kombajn93 Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Witam mam rower wheeler 600 z 2005 roku. Pękła mi szprycha z tego zględu na to że bębenek nie jest tak jak normalnie, czyli jednakowej średnicy pod koniec robi się grupszy i przez to muszę zdjąć bębenek od piasty. Po odkreceniu kasety myślałem że bedzie tam miejsce na imbusa lecz tam była śruba z wiankami której nie da się wyjąc, a klucz od kaset ( http://ctbike.pl/bike-hand-klucz-do-wolnobiegu-yc-121a.html ) pasuje do tego bębenka i moje pytanie jaki tam jest gwint?
tobo Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Klucz do kaset nie pasuje do wolnobiegu. Żeby zdemontować wolnobieg odkręcasz tak jak wszystkie typowe gwinty, w lewo.
derwisz Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Pogrubiający się bębenek? Pierwsze słyszę. Jeśli dobrze rozumiem to zdjąłeś już kasetę z bębenka. Możesz pokazać jak to ustrojstwo wygląda?
LUKASZ1980 Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Masz tu adres jak serwisować piastę tylną .Może to trochę rozjaśni sytuację. http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ Zrób zdjęcie ,to rozwiejesz nasze wątpliwości.
kombajn93 Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Napisano 2 Grudnia 2012 Masz tu adres jak serwisować piastę tylną .Może to trochę rozjaśni sytuację. Serwis piasty z łożyskami kulkowymi i bębenka na przykładzie piasty Shimano FH-M580 - mtbikes.pl Zrób zdjęcie ,to rozwiejesz nasze wątpliwości. Proszę bradzo zdjęcia. Sam się zdziwiłem co to wogóle jest nawet na internecie cięzko coś takiego znależć ImageShack� - Online Photo and Video Hosting ImageShack� - Online Photo and Video Hosting ImageShack� - Online Photo and Video Hosting Mam jeszcze pytanie ponieważ brat ma 1.5 roczny rower i z tyłu ma shimano 525 no i po rozebraniu od (strony tarczy) widać uszkodzony konus i bierznię czy da radę to jakoś wymienić, ponieważ koło nie kreci się równo. Oraz czy ta piasta nadała by się dla ponad 100kg chłopa (dla mnie ) bo aktualnie jestem bez roweru bo padła mi tylna piasta formula jakaś 8 lat wytrzymała ?
LUKASZ1980 Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Kolego tam masz zamontowany wolnobieg.Ręki uciąć nie dam ale popatrz tu; http://forumrowerowe.pl/viewtopic.php?f=15&t=20675 Bardzo podobna konstrukcja.
kombajn93 Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Napisano 2 Grudnia 2012 Faktycznie wygląda podobnie tylko jak to teraz rozebrać ?
LUKASZ1980 Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Możesz tak ;http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zdjac-wolnobieg-i-kasete-w-rowerze Kup sobie klucz do wolnobiegu,zainstaluj go w imadle i spróbuj odkręcać.Wolnobieg dokręca się jak pedałujesz,tak więc trzeba użyć większej siły do jego odkręcenia.Jak się nie da to możesz go rozkręcić.Jak patrzysz z góry to jest taki pierścień,z dwoma dziurkami.Za pomocą młotka i jakiegoś punktaka możesz to odkręcić.Uwaga na milion małych kulek http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=2163 Tutaj masz to opisane.
kombajn93 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Wieczorem może będe miał dostęp do imadła i spróbojue odkrecić. Jeszcze mam pytanie czy gdybym kupił kasete 8 rzędową a w tej chwili jest 7 to będzie pasował np ta http://allegro.pl/wolnobieg-8-rzedowy-13-32-zeby-srebrny-sunrace-i2813384064.html bo mam przerzutkę 8 rzędową i jak jest 7 biegów to cięzko dobrze to wyregulować a zaoszczędziło by mi to wydatków na nowe koło.
LUKASZ1980 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Nie myl pojęć.Kaseta to kaseta,a wolnobieg to wolnobieg.Masz stary wolnobieg na 7 rzędów,kup 7 rzędowy.Jak kupisz 8 to musisz wymienić manetkę która obsługuje tylną przerzutkę.Jeśli zostaniesz przy starej manetce ,to i tak na jedno przełożenie nie będzie wskakiwać.Jeśli masz manetkę na 8 to śmiało możesz kupić ten wolnobieg na 8.
kombajn93 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Nie myl pojęć.Kaseta to kaseta,a wolnobieg to wolnobieg.Masz stary wolnobieg na 7 rzędów,kup 7 rzędowy.Jak kupisz 8 to musisz wymienić manetkę która obsługuje tylną przerzutkę.Jeśli zostaniesz przy starej manetce ,to i tak na jedno przełożenie nie będzie wskakiwać.Jeśli masz manetkę na 8 to śmiało możesz kupić ten wolnobieg na 8. No własnie o to chodzi że mam manetkę 8 te koło jest od innego roweru wiec teraz kupie tylko wolnobieg 8 rzędowy i bede zadowolony A imiadło to chyba najlepszy sposób aby odkrecić wolnobieg tylko trzeba porzadnie przymocować bo śruba jak sie omsknie to niezbyt ładnie wygląda:)
LUKASZ1980 Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 No własnie o to chodzi że mam manetkę 8 te koło jest od innego roweru wiec teraz kupie tylko wolnobieg 8 rzędowy i bede zadowolony A imiadło to chyba najlepszy sposób aby odkrecić wolnobieg tylko trzeba porzadnie przymocować bo śruba jak sie omsknie to niezbyt ładnie wygląda:) Tak kupisz wolnobieg 8 ,i wszystko będzie grało.Według mnie imadło to najlepszy pomysł.Żadnych żabek,francuzów.Jak odkręcisz, to przy montażu nie zapomnij posmarować gwintu jakimś smarem.Wtedy przy odkręcaniu kiedyś,będziesz miał może trochę lżej.
kombajn93 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Tak kupisz wolnobieg 8 ,i wszystko będzie grało.Według mnie imadło to najlepszy pomysł.Żadnych żabek,francuzów.Jak odkręcisz, to przy montażu nie zapomnij posmarować gwintu jakimś smarem.Wtedy przy odkręcaniu kiedyś,będziesz miał może trochę lżej. Na razie zalałem gwint olejem silnikowym bo puki co chyba zimę przejezdze na tej kasecie dopiero na lato kupie sobie nową. Mam jeszcze pytanie czy ktoś z was wymieniał bierznie w piaście chodzi dokładnie o shimano 525 przebieg jakieś 2tyśkm i od strony tarczy mam wrzery i nie mogę ustawić tak aby koło chodziło płynnie i nie miało luzów ? Jaki najlepszy jest zakres zębatek rower jest wiekszości jezdzony w trasie, zależy mi żeby prędkość była w miarę duża pisze to ponieważ ostatnim razy jak kupiłem kasete to max predkość na przłożeniu 3X8 to 32km/h. Pózniej już zaczyna robić sie nie miło a wcześniej to około 40km/h i nie chcę popełnić znowu takiego samego błedu. No i czy np WOLNOBIEG 8 RZ. SUN RACE WYSOKA KLASA NISKA CENA! (2836265381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ta kaseta to nie jest jakieś chińskie dziadostwo ?
Schwefel Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 To NIE JEST kaseta. Dostałeś już informację, że to jest wolnobieg a ty dalej swoje... Jak chcesz jechać szybciej to kup nowe koło pod kasetę, bo nie ma wolnobiegów z zębatką 11t.
Mod Team Puklus Napisano 4 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2012 bo nie ma wolnobiegów z zębatką 11t. ehm ... są, a przynajmniej jeden model shimano wypuściło. Był to MF-HG50 jednak bardzo drogi w cenie HG50 lub i wyżej, dokładając naprawdę sporą unikalność bo to bardzo rzadki model czyni tą operację całkowicie nie opłacalna. Przełożenie wolnobiegu 14t przy korbie 42 niemal że równa się równa sie kasecie 11t gdy do wolnobiegu założymy korbę 48t.
adriansocho Napisano 4 Grudnia 2012 Napisano 4 Grudnia 2012 Przełożenie wolnobiegu 14t przy korbie 42 niemal że równa się równa sie kasecie 11t gdy do wolnobiegu założymy korbę 48t. O kurde, weź ten kalkulator wyrzuć i nigdy go nie używaj! A jeśli to kalkulator systemu Windows, to chyba się procek przegrzewa. Wg mnie przełożenie przy 14z i 42z na korbie jest niższe niż 11z i średni blat 36z.
kombajn93 Napisano 4 Grudnia 2012 Autor Napisano 4 Grudnia 2012 To NIE JEST kaseta. Dostałeś już informację, że to jest wolnobieg a ty dalej swoje... Jak chcesz jechać szybciej to kup nowe koło pod kasetę, bo nie ma wolnobiegów z zębatką 11t. Odrózniam kasete od wolnobiegu wczesniejsze koło miałem na kasete to był tylko taki przykład, ale tam padł mi bębenek. A poza tym czy kupie jakieś sensowne koło za 150zł obręcz starą mam wiec tylko piasta i szprychy + złożenie?
Schwefel Napisano 4 Grudnia 2012 Napisano 4 Grudnia 2012 Nawet za stówkę kupisz sensowne koło http://allegro.pl/kolo-tyl-26-maszynowe-kaseta-nak-ma-szpr-czar-i2816134127.html Za 150 masz już komplet z kasetą.
kombajn93 Napisano 4 Grudnia 2012 Autor Napisano 4 Grudnia 2012 Sądzisz że ta piasta wytrzyma moją wagę ? Widziałem ją ale sądziłem ze to niezbyt mocne, nawet ze względu na 32 szprychy do tej pory miałem 36 i nie miałem problemów, oraz wolałbym 36 szprych ponieważ łatwiej ją wycentrować moim zdaniem.
Mod Team Puklus Napisano 4 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2012 O kurde, weź ten kalkulator wyrzuć i nigdy go nie używaj! No racja chodziło mi o 13t mój błąd
Schwefel Napisano 4 Grudnia 2012 Napisano 4 Grudnia 2012 Jasnowidzem nie jestem i nie wiem ile ważysz Tak czy siak jak nie połamałeś ośki w piaście pod wolnobieg to i nie połamiesz tej piasty.
kombajn93 Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Napisano 5 Grudnia 2012 Jasnowidzem nie jestem i nie wiem ile ważysz Tak czy siak jak nie połamałeś ośki w piaście pod wolnobieg to i nie połamiesz tej piasty. Zapomniałem dodać bedzie coś koło 100kg + rower na tym kole z wolnobiegiem nie jeździłem to będzie koło zastępcze z drugiego roweru, do puki nie kupie sobie czegoś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.