Piszaman Napisano 5 Grudnia 2012 Napisano 5 Grudnia 2012 Witam. Postanowiłem przywrócić rower siostry do życia. Oglądałem co by tam wymienić i napotkałem się na taką przykrość : http://www.youtube.com/watch?v=4PhwKc0Hbn0&feature=youtu.be Zabrałem się za rokręcanie wolnobiegu. W zasadzie to wolnobiegu w życiu nie rozkręcałem, ale co tam. No to ściągam koło, odkręciłem ośkę, wysypały się kuleczki. Patrzę tam do środka, przymiarka klucza do kaset (który zdawałby się pasować), ale nie pasuje. WTF ?! Próbowałem też odkręcić młotem i śrubokrętem, ale nie dało rady . Jakieś propozycje?
seraph Napisano 5 Grudnia 2012 Napisano 5 Grudnia 2012 Nie żadne WTF tylko wolnobieg nie jest kasetą i potrzeba Ci innego klucza: http://allegro.pl/klucz-sciagacz-do-wolnobiegu-shimano-i2837468148.html Ciekawe, że kluczem do wolnobiegu można odkręcić kasetę, chociaż trzeba być dość ostrożnym. Druga sprawa jest taka, że bujanie się wolnobiegu nie jest specjalnym powodem do jego naprawy. Możesz znaleźć o tym sporo na forum tematów i to jest wręcz standard tych konstrukcji, ale zdarzył mi się niebujający wolnobieg i różnicy żadnej nie odczułem.
mihalp90 Napisano 5 Grudnia 2012 Napisano 5 Grudnia 2012 seraph Jak Ty chcesz odkręcić kluczem do wolnobiegu kasetę?
Piszaman Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Napisano 5 Grudnia 2012 Z tego co wywnioskowałem klucz do kasety jest zbyt szeroki na wolnobieg, odwrotnie chyba może dać radę. Edit: Skoro bujanie się wolnobiegu to rzecz akceptowalna to nie będę nic grzebał, tylko złożę jutro wszystko do porządku i będę się z tym rowerkiem dalej bawił.
seraph Napisano 5 Grudnia 2012 Napisano 5 Grudnia 2012 seraph Jak Ty chcesz odkręcić kluczem do wolnobiegu kasetę? A da się, bo klucz do wolnobiegu jest mniejszy, ale wypustów ma tyle samo więc wchodzi z luzem i można odkręcić i zakręcić kasetę, ale nie polecam bo trzeba równo ciągnąc żeby nie obrobić.
mihalp90 Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Nie wiem czy widziałeś te dwa klucze, ale mniejszy jest klucz do kasety, więc nie pisz łaskawie pierdół. Nie odkręcisz i ni ....
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2012 Nie wiem co wy macie za dziwne klucze moj pasuje do obu. Wkłądamy klucz, rurka wspomagająca tak ok 1m czyt. jeden metr, 2 osoby do trzymania koła 1 do odkręcania. Można tez udarowo metadoą z buta, solidny klucz założyć, mocno trzymać całą konstrukcję i z buta kopnąćw klucz, w końcu puści. Oczywiście w lewo. Albo zanieść do serwisu tam powinni za free odkręcić.
seraph Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Nie wiem czy widziałeś te dwa klucze, ale mniejszy jest klucz do kasety, więc nie pisz łaskawie pierdół. Nie odkręcisz i ni .... No dobra to się nie da, w takim razie jeżdżę na nie zakręconej kasecie, dzięki za info bo przecież rower mi się rozpadnie. A pierwszy raz widzę na zdjęciu na początku tematu, żeby coś mniejszego się nie mieściło w większe...
Tofi Napisano 13 Stycznia 2013 Napisano 13 Stycznia 2013 Ostatni przerzutka przestała prawidłowo działać, a nawet regulacja niewiele daje. Dokładnie się przyjrzałem też mam pływający wolnobieg. I teraz pytanie - jest to wina wolnobiegu czy ośki? Megarange leży w pudełku z pare miesięcy w oczekiwaniu na zużcie poprzednika, tymczasem tryby jeszcze dobre, a mechanizm siadł (a może ośka?). Więc moje pyanie to która z tych dwóch rzeczy padła? Szkoda by mi było przycinać nowy łańcuch tylko po to by sprawdzić czy to wolnobieg czy ośka. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
mklos1 Napisano 13 Stycznia 2013 Napisano 13 Stycznia 2013 Klucz powinien pasować zarówno do kasety jak i wolnobiegu, przynajmniej w systemie Shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.