorzystniej Waszym zdaniem wyjdzie?

Napisano

Jeżeli budżet masz ograniczony to najlepsza jest opcja nr 2. Mimo tego, że stare części są już zjechane to na pewno trochę jeszcze pociągną na nowej ramie, musisz zmienić koła no i amorek. Na pewno to wyjdzie taniej a z czasem wszystko co będzie trzeba sobie powymieniasz. Przy opcji nr 1 musisz wyczarować 4,5 tysia więc nie mało no chyba, że w tym roku byłeś naprawdę grzeczny :033: Jak by nie patrzeć każda opcja wiąże się ze sporym wydatkiem i pamiętaj, że tylko i wyłącznie z ich winy więc musisz o tym wspomnieć. Opcja nr 3 to najgorsza sytuacja gdyż wątpię abyś sprzedał tą ramę za 1000zł więc jeżeli jesteś ciekaw dużego kółka to musisz wynegocjować opcję nr 2 Oczywiście życzę powodzenia :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...