Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Kółka/rolki prowadzące - opinie, doświadczenia, porady.

dziobolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
przy precyzyjnym wyregulowaniu

tylko w Shimano nie istnieje coś takiego jak "precyzyjna regulacja" i właśnie dlatego są potrzebne te luzy :P

Napisano

Raczej dodatnio, przy precyzyjnym wyregulowaniu przerzutki na kółeczku bez luzu działa ona szybciej i precyzyjniej, dzieje się tak ponieważ przy zmianie biegów kółeczko nie musi pokonywać drogi luzu.

tak zgadujesz czy piszesz z doświadczenia? jeśli producent celowo umieszcza tam kółko które ma 2-3mm luzu na boki, to chyba ma jakiś cel? (żeby XTR nie działał najlepiej ?)

w każdym razie 10tkowy shimano już tego luzu nie ma.

SRAM (9tkowy) też tego luzu nie ma (ale nie jestem pewien na 100%, tak tylko czytałem)

Napisano

Tak, piszę to z doświadczenia.Mój obecny XTR działa znacznie lepiej z kółkiem bez luzu, tak samo miałem z poprzednim XT.

to chyba ma jakiś cel?

Cel jest taki żeby nie zniechęcić do shimano osób, które nie potrafią wyregulować przerzutki, luz wybacza błędy w niewłaściwym wyregulowaniu.

Napisano

O ile mnie pamiec nie myli to z wypowiedzi jednego z niezle zorientowanych uzytkownikow forum kolka bez luzu chodza glosniej.

Przerzutki shimano dostaja u mnie w pracy czesto kolka tacx lub bbb, ktore luzu nie maja. Regulacja jest tak samo banalna jak z oryginalnymi.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Możecie mi doradzić jakie kółka warto kupić do przerzutki XT? Przez 10 lat jeździłem na oryginalnych shimano i już się wytarły. Chciałem teraz zainwestować w aluminiowe kcnc ale nie wiem jaka jest różnica pomiędzy 10 a 11zębnymi, na pewno jest to różnica w cenie. Prosiłbym o opinie jak się jeździ na takich aluminiowych kółkach bo słyszałem, że są głośne i kolor szybko się wyciera. Jeśli tak to może polecilibyście mi coś innego. Mogę przeznaczyć na to maksymalnie 100zł ale wolałbym 50 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...