rafi76 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam do posiadanego modelu Radon ZR Race 29er 5.0 postanowiłem zakupić nowe kola ,moja waga to 68kg razem z rowerem 80kg. Z racji pobytu poza granicami Polski podam linki do stron gdzie znalazłem kola w odpowiadającej mi cenie. Kola zmieniam z uwagi na spora wagę i brak sztywnosci oryginalnego zestawu jaki jest w Radonie /ALEX EN24 29er/ Oki oto co znalazłem za kwotę okolo 1000 zl /200€-250€/ http://bikemarkt.mtb-news.de/article/80016-sun-ringle-sun-ringle-ztr-arch-29-zoll-lrs-lefty http://www.fulcrumwheels.com/en/collection/offroad/xc-all-mountain-29/products/red-power-29-xl http://superlight-bikeparts.de/Novatec-BOR-435-LaufradsatzFRM-Rims-FRM-Felgen-Cross-Country-Laufradsatz-Wheelset-29er-niner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Pierwszy komplet jest pod leftyego,więc odpada,a fulcrumy są strasznie ciężkie. Nie masz kogoś kto mógłby kupić ci coś używanego/nówki w pl i wysłać do aktualnego miejsca pobytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 mam rodzinę naturalnie ten sklep ma tez wysyłkę na cale EU http://www.bikestacja.pl/wheels-swiss-xr400-light-1676g-p-25769.html?cPath=296_793_696 http://www.bikestacja.pl/novatec-wheels-811812-remerx-magic-7327-competition-1754-p-27493.html?cPath=296_793_696 albo poczekać na okazje przeceny po swietach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Może ktoś miał do czynienia z takimi piastami? http://www.nubuk-bikes.de/teile-parts/laufraeder/laufradsaetze-29/29-laufradsatz-nubuk-bls-no-tubes-crest-schwarz-sapim-d-light-alu-rot/a-32858/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Oki ..ostatnie podejście proszę o podpowiedz który zestaw dla osobnika w wadze całkowitej 82 kg - 85 kg Zestaw ma być bardziej uniwersalny do jazdy w każdym terenie i pogodzie to typy na jakie jestem zdecydowany 1 29" Laufradsatz Novatec 6-Loch Disc schwarz / BOR FRM 388 schwarz / 32 Loch / Sapim D-Light + Alu schwarz Laufr�der 29" MTB 6-Loch 2 29" Laufradsatz Novatec Disc 6-Loch schwarz / Alex XCR100 Pro Scandium / Sapim D-Light + Alu schwarz Laufr�der 29" MTB 6-Loch 3 29" Laufradsatz Novatec 6-Loch Disc schwarz / DT Swiss XR400 Disc / 32 Loch / Sapim D-Light + Alu rot Laufr�der 29" MTB 6-Loch odpowiednikiem jaki znalazłem na polskim rynku jest ten zestaw ale na razie poza zasięgiem.... 4 Koła Novatec 811/812/ Remerx Magic 7327 29"/ Competition 1754g - bikestacja.pl Dziękuję i proszę o jakieś podpowiedzi zestawy różnią się głównie obręczami ale może coś przeoczyłem. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez rafi76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlmtb Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Dziękuję i proszę o jakieś podpowiedzi zestawy różnią się głównie obręczami ale może coś przeoczyłem. Z moich doświadczeń wynika, że w przypadku lekkich obręczy można liczyć się z ich pękaniem od środka, ale to raczej po jakimś konkretnym przebiegu. Ja przy mojej wadze oscylującej w granicach +/- 70kg nie miałem takich problemów, ale moi koledzy, których waga waha się w granicach +/- 80-90 kg już tak. Szczególnie „pękliwe” były obręcze Mavic 317 i 517 ale oczywiście były to obręcze 26” Mi osobiście pękła tylna obręcz w gotowych kołach Mavic Crossmax XL, ale to już raczej trzeba zwalić na przebieg, bo jeździłem na nich dobre 6 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 najlepsze beda 1, ale jesli nie bedziesz mial szczescia, to tylna piasta novateca popsuje sie raz, pozniej 2, 3....az sprzedasz - po prostu mocno nie szarp na niskich biegach i miej nadzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dziękuję. Kola zamówione zobaczymy czy piasty takie słabe są... stary zestaw przerobie na typowo zimowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Po około 3 tygodniach otrzymałem kola nie obyło się bez problemow , trwało długo bo już nie mieli felg" BOR" w zamian w tej samej cenie dostałem No Tubes Crest .... co wyszło finansowo mnie w całości 249€. Opony założyłem nowe jakie kupiłem jakiś czas temu - Continental Race King 29 x 2,2 ale pojawił się problem sa strasznie nieszczelne na bokach pełno pęcherzyków się robi, co jakiś czas usuwam te pęcherze i pompuje na nowo jest oki do rana rano ciśnienie spada. Dzisiaj dałem plamę totalna , założyłem na jedna felgę używana Schwalbe Nobby Nic Performance . Napompowałem oponka lekko syczała w momencie gdy próbowałem nią potrząsać nastąpiła eksplozja ... piwnica cala z mleczka , łapę to myślałem ze palce straciłem no i felga do centrowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Kurcze kupuje się za nie małą kasę dla niektórych koła,człowiek zamiast się nimi cieszyć to się tylko denerwuje a w Twoim przypadku to już tym bardziej.Życzę by wszystko jednak się ułożyło po Twojej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 ....cos czuje, ze jestes sam sobie winien do jakiego cisnienia napompowales? patrzyles czy ranty wszedzie wskoczyly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 dochodziło do 2.7 bara zanim zalałem mleczkiem robiłem próbę bez mleka żeby sie dobrze dopasowała. Czynność tak jak za pierwszym razem z oponami conti. co do Conti to tak wyglądały po napompowaniu http://tinypic.com/view.php?pic=oa4yzk&s=6 http://tinypic.com/view.php?pic=2rd97gi&s=6 Myślę ze zawaliłem z tymi NN bo była już używana wchodziła na felgę dosc luźno Conti ledwo dało sie naciągnąć na felgę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 a smarujesz ranty jakims roztworem wody+plyn do naczyn, aby zmiejszyc tarcie i ulatwic wskoczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Tak piana (woda z płynem) tuz przed założeniem..jutro kolo zawiozę do centrowania teraz tylko zastanawiam się nad tymi Conti , czy je zostawić i zalewać aż się uszczelnia czy już za czymś innym sie rozgladac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 jak popotrzasasz tymi kolami, potelepiesz, pokrecisz, to to powinno się zakleić, i dobrze mleczko wymieszaj, butelką do góry dnem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 te kola na jakich piastach w koncu zamowiles ? novateki ? jaki model ? bo ja na 71x zawiodlem sie straszliwie, uszczelnienie tych piast to jakas porazka ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Tak to są te Novatec-i.. zdają się być delikatne ciche jakieś są kolega mi już oferował przeróbkę ale to jak zaczną szwankować na razie działają. Mogę wiedzieć co dokładnie u Ciebie się działo i jakie są objawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 a dzieje sie to ze lozyska to az pija wode ja juz wymienialem komplet wszystkich lozysk (w serwisie biedzili sie z tym konkretnie), a juz wypadaloby zrobic to ponownie. dla przykladu w maviki ktore mialem poprzednio przez 2 lata nawet nie zagladnalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Wymienili Ci lozyska na takie same czy innej firmy ? Po ilu km. zaczely sie problemy? Edytowane 1 Lutego 2013 przez rafi76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 nie ma znaczenia, jakie lozyska wsadzisz, bo tam jak dobrze pamietam, nawet zatyczki/koncowki piast nie zaslaniaja swym obwodem lozyska, wiec jak smigasz w kazdych warunkach, to takie piasty nie maja prawa bytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Da sie takie lozyska wymienic samemu i czy ti jest jedno lozysko czy piasta sklada Sie z kilku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 z przodu 2, z tyłu 4. Da się wymienić samemu, robi się to za pomocą osi piasty i młotka, wybijając jej powierzchniami, na których opierają się łożyska na osi. Więcej zabawy jest z wymianą w bębenku, trzeba sobie pomóc jakimś dodatkowym narzędziem, bo tak oś nie opiera się w żaden sposób. Zdaje się, że może być potrzebne coś do wyciągnięcia pierścieni Segera, bo tak są umocowane łożyska w korpusie tylnej piasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 a dzieje sie to ze lozyska to az pija wode ja juz wymienialem komplet wszystkich lozysk (w serwisie biedzili sie z tym konkretnie), a juz wypadaloby zrobic to ponownie. dla przykladu w maviki ktore mialem poprzednio przez 2 lata nawet nie zagladnalem. A jakie tam wchodzą łożyska...standart ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 standarD - bodaj 6902, o ile dobrze pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 z przodu na pewno 6902, z tyłu nie wiem, nie mam D712 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi