Skocz do zawartości

[przerzutka przód] XT 2006 Down Swing

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Model: Xt Down Swing, FDM761AM6 podwójny ciąg ,śr.31.8/34,9mm

Cena: 106zł

Kupiona: U Arnika (jak zawsze polecam z całego serca :razz:)

Przesiadlem się z : Shimano Sis :unsure:

Montaż -

Doszła do mnie wczoraj. Gdy otworzyłem pudełko (jak zawsze starannie zapakowane przez arnika :] ) mym oczom ukazała sie owa przerzutka. patrząc na nia myslałem ze bedzie wazyła tone.. ale jak sie okazało nieco sie pomyliłem i wcale taka ciężka nie jest. Gdy przyszło do montowania coraz bardziej mi sie podobała - wzorowe wykonanie. I baaardzo fajne prowadzenie linki - niewystaje nigdzie gdzie nie trzeba, nieprzeszkadza.

Regulacja -

Po naciągnieciu linki w sumie nic nie musialem robic (mam mikroindeksacje). Wiec o regulacji duzo sie nie wypowiem.

Jazda -

W porównaniu do sisa niebo a ziemia ( no niedziwne :razz:). Jadac po ulicy byłem pod wrazeniem, pod obciazeniem wrzucala w góre i w dół i to szybko. Przyszedł czas na las :twisted: . Niemiałem duzo czasu więc lasem i najtrudniejszymi górkami jakie znam wbijałem sie pod góre Chełmską kilka razy (najwyzsza u mnie a róznica poziomów to okolo 100m :wink: ). Jadac obojetnie pod jakim obciazeniem przerzutka zrzucała z blatu na srednia koronke i ze sredniej na najmniejszą i na odwrót. Niemiała anirazu "momentu zastanowienia". Uznałem ze to niemozliwe i chciałem jej udowodnic ze jestem leszpy od niej :razz: - wciskajac pdo górke ile sił w nogach zmieniałem biegi z przodu a na niej to nie robilo zadnego wrazenia :eek: . Jestem zszokowany.

W miare pokonywania nastepnyych kilometrów bede dopisywac kolejne relacje z jej sprawowania :]

P.s. Jakby sie ktos pytal, to widzialem temat o XT Down Swing ale panjuje ogolne przekonanie ze Shimano im nowsze tym gorsze dlatego zalozylem nowy temat - tamto jest starszze o 3 lata :D

Edit: Zapomnialem dodac, ze dopiero po zmianie przerzutki sie dowiedzialem, ze stara generowala 90% wkurzających dźwieków. Jakies stuki puki i inne niezidentyfikowane dźwieki wydobywały sie ze starej. Teraz jade to az sie milo jedzie i nie slychac bika :)

Edytowane przez jo_jacek

• 1 miesiąc temu...

podbnie miałem wczoraj załozyłem nowego xT na przód wygląda jakby ważył tone a jedynie ma 176 g lx 2006 jest cięższy o 2 gramy ( wazyłem obie w sklepie). działa idealnie tylko wygląda jak by miał sto lat i ważył tonę . wczoraj zrobiłem 30 km na rozghrzewke i jestem mile zaskoczony wygląd nieciekawy ale praca ok

I baaardzo fajne prowadzenie linki - niewystaje nigdzie gdzie nie trzeba, nieprzeszkadza.

Wszystko wygląda fajnie dopóki nie zechcesz zamontować błotników.

Dźwignia od podwójnego ciągu zachodzi za rurę podsiodłową, a ponadto jest gruba i zbliża się do opony.

Kiepsko to zostało rozwiązane.

Teraz jak chcę montować błotnik to musi się kończyć nad przerzutką, a wtedy jest już niestabilny.

Podobnie tylne XT roczniki 2005 i 2006 mają felery jakieś.

Wypustka zabezpieczajaca przed obróceniem wózka do góry jest zbyt delikatna i wyłamuje się po kilku dniach jazdy w terenie.

Gdy przerzutka zapcha się błotem do wywija się za łańcuchem do góry i ląduje między szprychami.

Shimano nie udało się też zabezpieczyć przed uderzaniem w widełki, to na wózku jest przypięty kawałek gumy, niezła fuszerka.

Poza tymi defektami zestaw XT'06 przód+tył chodzi bardzo dobrze.

Jeszcze tylko łożysko ceramiczne trafiło mi się chyba jakieś kiepskie z tyłu, bo trzeba je smarować co miesiąc, inaczej piszczy.

Edytowane przez majstermod

...a najgorsze, że xt montują już w rowerach z hipermarketów :huh: . widziałem i nie mogłem się pogodzić, że przerzutka na której jeżdżę jest przyczepiona do jakiegos makro :blink:

sorry za OT

a teraz pytanie bliżej tematu:

zastanawiam się nad zakupem ramy marin, w której linka do przedniej przerzutki prowadzona jest dołem. czy będę musiał zmienić przerzutkę z mojej Deorki? w zestawie z ramą jest 'derailleur hanger', szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest :o

Teraz przerzutka ma jakieś 1400km na przebiegu i dziala tak samo jak na początku. Wogóle jej nieoszczedzam. Czesto pod baardzo duzym obiciazeniem zmieniam biegi a ona jak gdyby nigdy nic :] ogólnie jestem bardzo zadowolony :]

Do posta wyzej : Niewiem jaka masz teraz Deorke ? z dolnym, z górnym czy z takim ciagiem ze mozna i jeden i drugi zamontować :]

a jak to poznać, jaki ciąg? ;) górny na pewno, tylko nie mam pojęcia czy obsługuje też dolny. nie wygląda na to, bo musiałbym całą zamontować odwrotnie niż jest :D

no to będę jeździł na sis'ie, który nawet nieźle działa... nie ma wielkiej różnicy między nim a deroe, dziwne.

Generalnie zmieniarki down-swing należą do bardzo wytrzymałych (zwłaszcza starsze modele LX i XT np. 98)

Jeśli masz podwójny ciąg to można lekko stuningować (upierdzielić przeszkadzajkę) - zystasz przy okazji parę gram.

XT możemy znaleźć nawet w tanich rowerach, z prostej przyczyny - tanio można zwrócić na swój produkt uwagę klienta ("łał - tam jest ikste"-myśli sobie odwiedzający tesco koleś) marketing

Sprawdź sobie jaki masz model (powinna być "tabliczka" na ramieniu z tworzywa) i zerknij do wykazu grup shimano:

http://www.wrower.pl/sprzet/Shimano/shimano.php

lub starsze:

http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/ (sprzęt)

jeśli zmieniasz ramę, sprawdź też czy spasuje Ci rozmiar starej przerzutki (obejma)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...