blackiwan Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Tak jak w temecie. Stoję przed wyborem nowych hamulców. Mają one zastąpić wysłużone już Avidy Juicy 3.5. Zastanawiam się nad: Hamulece Formula RX P+T NAJTANIEJ PROMOCJA sklep (2853752781) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. SHIMANO SLX BR-M675 + BL-M675 HAMULCE TARCZOWE P+T (2822953741) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Cena RX-ów dosyć atrakcyjna. Na plus również to,że są na płyn hamulcowy, którego jeszcze dużo mi zostało z poprzednich hamulców. Używa ktoś takich hamulców ? Jak z modulacją i siłą hamowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 RX - średnia siła i modulacja, niewygodna klamka.Generalnie bez szału, ale mogą być. Na tych SLX-ach nie jezdziłem, natomiast model wyżej czyli XT gdyby nie system servo wave przypadł mi do gustu, siła i modulacja na wysokim poziomi, no i bardzo fajna króciutka klameczka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Mam RX nie wiem na czym polega niewygoda klamki. Jezdziłem na kilku hamulcach hydraulicznych więc mam porównanie i powiem- klamka jak klamka. Siła i modulacja zadowalajaca (jak na ten przedział) , no chyba że ktoś jest uzdolniony manualnie na poziomie zero jedynkowym i umie cisnąć klamkę jak kiełbasę bądz nie cisnąć (zazwyczaj ci mają najwięcej do powiedzenia o modulacji), estetyka wykonania bardzo dobra . Mają opinię dość niezawodnych, nie wiem, za krótko je mam żeby się o tym wypowiadać. Cena faktycznie dobra, sam mam te RX od tego gościa (kupione już jakiś czas temu), przychodzą nowiutkie, zafoliowane i dość szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Klamka jest dla mnie po prostu nieergonomiczna, wybija się w place przy dłuższym hamowaniu, podobna sytuacja jak w m970. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Mam jeszcze okazje kupić w tej cenie Avid Elixir 9,ale do Avidów już jakoś nie mam zaufania. Słyszałem/czytałem ,że są z nimi różne problemy. Opinie na mtbr też nie za dobre w stosunku do RX-ów i SLX-ów http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/avid/elixir-9/prd_464962_1507crx.aspx http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/formula-brakes/rx/prd_449206_1507crx.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Klamka w RX to mały koszmarek. Ciężko je ustawić żeby nie ocierały. Bez wahania wybieram SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Klamka jest dla mnie po prostu nieergonomiczna, wybija się w place przy dłuższym hamowaniu, podobna sytuacja jak w m970. No to nie wiem czy przeprofilowali klamkę czy co bo moje mają dość szeroką klamkę i co jak co ale w palce to ona się nie wbija. Naprawdę, może coś zmienili w samym kształcie klamki ? Z ciekawości popatrzyłem troszkę w necie na zdjęcia . Są minimalne różnice ale chyba nie na tyle duże żeby miało to wpływ na ich ergonomię. No nic, może faktycznie dla kogoś mogą być niewygodne trzeba to wziąć pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Wypatrzyłem jeszcze Avidy Elixir CR za 500zł nówki. AVID CR komplet P+T zupelnie NOWE ADAPTERY (2856381976) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jak to jest z tymi Avidami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 10 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Na podstawie doświadczeń z deore m596, xtr m985 i formula R1 (slx i xt również okazjonalnie) stanowczo proponuje wybrać shimano. Czy akurat slx to nie wiem bo deore/slx/xt ważą prawie to samo, działają tak samo, ergonomia i kultura pracy jest perfekcyjna we wszystkich. Jedyne różnice to jakość wykończenia detali, wygląd i ew sposób mocowania pancerza w zacisku i blokowania klocków. Więc czy jest sens dokładać do slx względem deorki? Przemogłem swoją niechęć do niższego modelu i kupiłem deore ...jestem super zadowolony, kij tam ze znaczkiem. Formule mają średnio wygodną klamkę, powiem szczerze gdybym dzisiaj ponownie wybierał hamulce to zamiast R1 wziąłbym xtr. Tym bardziej że oleju shimano nie trzeba wymieniać profilaktycznie puki jest czysty bo nie chłonie wilgoci jak DOT i nie jest żrący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dobra odrzuciłem już Rx-y i Avidy-y. Na mojej liście pojawiły się jeszcze: 1.Hygia ELITE Ceramic Carbon -stalowe oploty, karbonowe klamki, ceramiczne tłoczki, metaliczne klocki, jednoczęściowy zacisk,DOT. Tarcze,śruby i adaptery w zestawie. 2.MAGURA MT4 - jednoczęściowy zacisk, olej mineralny,organiczne klocki, aluminiowe tłoczki, 5 lat gwarancji. Tarcze,śruby i adapter w zestawie. Przy nich SLX-y wyglądają trochę marnie i są najdroższe. Skłaniam się ku Magurach,ale te Hygia również kuszą.Nie powiem,że zależy mi również na niskiej wadze i wyglądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 +1 do Magury . Doskonała modulacja, bardzo wygodna klamka, zero problemów z ustawieniem, nic nie piszczy i nie ociera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 +1 do Magury . +2 Duża siła (mam wrażenie, że nieco mocniejsze od nowych XT), fajna modulacja i wygodna klamka. Jedyny minus to chyba te plastikowe śrubki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Plastikowe są tylko śrubki EBT- reszta to alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dobra kupiłem te Magurki,bo jeszcze ktoś by mnie ubiegł. Za komplet dałem 540zł z przesyłką,więc wyszło taniej niż za "gołe" SLX-y i RX-y. W trekkingu mam niezawodne HS11,mam nadzieje,że na tych się nie zawiodę. Mam jeszcze pytanie co do nich. Czy współpracują z tarczą XT IceTech ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 To napisz potem jak sie sprawują. Ice tec chyba są troche grubsze, może obcierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dedykowane tarcze Magury ( Storm lub Storm SL) mają grubość 2mm, tarcze IceTech mają grubość 1,9mm. Ta niewielka różnica może powodować zwiększenie skoku klamki, choć niektórym to nie przeszkadza. W moim przypadku Magury na tarczach Shimano ( nie IceTech) hamowały gorzej niż na Storm SL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Nie będę zakładał nowego tematu. Hamulce już zamontowane i teraz przydałoby się skrócić przewody. Jest jeden problem. Gdzie kupić do nich końcówki do skracania tj.oliwkę(baryłkę) i wkład przewodu. Na allegro nie znalazłem. Znalazłem za to na tym sklepie takie coś: http://bikecenter.pl/index.php?p6404,magura-oliwka-wklad. Będzie to pasować? Znalazłem filmik instruktażowy i końcówki wyglądają podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Jeżeli zakupiłeś same hamulce w wersji BOX to powinno to być w pudełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Kupiłem wersje OEM,ściągnięte z nowego roweru. Nie posiadają one również regulacji BAT tak jak model MT6.(przed chwilą się o tym dowiedziałem). Mam jeszcze jedno pytanie co do oleju mineralnego. Muszę kupić oryginalny z magury,czy ten shimanowski(sporo tańszy) również podejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 28 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Oliwka i baryłka powinny pasować. Hamulce MT6 nie miały z urzędu regulacji BAT- tą mają tylko MT4. Olej Shimano może działać, aczkolwiek nie jest on mieszalny z Magura Royal Blood.Prywatnie wolałbym kupić oryginalny olej Magury i mieć spokój. Tym bardziej,że 50 ml to wydatek rzędu 25 pln http://allegro.pl/magura-royal-blood-olej-do-hamulcow-50-ml-i2896655650.html BTW- zachowaj ostrożność podczas wkręcania śrubek EBT i wkręcaniu przewodów w korpus klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A są jakieś oleje mineralne do hamulców, które można zastosować bez problemu? Np Shimano i FL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 28 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Podobno można używać oleju mineralnego LHM+ (stosowany w hydrozawieszeniu citroenów, do kupienia w samochodowym), piszę podobno, bo niektórzy narzekają na spadek siły hamowania po użyciu tego lub jakiegokolwiek innego oleju niż oryginalny. Trafiają się również opinie, że lhm jest lepszy i cała masa pozytywnych, ciężko powiedzieć jeśli nie sprawdzi się samemu. Magura Royal Blood też będzie działał, chociaż trafiłem trochę opinii że bardziej puchną klamki na mrozie. Swoje hamulce które dostałem z bikestacji też były zalane jakimś bezbarwnym zamiennikiem, działały doskonale, po skróceniu zalałem oryginałem, różnicy nie poczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.