MokryxD Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam. Może taki temat już był poruszany, ale użycie wujka Google, ani forumowej szukajki nie przyniosło oczekiwanych efektów. Jak część z was już wie, składam rower (rama Accent El Nino). Część rozterek napędowych już za mną (wybór korby). Teraz przyszła kolej na resztę gratów. Korba którą posiadam to FC-M590 44-32-22 Mam kilka wariantów do wyboru: Shimano SLX 2012/2013 Dyna Sys Tylna przerzutka RD-M670 169.00zł Przednia przerzutka RD-M670/671 100.00zł (nie wiem który ciąg lepiej do mojej ramy, niby linki idą górą, ale jest ciekawe pojęcie - "podwójny ciąg" Manetki SL-M660-10 199.00zł Kaseta CS-HG62 34-11 124.00zł SUMA 592zł Shimano SLX 9s Tylna przerzutka RD-M662 GS 169.00zł Przednia przerzutka FD-M660/661 99.00zł (jw.) Manetki SL-M660 189.00zł Kaseta CS-HG61/50-9 114zł/75zł SUMA 511zł/472zł SRAM X7 Tylna przerzutka SRAM X7 10s 145.00zł Przednia przerzutka FD-M660/661 99.00zł Manetki SRAM x7 10s 119zł Kaseta CS-HG62 124.00zł SUMA 487zł Najbardziej skłaniałbym się, do SLXa 9s, ale rozważę opinię bardziej doświadczonych forumowiczów, gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z MTB i nie chcę na samym początku mieć problemy z napędem. Łańcuchów celowo nie podawałem, gdyż sam nie wiem jeszcze jakie one będą. Propozycje mile widziane, najlepiej to nie więcej jak 60zł za jeden, bo chcę jeździć na 3 łańcuchy. Z góry dzięki za pomoc i proszę o krytykę ew. głupot w moim temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 ja mam dyna sys xt/xtr 10 i zamieniam to na dniach na srama x9/x0. Naped shimano chodzi fajnie jsk jest nowy . Jezeli troszke km nakreci to brak mu precyzji trzeba regulowac itp zmieniac linki. Moim zdaniem najlepsza opcja jest korba i kaseta shimano manetki i przerzutki sram lancuch connex/wipperman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 A X7 jest warty uwagi, czy tylko X9 i powyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 nie wiem bo nie uzywalem. Jest gdzies wate o tym na forum. Natomiast jezdzilem troszke na rowerku kolesia z x9 i naprawde chodzilo to swietnie mimo tego ze prErzutka miala 3 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 oto: http://www.forumrowerowe.org/topic/104503-rower-shimano-czy-sram/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dziękuję Redbull za link. W najbliższym czasie wybiorę się do sklepu i sprawdzę jak mi leżą manetki srama. To będzie najważniejsze kryterium. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 U siebie w rowerze mam osprzęt xt,ale po przejechaniu się na rowerze kolegi na x9 postanowiłem przesiąść się na srama. Polecam amerykańca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jeździłem kiedyś chwilę na RR 8.1, który jest na pełnym Sramie X7. O ile praca przerzutek bardzo mi się podobała to manetek już niekoniecznie. Jak dla mnie dużą wadą jest dźwignia do zrzucania biegów. Uprzedzając pytania, czemu nie Gripshifty. Nie, ponieważ nie lubię jak coś przypadkowo się przekręci i bieg się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Można zawsze kupić manetki x9,a przezutki x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 1. Triggery x7 są kiepskie, duży skok jałowy dźwigni wrzucającej. Lepiej przy x9 ale naprawdę dobrze dopiero przy x0. 2. Od 15 lat jeżdżę na gripach. Nie wiem co znaczy przypadkowa zmiana biegów, a miałem najlżej możliwie działające kombinacje (gripy ze wspomaganiem, linki gore, przerzutki x0 i xtr) Gripy są najszybsze, dla jednych plus dla drugich bez znaczenia. Ja to lubię. Co do podwójnego ciągu - to nie jest kwestia tego że możesz wybrać sobie jak ma to działać - to konstrukcja która umożliwia współpracę z ramami o prowadzeniu linki pod dolną rurą jak i po górnej rurze przedniego trójkąta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 1. Triggery x7 są kiepskie, duży skok jałowy dźwigni wrzucającej. Lepiej przy x9 ale naprawdę dobrze dopiero przy x0. 2. Od 15 lat jeżdżę na gripach I dlatego uwazam ze warto kupic gripy x0 3x9 za 199zl , w polaczeniu z tylnia x9 bedzie to chodzic bardzo przyjemnie niewielkim kosztem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jak klasa srednia to raczej tylko 9s bo 10 jak wspomniane było działa poprawnie i zadowalająco dopiero w klasie wyższej. Sam mam x9 + gripy x9 to chyba klasa średnia wyzsza juz lub nawet wyższa i działa bardzo fajnie. Mimo ze nie przejeździłem tyle manetek co Tobo jestem takiego samego zdania co on. Regulacja jest banalna a sama praca precyzyjna i jak to sram dosć agresywna w porównaniu do shimano, kiedyś jak ściągałem przerzutkę razem z hakiem, zakręciłem, naciągnąłem linke i ją zakręciłem i już działało precyzyjnie bez regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.