Skocz do zawartości

[rama] wymiana łożyska, mały problem

sznib

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kiedy dziś robiłem generalne czyszczenie roweru po odkręceniu śrub głównego obrotu w ramie zauważyłem ze jedno łożysko pracuje z bardzo dużymi oporami. tak jakby co część obrotu przeskakiwało, ogólnie lipa. Pomyślałem "zajechane, trzeba wymienić". Jeszcze nie wymieniałem łożysk ramy, ale zawczasu miałem schowany na tą okoliczność zestaw śrub, podkładek i tulejek. tak więc wycisnąłem łożysko z ramy i ku mojemu zdziwieniu okazało się ze kręci się gładko. Wyczyściłem, nasmarowałem nowym smarem myśląc ze odratuję, ale po wciśnięciu w otwór montażowy na niewielką odległość (do końca nie wciskałem bo krzywo naszło) okazało się że opory i przeskakiwanie powróciły.

Czy to normalne że łożysko wyciśnięte pracuje normalnie,a w ramie ma opory?

Kiedy dziś robiłem generalne czyszczenie roweru po odkręceniu śrub głównego obrotu w ramie zauważyłem ze jedno łożysko pracuje z bardzo dużymi oporami. tak jakby co część obrotu przeskakiwało, ogólnie lipa. Pomyślałem "zajechane, trzeba wymienić". Jeszcze nie wymieniałem łożysk ramy, ale zawczasu miałem schowany na tą okoliczność zestaw śrub, podkładek i tulejek. tak więc wycisnąłem łożysko z ramy i ku mojemu zdziwieniu okazało się ze kręci się gładko. Wyczyściłem, nasmarowałem nowym smarem myśląc ze odratuję, ale po wciśnięciu w otwór montażowy na niewielką odległość (do końca nie wciskałem bo krzywo naszło) okazało się że opory i przeskakiwanie powróciły.

Całkowicie normalne, nie raz tego doświadczyłem, kup nowe łożysko i nie baw się w regeneracje.

• Mod Team

Łożysko wbite w zbyt mały otwór może nawet nie dać się obrócić. Zawsze jeżeli jest wcisk trochę się zamyka.Kwestia dobrej tolerancji otworu/wałka.

Patrz tolerancje wykonania otworów/wałków pod łożysko.

Twoje pewnie dokonało żywota. Ale jeżeli wciskałeś krzywo to mogło się bardziej zamknąć niż normalnie i dlatego duże opory.

jak zle dobrales podkladki to mogles nawet zabic lozysko na maxa:),proponuje przy nastepnym wciskaniu uzyc jako podkladki starego lozyska.

Przy wciskaniu ja osobiscie czasami uderzm mlotkiem przez jakas deseczke(moze troche bez glowy) ale to najprostzy sposob przy pierwszej fazie wciskania lozyska.Jak juz krzywo wchodzi to masz 90% szans ze uszkodziles bieznie;/ i tylko smietnik go czeka.

Dobra rada:

wyciskamy stare

zakladamy nowe

ewentualnie czyscimy, smarujemy bez wyciskania jezeli chcemy zeby nam jeszcze pochodzilo:)

• Mod Team

Podkładka była dobra, bo obejmowała całą powierzchnię łożyska, nie tylko środek. zresztą łożysko ciężko pracowało jeszcze przed wyciśnięciem, jak pisałem, więc to nie złe wciskanie je uszkodziło, po prostu umarło śmiercią naturalną :). Nowe łożysko już siedzi na swoim miejscu, kręci się gładko :) Do wprasowania użyłem starego łożyska, nowe zawczasu zmrażajac w zamrażalniku, a gniazdo przed montażem na kilka minut do wrzątku, dzięki czemu wprasowanie poszło gładko i przyjemnie.

• Mod Team
Do wprasowania użyłem starego łożyska, nowe zawczasu zmrażajac w zamrażalniku, a gniazdo przed montażem na kilka minut do wrzątku, dzięki czemu wprasowanie poszło gładko i przyjemnie.

Przy wciskaniu dobrze jest posmarować czymś tłustym gniazdo, szczególnie przy aluminium.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...