Skocz do zawartości

[rama] korekta dł. ramy (Top Tube) po przez zmianę wysokości mostak?

mixchris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przede mną zakup nowej ramy i tu moje pytanie do Was... Bardzo jestem przyzwyczajony do swojej obecnej geometrii ramy. Rama niestety jest bardzo nietypowa gdyż dł. górnej rury to 600mm (C to C) a rozmiar to 19" a większość ram o tym rozmiarze jest o jakieś 30mm krótsza więc naprawdę sporo no ale nie w tym rzecz... Mam na oku ramę której większość parametrów jest bardzo zbliżona do mojej starej ramy niestety jeden parametr jest sporo mniejszy a dla mnie najbardziej istotny, mianowicie dł. górnej rury (Top Tube) jest krótsza o 26mm i tu moje pytanie w jaki sposób mogę wydłużyć tą ramę? Dodam iż mostek jaki mam to 100mm a nie chcę zakładać krowy o dł 120mm który zmieni sterowanie rowerem... może mógł bym po prostu zachować100mm mostek a pozbyć się podkładek spod mostka, wbić niższe stery... czy taki zabieg coś pomoże czy nie będzie miał żadnego wpływu na odczucie długości górnej rury? Dodam, że jest to rower MTB.

Napisano

Rama 19" z 570mm górną rurą? Tak krótkie nie są nawet najbardziej rekreacyjne Cube. 590-600mm to norma. Sprawdź, czy wymiar, o którym mówisz jest mierzony "po rurze", czy horyzontalnie. I to ta druga wartość powinna Cię interesować.

Napisano

Zmianą wysokosci czy też kątem 17 ugrasz trochę bo ok. 1 cm przy zmianie w dół ok 3 cm. Może się jednak okazać że kąty w nowej ramie będa odbiegać lekko i nagle zrobi się dodatkowy ofset 1 cm. plus mostek 110 jesteś w domu - masz swoje brakujące 3 cm. Pytanie czy niby identyczne wymiary przełożą się na identyczną jazdę - niestety nie.

Napisano

Odpowiadając NA TEMAT, uważam, że (jeśli masz mostek z dodatnim wzniosem) odwrócenie mostka i obniżenie jego pozycji (podkładki, niższe stery) faktycznie zrobi, że kierownica będzie dalej od siodełka "trzeba będzie dalej ręce wyciągać, żeby do niej sięgnąć". Ale to nie takie proste - zmniejszy Ci się kąt między rurą podsiodłową a tułowiem, czyli będziesz bardziej zgięty w okolicach lędźwiowych, niektóre osoby (w tym ja) nadrabiają to przesunięciem siodełka do przodu, co częściowo niweluje uzyskany efekt.

Napisano

Dokładnie... mam, znaczy... miałem Garego :) i już mocno się do tej jakże niespotykanej geometrii przyzwyczaiłem i szukam jakiejś sensownej alternatywy. Wygląda na to, że jednak 26mm to za dużo aby to nadrobić a nawet jak bym się choć trochę zbliżył do podobnych wymiarów to mogło by to trochę "upośledzić" sterowanie i pozycję na rowerze. Dzięki za pomoc :thumbsup:

Napisano

Dzięki za propozycje, nawet nie wiedziałem, że PEAK jest w wersji 26" :) wygląda nieźle a i geometria zbliżona. A co możecie polecić ze stalówek? Przeglądałem już On-One, Surly i Soma ale ogólnie słaby jest wybór w Cr-Mo z ram typowo MTB :confused:

Napisano

Dzięki :) Widzę, że 18 była by idealna :) i jest w wersji czerwonej :D Myślałem jeszcze nad On-One Inbred 20" gdzie efektywna długość górnej rury to 612mm więc te 10mm bym jakoś nadrobił a rama naprawdę śliczna :) A powiedzcie mi jeszcze czy długość rury sterowej (Head Tube) ma jakiś wpływ na całą geometrię?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...