Skocz do zawartości

[rama] Malowanie

Filkry22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Chciałbym pomalować swoją ramę. Mam kilka powodów aby to zrobić:

- kolor mi się nie podoba

- liczne zadrapania lakieru

Czytałem troszkę na różnych stronach, pytałem się wujka google.

Mówią że malować można ramę sprayem. Czy ta farba nie zejdzie po 1 sezonie?

Jeżdżę tak 70% miasto, 25% las, 5% bezdroża

Może na forum ma ktoś doświadczenie w malowaniu ramy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)

Posiadam ramę aluminiową

Napisano

Ja swój zimowy rower pomalowałem farbą w sprayu do aluminium( 3 warstwy). Jeżdżę nim już 2 lata a farba jak trzymała tak trzyma. Myślę że farba nie powinna ci zejść, tylko kup jakąś lepszą :D bo te tańsze to badziewie i nie raz już się przekonałem malując inne rzeczy

Napisano

Zgadza się. Osobiście wolałbym nawet mat, ale tutaj zaważyła obecnośc utwardzacza w tym lakierze. Raczej nie będzie to to samo, co w lakierni- ale zawsze coś (budżetówka niestety).

Napisano

No racja teraz każdy robi wszystko żeby zaoszczędzić, ale jak się przyłożysz to może nawet całkiem nieźle wyjść , jeszcze jakieś tanie naklejki zastępcze z allegro i można śmigać :D

Napisano

A no, bardzo ciekawy zestawik :D Ale faktycznie te otarcia od linek do masakra, bardzo nieestetycznie to wygląda, ja w swoim rowerze nakleiłem jakieś zwykłe naklejki kolorowe, to nawet one po jakimś czasie wyblakły od otarć.

Napisano

Mi też w Signie zrobiły się brzydkie otarcia. Wtedy jeszcze nie słyszałem o takich naklejkach i wyciąłem kawałek z plastikowej butelki i owinąłem taśmą izolacyjną. Chroni dobrze (szkoda, że po fakcie), ale wyglada jak... :laugh:

Napisano

Malowanie sprayem nie powinno przekroczyc sumy, którą podajesz (poniżej tej sumy zrobią Ci w zakładzie piaskowanie z malowaniem proszkowym :thumbsup: ) . A Jak masz zamiar przygotowac ramę do malowania? Będziesz piaskował, czy tylko masz zamiar zmatowic stary lakier?

Napisano

Malowanie sprayem nie powinno przekroczyc sumy, którą podajesz (poniżej tej sumy zrobią Ci w zakładzie piaskowanie z malowaniem proszkowym :thumbsup: ) . A Jak masz zamiar przygotowac ramę do malowania? Będziesz piaskował, czy tylko masz zamiar zmatowic stary lakier?

Raczej na stary lakier.

Napisano

Więc spokojnie. Przęciętnie emalia w puszcze, o pojemmości 400ml kosztuje około 12 zł (nie mówię o lepszych lakierach samochodowych nabijanych do puszki- około 30 zł za 400 ml). 3 puszki koloru to max + bezbarwny do zabezpieczenia (liczmy 2 puszki z małym zapasem, przy podanej wczesniej pojemności) ;)

Napisano

Cześć! Chciałbym pomalować swoją ramę. Mam kilka powodów aby to zrobić:

- kolor mi się nie podoba

- liczne zadrapania lakieru

Czytałem troszkę na różnych stronach, pytałem się wujka google.

Mówią że malować można ramę sprayem. Czy ta farba nie zejdzie po 1 sezonie?

Jeżdżę tak 70% miasto, 25% las, 5% bezdroża

Może na forum ma ktoś doświadczenie w malowaniu ramy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)

Posiadam ramę aluminiową

Kolego spokojnie możesz pomalować ramę farbą w sprayu, nic nie będzie schodzić.

Farby w sprayu wbrew pozorom są bardzo dobre, minusem jest tylko to że trzeba nanieść więcej warstw żeby uzyskać dobre krycie.

Dla mnie osobiście jest totalnymbezsensem dawanie ramy owartości poniżej 1000zł do profesjonalnego malowania. Masz tak dużą palete farb w sprayu (producenci, kolory, zastosowania, błtszczące, maty, półmaty itp..) ze spokojnie można dobrać coś pod swoje potrzeby.

Kluczem do sukcesu jest nie farba a odpowiednie przygotowanie powierzchni do malowania.

Osobiście uważam że nie ma sensu zdzierania starej farby do gołego aluminium a jedynie jej zmatowienie i odtłuszczenie. Ewentualnie jeśli już do tego doszło to dobry podkład.

Koszt DOBREJ farby w sprayu (np: MOTIP) to około 15-20 zł mała puszka (zupełniewystarcza na jedną ramę).

Piszę toz własnego doświadczenia, malowałem ramę nie raz. Trzyma sie to całymi latami i wygląda dobrze. Jak pokazuję taka ramę po malowaniu nikt mi nie wierzy że to spray.

Ludzie uwierzyli w magię farb proszkowych nie do końca rozumiejąc że nie chodzi tu o cudowne własciwości tych farb a o sposób nanoszenia.

I żadne puszki 400ml !!! Połową tego pomalował byś 2 ramy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...