Filkry22 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Cześć! Chciałbym pomalować swoją ramę. Mam kilka powodów aby to zrobić: - kolor mi się nie podoba - liczne zadrapania lakieru Czytałem troszkę na różnych stronach, pytałem się wujka google. Mówią że malować można ramę sprayem. Czy ta farba nie zejdzie po 1 sezonie? Jeżdżę tak 70% miasto, 25% las, 5% bezdroża Może na forum ma ktoś doświadczenie w malowaniu ramy. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ______________________________________________________ Posiadam ramę aluminiową
artex232 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Ja swój zimowy rower pomalowałem farbą w sprayu do aluminium( 3 warstwy). Jeżdżę nim już 2 lata a farba jak trzymała tak trzyma. Myślę że farba nie powinna ci zejść, tylko kup jakąś lepszą bo te tańsze to badziewie i nie raz już się przekonałem malując inne rzeczy
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 O ile dobrze zabezpieczysz lakierem to powinno jakiś czas wytrzymać. Też właśnie maluję starą rometowską ramę i mam zamiar zabezpieczyc powłokę takim wynalazkiem: Lakier bezbarwny w sprayu (2K) z utwardzaczem Motip Color Matic (na allegro można kupić).
artex232 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Tyle że rama będzie się błyszczała, ale to już twój wybór czy chcesz mat czy błysk
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Zgadza się. Osobiście wolałbym nawet mat, ale tutaj zaważyła obecnośc utwardzacza w tym lakierze. Raczej nie będzie to to samo, co w lakierni- ale zawsze coś (budżetówka niestety).
artex232 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 No racja teraz każdy robi wszystko żeby zaoszczędzić, ale jak się przyłożysz to może nawet całkiem nieźle wyjść , jeszcze jakieś tanie naklejki zastępcze z allegro i można śmigać
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Osobiście rozwazam coś takiego: http://allegro.pl/duzy-zestaw-ochronnych-naklejki-ochronne-na-rower-i2836838991.html Bo w miejscu styku z pancerzem linki (szczególnie na główce ramy), bankowo pojawią się otarcia
artex232 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 A no, bardzo ciekawy zestawik Ale faktycznie te otarcia od linek do masakra, bardzo nieestetycznie to wygląda, ja w swoim rowerze nakleiłem jakieś zwykłe naklejki kolorowe, to nawet one po jakimś czasie wyblakły od otarć.
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Mi też w Signie zrobiły się brzydkie otarcia. Wtedy jeszcze nie słyszałem o takich naklejkach i wyciąłem kawałek z plastikowej butelki i owinąłem taśmą izolacyjną. Chroni dobrze (szkoda, że po fakcie), ale wyglada jak...
artex232 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 hahaha dobry patent Trzeba by było zrobić forum z takimi różnymi pomysłami
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Mówią, że "sztukowane" trzyma najdłużej, ale ze względu na estetykę chyba lepiej się nie afiszować...
Filkry22 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Mam też takie pytanie. Czy koszty malowania mogą przewyższyć koszt nowej ramy??? ( na allegro 200-350)
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Malowanie sprayem nie powinno przekroczyc sumy, którą podajesz (poniżej tej sumy zrobią Ci w zakładzie piaskowanie z malowaniem proszkowym ) . A Jak masz zamiar przygotowac ramę do malowania? Będziesz piaskował, czy tylko masz zamiar zmatowic stary lakier?
Filkry22 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Malowanie sprayem nie powinno przekroczyc sumy, którą podajesz (poniżej tej sumy zrobią Ci w zakładzie piaskowanie z malowaniem proszkowym ) . A Jak masz zamiar przygotowac ramę do malowania? Będziesz piaskował, czy tylko masz zamiar zmatowic stary lakier? Raczej na stary lakier.
bukakewarior Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Więc spokojnie. Przęciętnie emalia w puszcze, o pojemmości 400ml kosztuje około 12 zł (nie mówię o lepszych lakierach samochodowych nabijanych do puszki- około 30 zł za 400 ml). 3 puszki koloru to max + bezbarwny do zabezpieczenia (liczmy 2 puszki z małym zapasem, przy podanej wczesniej pojemności)
Gość pw524 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Cześć! Chciałbym pomalować swoją ramę. Mam kilka powodów aby to zrobić: - kolor mi się nie podoba - liczne zadrapania lakieru Czytałem troszkę na różnych stronach, pytałem się wujka google. Mówią że malować można ramę sprayem. Czy ta farba nie zejdzie po 1 sezonie? Jeżdżę tak 70% miasto, 25% las, 5% bezdroża Może na forum ma ktoś doświadczenie w malowaniu ramy. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ______________________________________________________ Posiadam ramę aluminiową Kolego spokojnie możesz pomalować ramę farbą w sprayu, nic nie będzie schodzić. Farby w sprayu wbrew pozorom są bardzo dobre, minusem jest tylko to że trzeba nanieść więcej warstw żeby uzyskać dobre krycie. Dla mnie osobiście jest totalnymbezsensem dawanie ramy owartości poniżej 1000zł do profesjonalnego malowania. Masz tak dużą palete farb w sprayu (producenci, kolory, zastosowania, błtszczące, maty, półmaty itp..) ze spokojnie można dobrać coś pod swoje potrzeby. Kluczem do sukcesu jest nie farba a odpowiednie przygotowanie powierzchni do malowania. Osobiście uważam że nie ma sensu zdzierania starej farby do gołego aluminium a jedynie jej zmatowienie i odtłuszczenie. Ewentualnie jeśli już do tego doszło to dobry podkład. Koszt DOBREJ farby w sprayu (np: MOTIP) to około 15-20 zł mała puszka (zupełniewystarcza na jedną ramę). Piszę toz własnego doświadczenia, malowałem ramę nie raz. Trzyma sie to całymi latami i wygląda dobrze. Jak pokazuję taka ramę po malowaniu nikt mi nie wierzy że to spray. Ludzie uwierzyli w magię farb proszkowych nie do końca rozumiejąc że nie chodzi tu o cudowne własciwości tych farb a o sposób nanoszenia. I żadne puszki 400ml !!! Połową tego pomalował byś 2 ramy!
Schwefel Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki... http://www.forumrowerowe.org/topic/32434-malowanie-i-renowacja-ramy/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.